Rokbar is een nieuwe ster aan het firmament van de chocolade-industrie: biologische, hoog kwalitatieve, overheerlijke chocola, 100% gemaakt door vrouwen. Van boon tot reep!

Vrouwen in de choco industrie

Vrouwen nemen meer dan de helft van de totale cacaobonen productie voor hun rekening, maar gemiddeld gaat ongeveer maar 10% van de winst naar hen. Rokbar zorgt ervoor dat de inkomsten wel terug vloeien naar alle vrouwen in de keten. Boerinnen in de cacao-industrie hebben namelijk niet alleen minder mogelijkheden om hun bonen te verkopen. Ze hebben vaak ook minder toegang tot land. Vrouwen kunnen daarnaast vaak geen lid worden van belangenorganisaties en hebben minder kans op goede banen in de productie, in het transport en in de export van chocola.

Rokbar werkt alleen met vrouwen

Het uitgangspunt van Rokbar is dat vrouwen in de keten zichtbaar worden. Dat ze toegang krijgen tot de markt, tot financiële middelen, banen en leidinggevende posities. Bij Rokbar delen alle vrouwen in de keten in de winst. Zo dragen ze bij aan een eerlijke markt en aan meer transparantie in de cacaoketen. Rokbar is dus niet alleen maar een chocoladereep! Het bedrijf gelooft in een economie waarin waarden als sociale gelijkheid, kwaliteit en menselijkheid prevaleren boven kwantiteit, oneerlijkheid en winst. Rokbar is een beweging voor empowerment van vrouwen in cacao producerende landen! De eerste reep is geproduceerd in Peru en er zijn gesprekken met boerinnen en vrouwelijke chocolademakers in Nigeria, Ghana en Ivoorkust.

Werken aan een duurzame cacaosector

Steeds meer consumenten willen namelijk duurzame en traceerbare producten. Rokbar wil een directe bijdrage leveren aan een duurzame cacaosector door vrouwen meer zeggenschap te geven en te zorgen voor een duurzame, biologische en fairtrade productieketen. De coöperatie van boerinnen met wie Rokbar werkt in Peru is internationaal gecertificeerd voor de duurzame productie van cacaobonen. En hoewel alle boerinnen een biologische teelt garanderen, is nog niet iedereen gecertificeerd.  De boerinnen worden momenteel door Rokbar ondersteund bij de aanvraag van die certificering. En ook aan de Europese certificering van Rokbar wordt gewerkt.

Ze zijn net begonnen en de chocoladereep uit Peru is het eerste product van Rokbar. De chocola is heerlijk! De Wereldwijven hebben mogen proeven en we zijn eruit: You Rok!!!


Wil je meer weten? Stuur dan een email naar Cassandra!

mm
De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.