Foto's: Imke van Kuppeveld
Relatie

Als je reizend plots in een bouquetreeks belandt

Een autobiografisch doktersromannetje over liefde, vriendschap en loslaten. Deze digitale nomade neemt je mee tijdens haar romantische belevenissen in Ecuador.

Soms ontmoet je iemand waarbij je direct een connectie ervaart die verder gaat dan de standaard beleefdheden. De ene keer betreft het een vriendschappelijke vibe, een andere keer is het een business-wise wij-snappen-elkaar. En zo heb je ook een oef-ik-weet-niet-wat-je-in-me-aanwakkert-maar-damn-het-voelt-goehoed-dit-wil-ik-verder-onderzoeken-klik.

Nou heb ik die laatste niet vaak, maar áls ik ‘m voel, weet ik inmiddels dat ik er iets mee moet doen. Rete spannend, maar oh zo waard! De mooiste dingen van het leven liggen immers voorbij je grootste kwetsbaarheid.

Ziek in het Ecuadoraanse Baños

Na een paar dagen doodziek doorgebracht te hebben in een gedeeld AirBnB appartement in Baños ben ik nodig toe aan frisse berglucht. Samen met mijn attente Chinese huisgenote, die eerder om de haverklap kwam checken of haar Chinese soep al binnen bleef, ga ik op pad. Om haar te bedanken voor de goede zorgen stel ik voor ‘Dutch style’ een fiets te huren en de waterval route te doen. Die stond sowieso al op mijn bucket-list. De hele week, ook toen ik nog continu boven de pot hing, heb ik gedacht: ‘Donderdag ga ik ‘m fietsen.’ En donderdag werd het. Een tocht downhill die je langs zes watervallen leidt. Omdat het één specifieke weg is met een duidelijk begin en eind kom je geregeld dezelfde mensen tegen. Zo halen we continu twee Zwitserse broers in, en vice versa, als wij ook weer even stoppen voor een kodak-moment.

Diep verzonken

Vanaf de eerste blik en het ‘Hey, where are you from?’ is daar dat aparte gevoel. Gezien de setting in een charmante Sporty Spice outfit inclusief nóg charmantere helm gaat het hier overduidelijk niet om de business-klik, maar eerder de vriendschappelijke of die van nog-een-stapje-verder. Al moet je voor die laatste wel door de helm heen kunnen kijken natuurlijk. We besluiten met zijn vieren de laatste waterval te beklimmen. Mijn Chinese huisgenote en de jongste van de twee broers gaan voorop. Regelmatig moeten ze mij en de  Zwitser wijzen op het schitterende uitzicht. Zo diep zijn we in elkaar verzonken.. In gesprek bedoel ik dan hè! In gesprek. Had je wat anders verwacht? Houd je vast, dan kan je dadelijk nog lachen.. of huilen.

Nooit spijt

‘Ga je nou nog een move maken?’, vraagt mijn Chinese huisgenote als we ’s avonds naar het appartement teruglopen. Na de watervallen zijn we wat gaan eten, borrelen en poolen met z’n vieren. For the record: Tussendoor wel even langs huis gehopt, ja, voor andere kleding.

‘Huh? wat bedoel je?’
‘Wat bedoel je!? Damn you girl, that energy between you two is all over the place.’
‘Is it thát obvious?’

Met de gedachte: liever spijt hebben van iets doen dan niet te doen, text ik bij thuiskomst de Zwitser dan ook direct of hij zin heeft de dag erna af te spreken. Op zijn vrijwel directe antwoord dat “ze” dat heel gezellig zouden vinden, weet ik dat ik iets specifieker zal moeten zijn. Later zou overigens blijken dat de eerste reactie van het broertje was:

‘Weet je zeker dat ze wat met ons samen wil gaan doen? Ik denk namelijk dat ze alleen op jou doelt.’

Na een iets meer expliciete whatsapp wisseling wordt er een date gepland voor de middag erna.

‘Vamonos’

De markt is the meeting-point.

‘Zullen we die ene hike van twee uur doen? Dat is in deze hitte wel genoeg, toch?’
‘Vamonos.’

Vanaf de eerste stappen is daar direct weer die bijzondere klik. Heb ik eigenlijk al verteld hoe mega goodlooking hij is? Dat lijf. De fietsoutfit van de dag ervoor had al een spreekwoordelijke kijk in de keuken gegeven. Om nog niet te spreken over zijn stijl, supergalant en oprechte interesse. Mijn gedachten dwalen dan ook regelmatig af wanneer ik vlak achter hem loop op een smal pad in de bush bush. Maar, na alle initiatief en effort met de straight-forward-sms-verduidelijking heb ik met mezelf afgesproken dat een al dan niet volgende stap vanuit hem mag komen. Het is geen eenrichtingsverkeer, zoals de waterval-route was.

Swiss German + Dutch = French (Kiss)

Halverwege, na flink wat klimtochten staat er een bankje met gaaf uitzicht over Baños. El banco del amor staat er op. Zag hij niet. Ik wel.

‘Even zitten?’
‘Ja, is goed.’

Na almaar naast of achter elkaar gelopen te hebben wordt de sfeer direct inniger, en lichtelijk ongemakkelijk, als er plots wel volop oogcontact mogelijk is. Secondes lijken hele minuten tot het moment dat hij eindelijk besluit dat het nog wel een graadje warmer kan op die berg. Voor even bestaat er helemaal niets anders dan hij, ik, daar op het bankie in Baños. Die zoen..oh meine gute…Ik moet even recht gaan zitten, terwijl ik dit typ.

‘Wat zit je te glunderen?,’ vraagt de barista, ‘wil je nog een Iced Latte?’
‘Haha, ja doe maar.’

Dat die zoen de Zwitser ook niet onberoerd liet, was eveneens te merken. En toch… iets klopte er niet helemaal.

Wordt vervolgd…

LEES HIER HOE HET VERDER GING

mm
Hola! Ik ben Imke, een Brabantse Amsterdamse met een voorliefde voor alles wat met Spanje en Latijns-Amerika te maken heeft. Als tekstschrijver en lifestyle mentor leef ik volgens het nooit-spijt-hebben-van-iets-níét-doen-motto. Ik werk locatie onafhankelijk en deel graag avonturen, lessen en triggerende levensvragen vanuit inspirerende plekken over de hele wereld.