‘Woman, come check this out, I’ve got some for you.’ Met een sprong probeer ik een vieze plas te vermijden. Ik loop op slippers door Waterside, de grootste openluchtmarkt in Monrovia. Slecht idee. Mijn voeten zijn vies van het stinkende water dat tussen de kraampjes doorloopt. Mijn tas puilt uit en mijn geld is bijna op.

Verslaving

Tussen de plastic slippers en andere goedkope Chinese kleding, potten en pannen, verkopen veel vrouwen Lappa: de gekleurde stoffen die het straatbeeld hier opfleuren. Ik kan er geen genoeg van krijgen. Thuis heb ik altijd een flinke collectie stoffen liggen. De stoffen neem ik mee naar de kleermaker die ze daar naar mijn wensen verwerkt tot kleding en accessoires. Het werkt verslavend. Steeds zie ik weer nieuwe stoffen, kleuren en prints, en ik word steeds creatiever met wat er allemaal van gemaakt kan worden.

Wil je ook zien hoe Carolien boodschappen doet in één van de armste landen?
Bekijk het hier

Slabbetjes en jurkjes

Als in 2015 mijn dochter Hannah wordt geboren, begin ik met het maken van kleine slabbetjes, broekjes en jurkjes. In het klein is alles nog veel leuker. Samen met mijn favoriete kleermaker proberen we veel verschillende ontwerpen uit. Een mooie combinatie van Afrikaans vakmanschap en westers design. We worden steeds beter en dat blijft niet onopgemerkt. Ik krijg steeds meer vragen van vrienden en bekenden of ik niet wat voor hun kinderen kan maken. Een paar jaar later is Peppa een officieel bedrijf.

#whomakesyourclothes

Eén van de belangrijkste doelen van Peppa is dat zowel de klant als de makers tevreden zijn. Als klant word je blij van de kleding die je koopt. Ik let op comfort, detail en draagbaarheid. En natuurlijk mooie vrolijke stoffen. De makers, dus de kleermakers en de vrouwen waar ik de stoffen koop, worden blij van het geld dat ze ermee verdienen. Zij krijgen een eerlijke prijs voor de producten die ze leveren. Zo is Peppa mooi voor jou, maar ook mooi voor de maker. Mocht je meer willen lezen over de makers achter Peppa, hier schrijf ik binnenkort meer over!

Handgemaakt en uniek

Als ik thuiskom zoek ik uit welke stoffen ik wil gebruiken voor welke items. Soms roept een stof om een jurk of tuinbroek. Soms blijven stoffen langer liggen, tot ik weet waar het goed bij past. Ik maak een afspraak met de kleermaker en we bespreken wat we de komende week gaan maken. Ieder kledingstuk is handgemaakt en uniek, met veel aandacht voor detail. Inmiddels zijn we goed op elkaar ingespeeld, maar dat was wel anders.

Samenwerken

Ik ben gewend om dingen op te schrijven. Ik maak aantekeningen als we een opdracht uitwerken. Het liefst teken ik het zelfs uit. Hier in Liberia zijn mensen dat helemaal niet gewend. De meeste kleermakers kunnen wel lezen en schrijven, althans de basis, maar ze noteren hooguit de afmeting. De rest onthoudt men. Dat gaat goed zolang je twee of drie jurken bestelt, maar in mijn geval gaat het om grotere aantallen, met verschillende stoffen, maten en ontwerpen. Je raadt het al: chaos. Nog steeds is de grootste uitdaging communicatie. Ik heb hele bestellingen uitgeschreven, met stukken stof erbij geplakt, maar als lezen niet in je systeem zit dan is het niet vanzelfsprekend dat dit systeem werkt. Stap voor stap vinden we een manier van werken, en we leren allebei, iedere dag.

Meer Fair fashion? Lees ook Fair Fashion in Myanmar


Volg ons op Facebook en Instagram

mm
Marhaba! Ik ben Carolien en woon sinds kort in Dubai met mijn Libanese man en kinderen. We hebben hiervoor jaren in Liberia gewoond en gewerkt. In Liberia heb ik het bedrijf Peppa opgericht, waarmee we mooie, eerlijke kinderkleding maken. Daarnaast ben ik sinds kort medeoprichter en bestuursvoorzitter van de stichting International Institute for Community Based Sociotherapy. Een methode die gericht is op het herstellen van veiligheid, vertrouwen, sociale cohesie en eigenwaarde in (post-)conflict gebieden. Met de filmpjes en verhalen die ik voor De Wereldwijven maak, wil ik je graag meenemen in mijn wereld als moeder en ondernemer.