Net als twee jaar geleden zat ik op dinsdagavond aan de buis gekluisterd. Twee jaar geleden was ik overtuigd van een democratische overwinning, want net als de polls en de meeste van mijn vrienden en bekenden, was een overwinning voor Trump ondenkbaar.

Maar op die zwarte dag in november twee jaar geleden, werd tegen alle verwachtingen, het ondenkbare waar en niet alleen werd Trump de president van de Verenigde Staten, de republikeinen behaalden een meerderheid in zowel de Senaat als in het Huis van Afgevaardigden. Een totale machtspositie voor één politieke partij.

Vrouwen werpen zich massaal in de race

De verkiezingen twee jaar geleden veroorzaakten protesten van vrouwen en minderheden over het hele land. De Women’s March in january 2016 was een van de grootste protesten ooit en de March for our lives na de schietpartij in Parkland Florida eerder dit jaar, trok meer dan 1. 2 miljoen mensen naar Washington. Maar het veroorzaakte meer: zoals ik een paar maanden geleden al schreef in mijn blog Please make America great again  besloot een overweldigend aantal vrouwen zich in de politiek te werpen. 

Meer dan vijftig vrouwen probeerden dinsdag een senaatszetel te winnen en meer dan 476 vrouwen voerden campagne voor een plek in het Huis van Afgevaardigden. Wereldwijf Saskia zette de meest opmerkelijke kandidaten op een rij in haar blog de grote vrouwelijke verkiezingsgolf in de VS. 

Vrouwen en minderheden

En al was de democratische golf niet de golf waar velen op hadden gehoopt, er is wel een andere historische golf die misschien nog wel belangrijker is. Naar verwachting zijn meer dan 100 vrouwen (en minderheden) gekozen voor het Huis van Afgevaardigden en dat is in de geschiedenis van Amerika nog nooit voorgekomen. Onder hen waren de jongste vrouw ooit gekozen voor Congres, de eerste twee Native American vrouwen in Congress en de eerste twee Moslim vrouwen

De lijst

Alle stemmen zijn nog steeds niet geteld, maar de uitslag laat een aantal indrukwekkende resultaten zien en het zijn belangrijke mijlpalen naar een regering die een echte representatie is van het volk:

 • Ayanna Pressley uit Massachusetts, de eerste zwarte vrouw in Congress
 • Colorado’s Jared Polis is de eerste gouverneur die openlijk homo is
 • New York’s Alexandria Ocasio-Cortez, de jongste vrouw gekozen in Congress.
 • Sylvia Garcia en Veronica Escobar, de eerste Latijns-Amerikaanse vertegenwoordigers voor Texas
 • Minnesota’s Ilhan Omar, de eerste Somali-American congresswoman in de historie van de  V.S.
 • Rashida Tlaib uit Michigan is de eerste Muslim congresswoman.
 • New Mexico’s Deb Haaland of the Pueblo of Laguna tribe is de eerste Native American vrouwelijke U.S. representative.
 • Sharice Davids, a member of the Ho-Chunk Nation, is de eerste lesbische en Native American vrouw die Kansas vertegenwoordigt in Congress
 • Republikeinse Kristi Noem is South Dakota’s eerste vrouwelijke gouverneur.
 • Letitia James is eerste vrouwelijke New York Attorney General en de eerste zwarte vrouw in een state office in New York.
 • Michelle Lujan Grisham uit New Mexico is de eerste Democratische Latijns-Amerikaanse gouverneur in de Verenigde Staten
 • Stemmen worden nog geteld in Arizona, maar of het een democraat of republikein wordt, maakt niet uit, met democratische Kyrsten Sinema of republikeinse Martha McSally, Arizona krijgt hun eerste vrouwelijke senaatszetel.

Gat tussen blauw en rood groter dan ooit

Ik was nerveus dinsdagavond, en bang dat het wederom op een teleurstelling zou uitlopen, maar de uitkomst van de verkiezingen gisteren heeft me weer een beetje meer hoop gegeven. Tegelijkertijd laat het resultaat van deze verkiezingen ook een schrijnend beeld zien van een land dat meer verdeeld is dan ooit.

Rural Amerika is de laatste twee jaar alleen maar roder geworden. Trump speelde de afgelopen weken met zijn retoriek flink in op de nationalistische denkbeelden daar en het racisme is in deze gebieden helaas groot. Daar tegenover staan de democratische urban en suburban kiezers die diversiteit en sociale rechtvaardigheid steunen. Het gat tussen rechts en links, tussen blauw en rood, is in de afgelopen twee jaar helaas alleen maar groter geworden. Het betekent dat de Democraten nog een lange weg voor de boeg hebben om een kans te hebben Trump te verslaan in 2020.

Het Amerika waar ik in geloof

Dank aan alle vrouwen die zich kandidaat hebben gesteld en alle vrouwen die massaal gestemd hebben. Hopelijk kunnen we samen het tij verder keren en de golf groter en sterker maken en samen vechten tegen haat en racisme en voor gelijkheid voor mensen van verschillend ras, geloof en geaardheid. Want dat is het Amerika waar ik in geloof.

mm
Hello, ik ben Mariel en ik woon sinds 1996 aan de west kust van de Verenigde Staten. Ik heb een leuke baan in Silicon Valley, waar ik voor Amazon aan Alexa werk. Ik reis veel, zowel voor mijn werk als prive en voor De Wereldwijven schrijf ik over mijn leven in California, de tech wereld en mijn international vriendenkring.