Had je het me een aantal weken geleden gevraagd dan had ik precies zo gereageerd. En nog steeds bestaat er bij mij een lichte twijfel, maar goed ‘onbekend maakt onbemind’.

Door het artikel over de meiden in Malawi, het recente artikel in de Volkskrant, de hele discussie rondom chemische troep in maanverband en de hoeveelheid afval die het oplevert, ben ik toch anders aan gaan kijken tegen het gebruik van ‘the good old’ Libresse, OB en Always maandverbanden en tampons.

De menstruatie-revolutie

Ik ben me de afgelopen tijd wat breder gaan oriënteren in de wereld van de menstruatie. Want ook in deze wereld is er een revolutie aan de gang sinds de vrouwenbeweging nieuw leven is ingeblazen. Waarom wordt menstrueren als ‘vies en onrein’ gezien terwijl meer dan de helft van de wereldbevolking er mee te maken heeft? Moeten we geen emoji hebben voor de dagen dat we ongesteld zijn? Waarom stop je in godsnaam iedere maand iets tussen je benen waarin allerlei chemische troep verwerkt is?

Goed voor je vayaya en het milieu

En eerlijk gezegd geeft dat wegwerp maandverband ook vaak een jeukerig en broeierig gevoel bij je vajayjay. En dan hebben we het niet eens gehad over de hoeveelheid afval dat het eigenlijk oplevert? Plastic inbrenghulsjes vormen net als, flesjes, rietjes en plastic wattenstaafjes ook onderdeel van het plastic-probleem in de wereld.

Er wordt tegenwoordig dus over oplossingen nagedacht. Een goede zaak vind ik.

Zo heb je natuurlijk Yoni, een Nederlands merk dat tampons en maandverband levert dat puur ecologisch is. En je kunt een menstruatiecup aanschaffen. Maar er bestaat ook wasbaar maandverband in Nederland, net zoals de meiden uit Malawi dragen. Met bloemen, stippen, hartjes of streepjes. Lanaluna.nl, een website waarop je allerlei wasbaar maandverband kunt kopen, geeft mij meer informatie.

Waarom wasbaar maandverband?

Het milieu is natuurlijk een reden. Je schijnt 12.000 wegwerpverbanden nodig te hebben in je leven, tegenover 200 wasbare maandverbanden, lees ik in een artikel op OneWorld. Minder wegwerp maandverbandjes betekent dus flink wat minder afval. Wasbaar maandverband lijkt ook gezonder voor de vaginaflora. En het blijkt verassend comfortabel en zacht te zitten, als ik de reviews mag geloven. Het verschuift niet en alle vlekken gaan eruit in de was. Geen van de gebruiksters heeft last gehad van nare geurtjes, jeuk, irritatie of schimmelinfecties. Doorlekken? Nee hoor. En er is voor iedere dag in je menstruatieperiode een ander formaat.

Maakster van het eerste uur

Annemieke Waterreus (44) uit Drenthe is haar website Lanaluna.nl begonnen in 2010 omdat ze het zo zonde vond om elke maand zoveel afval te hebben. Ze verzon een oplossing: wasbaar maandverband. Dat was in die tijd nog weinig te koop en dus ging ze ze zelf maken in haar atelier. Het is intussen een fulltime baan!

Haar criteria voor de producten die zij op haar website verkoopt, is zoveel mogelijk biologische katoen, en zo weinig mogelijk plastic. Voor het verpakken gebruik ze ook alleen papier en (indien mogelijk hergebruikt) karton, en zelfs het plakband is van papier!

Na alles wat ik er over gelezen heb, is dit wasbaar maandverband zeker het proberen waard.


Hoofdfoto: Pixabay – Foto’s artikel: ©LanaLuna

mm
De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.