Vandaag, precies een jaar nadat onze bundel ‘Wereldwijven, 27 portretten van grensverleggende vrouwen’ uitkwam, schenken De Wereldwijven de royalties over 2017 van hun verhalenbundel, aan SheDecides.

De Wereldwijven

Het afgelopen jaar was met #Metoo, Trump en alle protesten een ‘rollercoaster’ voor de vrouwenemancipatie. En dat dat strijden voor vrouwenrechten anno nu nodig is, werd pijnlijk zichtbaar! Zo veel verhalen op onze site getuigen regelmatig van het nut en de noodzaak om te blijven strijden voor het zelfbeschikkingsrecht van meisjes en vrouwen in de wereld. Want nog steeds liggen de verhalen voor het oprapen.

Getuigenverslagen

Zo zijn het artikel over kindhuwelijken in Amerika of het verhaal over het verschil tussen zwarte en witte moeders daar goede voorbeelden van. De verhalen van onze sociale partners MamaCash, ActionAid en Plan Nederland laten zien dat zij zeer goed werk doen voor de zelfstandigheid en het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen. Veel van onze wereldwijven wonen in landen waar dat niet vanzelfsprekend is. Assia uit Zimbabwe schrijft over de ‘ware’ powervrouw en Eva over de opvang van getraumatiseerde vrouwen in Peru. Dorine en Anita schrijven regelmatig over India, het land waar vrouwenrechten dagelijks onder druk staan.  En wat te denken van de ervaringen van verloskundige Patricia in Sierra Leone? En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. De verhalen zijn stuk voor stuk getuigenverslagen van de noodzaak van een internationale beweging als SheDecides.

 

Wat is SheDecides?

SheDecides.com is een wereldwijde politieke beweging opgericht na de Amerikaanse verkiezingen in 2017 door toenmalig minister Liliane Ploumen in samenwerking met Rutgers. De wereld was nauwelijks bekomen van de verkiezing van Donald Trump als president van Amerika toen hij zijn handtekening zette onder de The Global Gag Rule. Het recht voor vrouwen en meisjes op de juiste geboortebeperking, goede voorlichting, zwangerschapszorg en veilige abortusbehandelingen staat hierdoor enorm onder druk. Vooral meisjes en vrouwen in ontwikkelingslanden worden enorm benadeeld. Toenmalig minister Ploumen stak daar direct een stokje voor en richtte SheDecides op. De beweging verbindt iedereen die gelooft dat elke vrouw en elk meisje het recht heeft om zelf te beslissen over haar lichaam en op de kennis, vaardigheden, kwalitatieve dienstverlening, wetgeving en politieke besluitvorming die er aan bijdraagt de juiste beslissing zelf te kunnen maken. En dat kan alleen als She Decides!

Ons boek

Het voorwoord van ons boek werd geschreven door toenmalig minister Ploumen. Nu, een jaar later, schenken De Wereldwijven, zoals beloofd, hun royalties aan SheDecides. Het boek is een verzameling van bijzondere verhalen van vrouwen die in alle uithoeken van de wereld hun leven leiden. Sommigen in weelde, anderen te midden van ellende en geweld. De verhalen maken dat leven in een andere cultuur ver weg van hun moederland invoelbaar. En laten vaak een  persoonlijke visie op de levensomstandigheden van andere vrouwen om hen heen zien. Wat is het perspectief van de nanny of huishoudster in Singapore eigenlijk? En hoe het is om te bevallen in een land waar de Abaya verplicht is? Er staan verhalen in over het leven in een land waar vrede en vrijheid niet zo vanzelfsprekend is. Zoals in Ethiopië of in Congo. Maar ook over de persoonlijke keuze om een reis om de wereld te maken met je baby in een zeilboot. Wat betekent het als je gaat scheiden in het buitenland of een samengesteld gezin met zes kinderen in Qatar grootbrengt? Het levert een mooie caleidoscoop aan verhalen op die inspiratie en verbinding brengen. 

 


Je kunt ons boek bestellen bij Van Dorp uitgevers of Bol.com en zo je steentje aan SheDecides bijdragen!

mm
De Wereldwijven redactie prikkelt de bezoekers door verhalen en video’s, zet aan het denken en wil vrouwen in beweging brengen.