Afgelopen week werd de food en entertainment wereld geschokt door de dood van Anthony Bourdain. Op zakenreis in de Alsace hing hij zich op in zijn hotelkamer.

In het vliegtuig terug uit China kijk ik oude afleveringen van No reservations, The Layover en Parts unknown en met een brok in mijn keel denk ik, ‘de wereld heeft een unieke man te vroeg verloren’. Anthony die ons met zijn reizen op zoek naar unieke eetgelegenheden zoveel leerde over eten en drinken, maar bovendien over de plaatsen die hij bezocht: de cultuur, de politiek de lokale mensen en hun gewoontes. Door zijn ogen zagen we de verandering in Birma (Myanmar) na de machtsovername. We zagen hem in Vietnam met Barack Obama, in een hole in the wall noodle restaurant. Obama bracht wat Bourdain was en deed mooi onder woorden in zijn tweet deze week

He taught us about food — but more importantly, about its ability to bring us together. To make us a little less afraid of the unknown. We’ll miss him.”

Van kok tot TV persoonlijkheid

Anthony Bourdain, van een kok in een top restaurant in New York tot schrijver tot TV persoonlijkheid. Ik genoot van zijn boek Kitchen Confidential, waar hij het intense en rauwe leven van een chef in New York City beschijft, jaren voor de celebrity chefs op TV verschenen. Daarna zijn TV series No reservations, The Layover en de laatste jaren Parts Unknown, waar Anthony op een unieke manier landen, steden, cultuur en politiek bij elkaar bracht. Met zijn passie voor eten, drinken, cultuur en mensen at en dronk hij zich een weg door de wereld, altijd op zoek naar nieuwe plaatsen en eettentjes. En zijn no nonsense stijl was verfrissend. Zoals hij ooit in een interview met GQ zei:

I like to eat like a child, in an emotional wayI don’t like to overanalyze.”

En dat komt naar voren op TV, als hij soep naar binnen slurpt of een hap uit een taco neemt van een tacotruck met een “Oh man that is good”. En het was dit gevoel van nuchterheid en hekel aan leeg vermaak, dat diepte aan zijn programmas gaf. Gedurende zijn trips wilde hij niet alleen laten zien wat en waar te eten, maar hij wilde ook inzicht geven in conflict situaties, die de plaatsen die hij bezocht hadden gevormd. In Myanmar sprak hij over lunch en diner met verschillende journalisten die het regiem hadden bekritiseerd en daardoor in de bak waren beland. In Cambodja onderzocht hij de gevolgen van genocide en in Massachusetts bracht hij de opioide crisis naar voren.

Hij had alles, maar ook depressie

En drugs lag hem dicht aan het hart. Als jonge kok, kookte hij bij daglicht en na sluitingstijd leefde hij een leven van clubs, drank en drugs. In zijn boek Kitchen Confidential kun je lezen hoe het werkelijk werkte in de keuken van een top restaurant. Hij besefte op tijd dat hij van de drugs, met name heroine, af moest en van kok werd hij een “best selling” schrijver, en vervolgens een wereldreizende TV presentator. Anthony leek met volle teugen van het leven te genieten.

Levensinzichten

Een maand geleden was hij een gastspreker bij het bedrijf van een vriendin van mij. Hij sprak over hoe je succesvol kunt zijn in je leven en carriere en hij gaf de volgende Bourdain-esque inzichten:

1. Do what you love in life. Unless you suck at it.
2. Show up on time – it says a lot about you if you are late.
3. Learn from your elders
4. Don’t fuck up – at least try not to
5. Have humility
6. Be organized – just being organized can take you a long way
7. Respect local customs, wherever you are
8. Be nice to waiters – it is a mirror of who you are
9. Be brave
10. Not giving a shit can be a successful business model
11. Everything you know is wrong: at least entertain that possibility
12. Don’t do business with assholes

Wijze lessen met een goed gevoel voor humor, niet iemand die je als depressief bestempelt.

Meer aandacht voor zelfmoord preventie

Het lijkt dan ook zo zinloos. Waarom? Waarom nu? Hij was 61 jaar, hij had success, geld, een nieuwe relatie met een mooie Italiaanse vriendin, een dochter waar hij trots op was, dus hij had alle reden om te willen leven. Maar depressie heeft niets te maken met wat je hebt bereikt. Depressie discrimineert niet tussen succesvolle mensen of mensen die gefaald hebben. Succes kan vaak eenzaam maken, omdat het voor succesvolle mensen vaak nog moeilijker is kwetsbaar te lijken en hun pijn te delen. Het is een ziekte zoals andere ziektes. Maar zelfmoord en depressie zijn nog steeds in velen ogen een taboe. Anthony is niet alleen. Een paar weken geleden werd het Kate Spade na jaren van depressie teveel en zij hing zich op in haar appartement in New York. In Amerika is zelfmoord nummer 10 op de lijst van doodsoorzaaken en jaarlijks overlijden meer dan 40.000 mensen door zelfmoord. Het enige postitieve dat de zelfmoord van twee bekende mensen hier in Amerika bereikt, is dat het het debat over hoe we zelfmoord kunnen proberen te verminderen en vermijden weer heeft opgerakelt.

Ter nagedachtenis

Ter nagedachtenis aan Anthony Bourdain raad ik iedereen aan die van reizen en eten houdt om afleveringen van No Reservation en Parts Unknown te kijken. From New York City to Myanmar to Canada, from Vietnam to the streets of San Francisco, het is een genot om samen met Anthony de wereld rond te reizen.

LEES OOK: CORNELIE LIEP JAREN ROND MET DE VERKEERDE DIAGNOSE. NU ZET ZE ZICH MET HART EN ZIEL IN OM DEPRESSIE BESPREEKBAAR TE MAKEN.

————————————————————————————————–
Hulp nodig? Op elk moment is contact mogelijk met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via tel. 0900-0113 of via 113.nl.

mm
Hello, ik ben Mariel en ik woon sinds 1996 aan de west kust van de Verenigde Staten. Ik heb een leuke baan in Silicon Valley, waar ik voor Amazon aan Alexa werk. Ik reis veel, zowel voor mijn werk als prive en voor De Wereldwijven schrijf ik over mijn leven in California, de tech wereld en mijn international vriendenkring.