Griaß di! Even voorstellen: ik ben Kristel, nieuw hier bij wereldwijven. Deze eerste keer schrijven voelt bijna hetzelfde als veertien jaar geleden, toen ik mijn gevoel volgde en mijn hart achterna ging. Ik zette de eerste stap in een nieuw leven, middenin de bergen van Tirol.

Een sprong naar grote hoogte

De reden: die LIEBE, was sonst? Het was niet echt een wel overdacht plan. Zodra ik namelijk mijn gevoel uitschakelde en mijn hersens liet spreken, zei alles in mij en iedereen in mijn omgeving: dit kan niet goed gaan. Vakantieliefde oké, maar dit heeft geen toekomst. Onder het motto: ik wil geen spijt hebben van de dingen die ik niet gedaan heb maar waar ik wel de mogelijkheid toe had, sprong ik in juni 2004 in het diepe. Of beter gezegd in mijn geval, sprong ik naar grote hoogte. Ik vertrok naar Auffach, een dorpje in Tirol, en trok in bij Robin, skileraar in de winter, en bergboer in de zomer. Hij zou zo een broer van Rudi uit de Heineken reclame kunnen zijn.

Wereldwijf? Eerder een dorpsmuts

Nou, daar zat ik dan. In een almhut, een houten hutje op 1.500 meter hoogte, als import-sennerin, dat is de Oostenrijkse naam voor bergboerin, aus Holland. Geen stroom, een plumpsklo op enkele meters afstand van de hut, met boeren-overall en kaplaarzen (afscheidskado van m´n lieve zorgzame vriendinnen), 100 loeiende koeien, een paar kippen én niet te vergeten: de liefde van mijn leven! Het was een totaal andere wereld: buren op tig meter afstand, just the 2 of us (mensen dan), middenin een prachtige bergwereld. Koeien melken, stal uitmesten, delen van het gebied omheinen, en echt huisvrouw zijn: koken, bakken, poetsen. Omslag na een fijn leven in Amsterdam met een baan als junior marketing manager bij een grote uitgeverij en een druk sociaal leven? Nogal… Maar op één of andere manier voelde het heerlijk, als nieuwkomer in dit kleine bergdorp. Ik dus een wereldwijf? Verre van… Eerder een dorpsmuts.

MEER LEZEN OVER NEDERLANDSE WERELDWIJVEN IN TIROL? KLIK DAN HIER

Koffie zetten of bier halen

In principe was het een ongecompliceerd leven, zolang we samen waren dan. Nieuwe mensen van „daar“, ook wel Einheimischen genoemd, leren kennen, was een enorme uitdaging. Een aantal obstakels… Ten eerste de taal. Denk je dat je best een woordje Duits spreekt, spreken ze hier zo´n onverstaanbaar dialect dat ik echt heel snel afhaakte. Ik bleef er voor de vorm bij zitten of probeerde punten te scoren door die goede huisvrouw uit te hangen: koffie zetten of bier halen. Afhankelijk van het tijdstip op de dag. Ten tweede het onderwerp van gesprek: koeien, mest, melk, gras, etc. Al had ik deze taal toen goed kunnen verstaan, dan was ik alsnog afgehaakt.

Ist das jetzt deine Holländerin? Wie heißt sie auch wieder?

En dan hebben we nog de open mentaliteit van vooral de mannen in het dorp. Ze vroegen niet aan mij wie ik was of stelden zich aan mij voor. Nee, ze vroegen aan Robin, al glimlachend: ‘Ist das jetzt deine Holländerin? Wie heißt sie auch wieder?’  Ik sta er notabene naast en die vragen begrijp ik best! Dat kun je mij prima direct vragen. Aan de andere kant was Robin ook niet echt een gentleman in het mij voorstellen aan zijn vrienden en familie. Dat gebeurde gewoon niet. Assertief zijn dus en zelf zo goed en zo kwaad als het ging, een eerste gesprek aan knopen. En in mijn beste Hochdeutsch Robin vertellen wat mij wel en niet zo aanstond in deze manier van communiceren.

Ingrediënten voor de start van mijn nieuwe leven

Al met al, een zomer met heel veel ervaringen en leermomenten op allerlei basic vlakken. Het ontdekken van verschillen en overeenkomsten in mentaliteit, communicatie, karakter, opvoeding, en wat dat voor uitwerking heeft op iemands doen en laten, waren de ingredienten voor de start van mijn nieuwe leven: das Leben in Tirol.

Wordt vervolgd!

MEER LEZEN OVER TWEE CULTUREN OP EEN KUSSEN? KLIK DAN HIER.

mm
Griaß di! Ik ben Kristel (45), inmiddels bijna 1/3 van mijn leven op deze aarde woonachtig in Oostenrijk, middenin de Tiroler bergen. Met man, bergboer in hart en nieren, en onze twee berggeiten van 12 en 10 jaar, geboren en getogen Tiroler Mädels. Das Leben in Tirol heeft vele pieken en dalen, ik geef jullie graag een kijkje in mijn leven: mijn belevenissen, verwonderingen, ontdekkingen, frustraties, geluksmomenten und vieles mehr...