Vanochtend kwam het besef, ik ben in de auto onderweg naar een verjaardagslunch. Amper drie maand geleden vertelde mijn man dat we naar Zwitserland gingen verhuizen, hij had net zijn laatste interview gehad. Een week later zaten wij als gezin in een tijdelijk appartement in Basel, een compleet nieuwe stad in een compleet nieuw land.

Het loopt soms even anders

Soms loopt het leven toch anders dan je plant, alhoewel expat planning is toch een hele andere onderneming dan even een vakantie plannen. 12 jaar geleden vertrokken we vanuit Nederland naar Montreal, we waren toen nog met z’n drieën. Emma, onze dochter, was net een jaar oud. We gingen eerst een weekje kijken, kochten binnen die week een huis en twee maanden later zat ik ineens in een ander land. De eerste maanden waren best zwaar, voornamelijk ook omdat ik de taal niet machtig was (Quebecois), zwanger van mijn tweede kindje en ik moest wennen aan het niet werken en had dus nul ritme. Inmiddels na twaalf jaar ben ik daar wel aan gewend maar de eerste weken in een nieuw land zijn altijd daunting.

Ik doe het toch maar weer

Terwijl ik onderweg ben naar de verjaardagslunch en ik me focus op het rijden in een stad waar ik de weg nog niet ken en me concentreer op de vele trams, voetgangers en fietsers, voel ik ook een soort van trots. Ik doe het toch maar weer. Ik rij hier in een nieuwe stad, met nieuwe regels, een andere cultuur en maak ik toch ook weer nieuwe vrienden. Eigenlijk wilde ik na twaalf jaar heel graag terug naar Nederland. Na Montreal kwam nog Rome, Parijs en Chicago en ik vond het eigenlijk wel genoeg geweest. ‘Nu even lekker op één plek’, zei ik, ‘dichterbij familie.’ Onze kinderen roots geven, even rust. Maar het liep toch weer anders en nu toer ik dus door Basel.

Taal is zeg maar een dingetje

Het leuke van een nieuwe bestemming is toch ook weer de ontdekkingstocht. Het is nog te vroeg om al een uitgesproken mening te hebben maar tot zover vind ik Basel en Zwitserland prachtig. Oké, de taal is lastig, Swiss German is een taal die ik absoluut niet begrijp maar de Zwitsers zijn flexibel en spreken gelukkig ook gewoon Duits, vaak ook Engels, Frans en Italiaans. Dat je een taal machtig bent maakt het leven wel zoveel makkelijker. Dokters, tandartsbezoeken, afspraken plannen, afsluiten van bankrekeningen, elektriciteit etc. Gewone basics waar je normaliter niet over nadenkt, maar waar ik op andere plekken soms gefrustreerd raakte omdat ik niet begrepen werd.

Nieuw leven, nieuwe regels, nieuwe ontdekkingen

So far so good dus. De Zwitsers zijn erg georganiseerd en hebben ook bijzondere regels om orde en regelmaat te houden, zo is het bijvoorbeeld (in ons appartementen complex) niet toegestaan na tien uur te douchen. Tussen twaalf en twee en tussen tien en zeven uur gelden Quiet Hours en dat betekent geen lawaai maken, stofzuigen of harde muziek. Op zondag zijn alle winkels gesloten, daar moet ik wel een beetje aan wennen, maar voor ons is zondag nu een familiedag, lekker genieten met het gezin. Het is allemaal onderdeel van het inburgeringsproces en ik kijk er naar uit om nog meer te leren van de Zwitsers en Zwitserland als land te ontdekken.

ONTMOET OOK ONZE ANDERE WERELDWIJVEN

mm
Hoi ik ben Linda en ik heb de afgelopen 12 jaar in prachtige steden als Montreal, Rome, Parijs en Chicago doorgebracht met man en mijn 2 kinderen. Deze zomer zouden wij eigenlijk terug verhuizen naar Nederland maar na 5 weken in Nederland kon ik plots onze koffers weer pakken en gingen wij met het gezin naar Basel. Ik ben inmiddels gestart mijn leven op te pakken, ben weer begonnen met schrijven (food en cocktail recepten), fotograferen en natuurlijk gaat er veel energie naar opnieuw inburgeren. Een drukke boel op het moment maar ik geniet van elk moment!