Mali is één van de armste landen ter wereld en is grotendeels afhankelijk van ontwikkelingshulp. Het maakte heel vroeger deel uit van de drie belangrijkste Afrikaanse culturen: het koninkrijk Ghana, Mali en Songhai. Tegenwoordig kampt het land met enorme interne spanningen.

Dit artikel is een advertorial, in samenwerking met Return to Sender.

Gelukkig komt er ook goed nieuws uit dit West-Afrikaanse land waar Return to Sender een goed en eerlijk inkomen biedt aan twaalf vrouwen uit een dorp in Mali. Zij maken kleurrijke, prachtige armbanden die vervolgens in Nederland worden verkocht.

Het vervaardigen van de armbanden wordt steeds lastiger

In welk dorp de armbanden gemaakt worden, kan Return to Sender niet zeggen. Het zou de veiligheid van de vrouwen in gevaar kunnen brengen. De vrouwen moeten namelijk regelmatig gevaarlijke gebieden in om het palmblad te snijden dat in de binnenkant van de armbanden gebruikt wordt. Het produceren van de armbanden wordt daardoor steeds lastiger, maar zolang de vrouwen opdrachten krijgen voor nieuwe armbanden houden ze moed.

De armbanden worden nog steeds op dezelfde manier als vroeger gemaakt. Alleen nu zorgvuldiger, met mooiere kralen, beter garen en in andere patronen. Als het palmblad gesneden en gedroogd is, wikkelen de vrouwen er oude Afrikaanse omslag-rokken omheen. Deze rokken worden pagnes genoemd. Vervolgens wordt er met kralen een patroon, ontworpen door Laura de Monchy, op geregen. Er gaan meer dan 3400 kralen op een brede armband en 1212 op een smalle. Het vervaardigen hiervan kan wel een hele dag duren!

De vrouwen staan er gelukkig niet alleen voor. Yvonne, een Nederlandse vrouw, begeleidt ze in het productieproces en leert ze nieuwe dingen. Het accepteren van kritiek bijvoorbeeld. Vanuit het dorp komen de vrouwen naar het opleidingscentrum om gezamenlijk aan de collectie armbanden te werken. Eenmaal terug in hun dorp, verdelen ze het werk onder de rest van de vrouwen.

 

Anya, al jong weduwe met vijf kinderen

Anya, de oudste van de vrouwen, werd al jong weduwe en bleef achter met vijf kinderen. Ze wist het hoofd boven water te houden door armbanden te maken en te verkopen aan toeristen. Helaas is het toerisme al jaren weggevallen vanwege de veiligheidsproblemen in Mali. Anya en haar dochter Kouti hebben het werk verdeeld onder zo’n 12 vrouwen waarvan de meeste hun familie-erf niet afkomen behalve om naar de markt te gaan. Kouti controleert of de armbanden aan de eisen van Return to Sender voldoen. Dat gaf in het begin nog wel eens problemen, want in deze cultuur wijs je niet iets af. Het kan zelfs aanleiding zijn tot een familievete! Kouti heeft zich daar doorheen gevochten, al moest er soms wel een oud en wijs familielid aan te pas komen om de ruzies te beslechten. Van alle vrouwen die meedoen zijn de gezinsomstandigheden door de inkomsten aanzienlijk verbeterd.

De opbrengsten terug de gemeenschap in

Voor 12 families in het dorp in midden Mali betekenen deze armbanden een overlevingskans. Return to Sender zorgt er met de verkoop van deze armbanden voor dat de vrouwen hun families kunnen voeden, een dak kunnen bieden en leren ondernemen.

In samenwerking met Plan Nederland zorgt Return to Sender er bovendien voor dat een deel van de winst besteed wordt aan beroepsopleidingen voor veelal jonge vrouwen in ontwikkelingslanden.

De grootste winst van dit werk ligt echter in het samenwerkingstraject waarin de vrouwen leren communiceren en hun creativiteit, fantasie en openheid ontwikkelen. De maaksters hebben deze vaardigheden hard nodig om verder te komen en de vicieuze cirkel van armoede werkelijk te doorbreken.

Win een armband

De Wereldwijven mogen deze armband verloten. Leuk voor de lente! Je doet mee door je hieronder in te schrijven op de nieuwsbrief. Nadat je je ingeschreven hebt, ontvang je sowieso een kortingscode voor de gehele collectie van Return to Sender. Deze actie geldt tot en met 30 april 2018.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang net voor het weekend één inspirerend verhaal dat je blik op de wereld verruimt. Oh en je krijgt ook toegang tot exclusieve kortingscodes!

mm
De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.