Spiegeltje spiegeltje aan de wand, wie is het mooiste van de hele…wereld? Lastige vraag! En eh…zit schoonheid trouwens niet van binnen? Maar goed, het oog wil ook wat! En verdorie, die rimpel zat er gisteren trouwens nog niet.

Het is maar net hoe je tegen het thema ‘schoonheid’ aankijkt, natuurlijk. En dat is precies wat we de komende weken gaan doen:  ‘schoonheid’ in afwisselende opzichten tegen het licht houden. Dat doen we door de originele perspectieven van onze wereldwijde vrouwen te delen. Verhalen met dé unieke insteek van een wereldwijf over wat schoonheid in haar land nu eigenlijk betekent. Want wat ís schoonheid allemaal wel niet? Een breed begrip! Deze maand vertellen de wereldwijven serieuze, persoonlijke en humoristische verhalen over schoonheidsidealen en -rituelen van vrouwen over de hele wereld.

Het kunnen verhalen zijn over mooie mensen als persoon of persoonlijke worstelingen van bijvoorbeeld een Hollandse meid in een Aziatisch land die als een reus boven iedereen uitsteekt. Maar ook mannen kunnen prachtig zijn. Eva maakt een ongeremde en ongegeneerde analyse van een ‘lekker ding’ dat regelmatig op Facebook verschijnt om ons vrouwen dieet adviezen te geven. We zien zijn lippen bewegen, maar echt horen doen we hem niet. De ondubbelzinnige reacties van vrouwen over de hele wereld die onder zijn ‘Word fit’ video staan, laten zien hoe ook wij, vrouwen, ongegeneerd vlees weten te keuren. Want ach ja, ons vrouwelijk oog wil ook wat!!

Symmetrie als basis van schoonheid

Ook op websites waar uiterlijke schoonheid centraal staat, wordt er aandacht besteed aan ‘wat nu eigenlijk mooi is, wereldwijd gezien?’ Zo schrijft Styletoday: ‘Schoonheid is lastig te definiëren, omdat elke beschrijving enorm subjectief is. Het meest duidelijke, wereldwijd geaccepteerde idee van aantrekkelijkheid is volgens wetenschappers een symmetrisch gezicht. Symmetrie mag dan wel de ‘basis van schoonheid’ worden genoemd, elk deel in de wereld heeft verrassende eigen ideeën over wat schoonheid precies inhoudt’. Dat wordt meteen duidelijk als we de voorbeelden 0p een rijtje zetten.

Zo is in de VS is de ideale vrouw lang, dun, heeft ze grote borsten, lang haar, een strak figuurtje en dit alles in gezonde toestand. Daar leidt dit ideaalbeeld tot een gigantisch hoeveelheid vrouwen die aan plastische chirurgie doen en de maatschappelijke druk om een strak lichaam mét rondingen te hebben. In Brazilië zijn vrouwen met een ‘gitaar’ gevormd lichaam hét voorbeeld van het schoonheidsideaal. Grote borsten doen daar niet zoveel, zolang het onderste gedeelte van het lichaam maar goed en mooi gevormd is!

Geen poppengezichtje met wipneus? Dan maar onder het mes

Het schoonheidsideaal in Zuid-Korea is een dunne vrouw met lange benen en een v-vormig gezicht met grote ogen en dubbele oogleden. Een wipneus én een bleke huid maken het plaatje compleet. Helaas zijn deze kenmerken juist meer typerend voor de Westerse vrouw, waardoor het aantal vrouwen dat plastische chirurgie heeft ondergaan in Zuid-Korea wereldwijd het grootst is. Bijna één op de vijf vrouwen tussen de 19 en 49 jaar is daar wel eens onder het mes gegaan. En dit getal stijgt ieder jaar…

In Frankrijk ligt de nadruk meer op stijl en natural beauty dan op het hebben van een bepaald figuur. In India streeft men de typische ‘zandloper’ na. Daarnaast zijn grote ogen en lang zwart haar ongekend populair en gaan Whitening producten (producten die de huid bleker maken) ook nog steeds als zoete broodjes over de toonbank. En dat is in Jordanië niet anders, vertelt Brenda. Maar ondanks de opkomst van Westerse producten is Henna nog steeds het meest gebruikte schoonheidsmiddeltje.

Door de strikte regels rondom het bedekken van het lichaam, ligt in Iran de focus van het schoonheidsideaal met name op het gezicht. Daar is het ‘poppe-achtige’ gezichtje populair, wat vaak betekent: veel make-up én, jawel, plastische chirurgie. Men streeft zoveel mogelijk naar een wipneus en dus is het aantal gevallen van neuscorrecties in Iran het hoogst ter wereld.

Dik of dun? Lang of kort? Dat ligt er maar aan waar je in de wereld woont

In Mauritanië is het schoonheidsideaal, net als in een hoop andere Afrikaanse landen, bijna tegenovergesteld aan de rest van de wereld. Waar andere landen geobsedeerd zijn door slanke lichamen mét rondingen, worden zwaardere vrouwen in dit deel van Afrika juist veel aantrekkelijker gevonden. Obesitas wordt in Mauritanië gezien als een teken van welvaart. Aankomen in gewicht is voor veel vrouwen daar juist een kans op een goed huwelijk. Wereldwijf Angela schreef er al een stuk over. Zij woont in Kenia en daar is het niet anders.

De Amerikaanse journaliste, Esther Honig, deed een wereldwijd experiment rondom schoonheidsidealen. Ze besloot een onbewerkte foto van zichzelf te versturen naar ruim 25 Photoshop experts over de hele wereld met de opdracht: ‘Maak me mooi’. De resultaten tonen een drastisch verschil tussen de schoonheidsidealen in verschillende culturen.

Virtuele modellen

Cameron-James Wilsen, de Londense mode-fotograaf is de ontwerper van het digitale model Shudu, dat onder meer op Instagram grote successen boekt. Verschillende experts vrezen echter dat de nieuwe generatie van digitale modellen nog meer druk op het publiek, vooral vrouwen, zal leggen om op te tornen tegen een extreme en synthetische versie van schoonheid. Wilson zegt alvast dat de avatars, zoals de virtuele modellen ook wel worden genoemd, de levende modellen niet zullen vervangen. Door de hoge kostprijs kan een virtueel model volgens hem alleen in de luxesector worden ingezet (bron Express).

Schoonheid, een breed begrip dus. Er zitten nog veel meer mooie artikelen in de pen rondom dit thema. We kunnen niet wachten op de inzendingen van het Wereldwijven team, waar het thema ‘schoonheid’ een andere klank krijgt, een vernieuwd perspectief en een grensverleggende interpretatie!

mm
De Wereldwijven redactie prikkelt de bezoekers door verhalen en video’s, zet aan het denken en wil vrouwen in beweging brengen.