Nederland speelt op dit WK niet mee, maar in Colombia leeft het WK alsof er levens vanaf hangen.

De eerste wedstrijd tegen Japan werd met 1-2 verloren. Jammer. Maar wat veel mensen veel erger lijken te vinden is het gedrag van een aantal Colombiaanse supporters. De Colombianen die thuis gebleven zijn loven de Japanse fans, maar zijn erg kritisch op hoe een aantal van hun landgenoten Colombia in Rusland vertegenwoordigt.

Ik ben een teef

De Japanse fans ruimden na hun overwinning, gewapend met vuilniszakken het stadion op. Niet alleen hun eigen kant maar ook de etensresten en andere rotzooi van de Colombianen. Colombianen hadden een ander plan. Een Colombiaanse supporter leerde een paar Japanse dames zeggen ´soy una perra.´ Het betekent letterlijk ‘ik ben een hondje / teefje’, maar figuurlijk neigt het veel meer naar sletje of zelfs hoer. Het is vulgair, ordinair en behoorlijk beledigend. De reacties zijn niet van de lucht. Social media is los ‘neem hem zijn paspoort af’, ‘wat een waardeloos gedrag’ en zelfs Buitenlandse Zaken twitterde dat ‘iedereen die het shirt van de nationale selectie aan heeft zich voorbeeldig dient te gedragen’ en ‘dat het gedrag van deze man niet goedgekeurd kan worden, dat we bescheidener en respectvoller moeten zijn’.

Vrouwen verdienen respect

Ik vind het zelf mooi om te zien dat macholand Colombia zich zo tegen dit gedrag keert. ‘Vrouwen, van welke afkomst of taal dan ook, verdienen respect’ is een veelgehoorde mening. Ben ik het helemaal mee eens natuurlijk! En ondanks dat ik vermoed dat dit gewoon een ‘grapje’ was, is het in mijn ogen heel waardevol dat dit niet zonder gevolgen voorbij gaat.

Vechtpartijen en alcohol het stadium in

Vervolgens duiken er video’s op van vechtpartijen in het stadium (opvallend genoeg zijn de twee vechtersbazen allebei Colombianen) en Colombianen die alcohol het stadium binnensmokkelen. Het zijn volgens mij dingen die bij veel voetbalwedstrijden voorkomen, en Colombianen zijn doorgaans ook zeker niet vies van een drankje, alcohol op straat is hier heel normaal. Maar de in Colombia achter gebleven Colombianen laten het niet over hun kant gaan. ‘Dit is niet hoe een Colombiaan zich hoort te gedragen’ klinkt het wederom op social media. Jaloezie? Ik denk dat het dieper zit.

Niet elke Colombiaan is een narco – zeker niet

Het besef bij de Colombianen zit diep: in het buitenland denkt iedereen dat we allemaal narco’s zijn. En dat onze vrouwen de mooiste zijn. Met dat laatste vooroordeel hebben ze niet zo veel moeite, maar het eerste is lastiger te verwerken. In Medellin is het op sommige toeristische tours zelfs gebruikelijk om een codewoord te gebruiken voor ‘Pablo Escobar’. Anders zouden er wel eens omstanders boos kunnen worden. De haat tegen het verleden zit diep, en de haat voor de twijfelachtige faam die Colombia daaraan overgehouden heeft mogelijk nog dieper. Het gedrag van de supporters helpt niet mee dit imago te veranderen en daar is men oprecht boos over.

Is er ook tegengeluid?

Gelukkig zijn er ruim tienduizend Colombianen afgereisd naar Rusland. En de meesten gedragen zich zoals de Colombianen het graag zien. Dansend, muziek makend, feestend en vriendelijk. Een beetje luid misschien, té luid voor Nederlandse begrippen. Maar één ding is zeker: om de Colombiaanse fans kunnen we niet heen. Nu alleen het WK nog winnen!

mm
Hola! Ik ben Floor Veer en woon sinds 2011 in Colombia. Samen met mijn man heb ik een exportbedrijf van biologisch fruit. Daarnaast ben ik lokale vertegenwoordiger voor PUM en heb ik een eigen tekstbureau . Colombia is een heel mooi, maar vaak ook spannend land, met behoorlijk wat corruptie en inkomensongelijkheid. Welke impact dat heeft op vrouwen en meisjes, zet ik graag voor de Wereldwijven op papier!