De westelijke muur, of Hakotel, zoals men in het Hebreeuws zegt, is het enige overgebleven gedeelte van de tweede joodse tempel die in het jaar 70 na Christus door de romeinen onder leiding van Titus werd verwoest.  

De muur werd een traditionele plaats om de verwoesting van de tempel te betreuren door te bidden voor de wederopbouw ervan. Maar de muur werd evenzeer voor persoonlijke gebeden gebruikt en wordt tegenwoordig daarom ook wel de Klaagmuur genoemd. Het is de meest heilige plek voor de gelovige joden.

Als ik in Jeruzalem ben, ga ik er altijd even een bezoekje brengen. Het heeft voor mij geen religieuze betekenis maar het is er zeer karakteristiek en je voelt de religieuze sfeer van de stad heel goed. Het is er altijd enorm druk. Joden van over de hele wereld komen er om te bidden. Vaak komen ze in groepen al zingend aangelopen.

De muur is verdeeld in twee gedeelten. Een groot deel voor de mannen en een kleiner gedeelte voor de vrouwen. Het gedeelte van de vrouwen is duidelijk voor mij bestemd maar ik hou toch enige afstand. Ik kom hier immers niet om te bidden of een stukje papier in de muur te stoppen. Wel kijk ik naar de vrouwen die vol overgave in gebed zijn. Al observerend vraag ik me af hoe hun leven eruit ziet. 

Een heel ander aspect van de muur dat ik heel boeiend vind, is de begroeiing op de stenen. Het is de kappertjes plant. Een struik met kleine vrucht, die voorkomt in het Middellandse zeegebied en groeit op arme grond en rotsblokken.

Op deze foto’s kun je goed zien dat ze in bloei staan.

In de vele nissen van de muur huizen veel duiven.

De mensen, de geluiden, de planten en de duiven geven de klaagmuur een hele karakteristieke aparte sfeer waar ik graag even iets van opsnuif als ik in Jeruzalem ben. 

 

mm
Shalom, ik ben Tamar en woon alweer 38 jaar in Israël. Op het moment met mijn partner en 4 poezen in Haifa. Nu de kinderen het huis uit zijn heb ik wat meer tijd voor mezelf en ga graag met mijn camera opstap om te fotograferen. Het ligt dan ook in mijn bedoeling om jullie mee te laten genieten van mijn uitstapjes.