Ieder jaar zit ik een beetje tegen de viering van Oud en Nieuw aan te hikken. Alleen het wakker blijven tot 00.00 is al een hele prestatie voor mij, maar dan begint het feest pas! Ik ben namelijk een ‘middag mens’.

Het lijkt wel of al mijn energie gebundeld wordt en dit rond het middaguur tot één grote explosie komt. Ik ren van hot naar her en heb energie voor twee om vervolgens, tegen het vallen de avond, deze tomeloze energie weer als sneeuw voor de zon te zien verdwijnen.

Vuurwerk in Bangkok?

Vorig jaar hebben wij Oud en Nieuw in Bangkok gevierd. Dit na hevig verzet van onze jongens, toen zij ons de vraag stelden; ‘Waar kunnen wij ons vuurwerk kopen in Bangkok’? ‘UUhhh’ antwoorden mijn man en ik een beetje wijfelend. Mijn man neemt het voortouw om onze jongens het teleurstellende antwoord te geven; ‘In Bangkok kan je geen legaal vuurwerk kopen en afsteken is al helemaal verboden, dit gebeurt namelijk op centrale plekken in Bangkok’ ‘Neeee waarom’? Dit wordt zo’n saai Oud en Nieuw’! roepen onze jongens.

Geen vuurwerk, ik vond het voor één jaar wel een opluchting moet ik eerlijk zeggen. Hoewel ik een echte ‘jongensmoeder’ ben, heb ik niets met vuurwerk afsteken en kijken naar vuurwerk dat wordt afgestoken is ook niet een grote hobby van mij. Geeuwend en rillend van de kou staar ik naar de lucht wachtend op wat gaat komen en de vraag, wanneer ik mijn warme bedje in mag duiken, blijft door mijn hoofd spoken.

In de hitte en de drukte

Dat probleem van rillen in de kou was met de viering in Bangkok opgelost! Gehesen in korte broek en T-shirts gingen wij met zijn viertjes met de trein naar het centrum, want daar was het grote feest met de grote klok en het aftellen en waar het gigantische vuurwerk wordt afgestoken!

Wat een mensenmassa….tegen elkaar en anderen aan gedrukt schuifelen wij voetje voor voetje op zoek naar een goed plekje met uitzicht op de klok. Het is 23:59. ”Nou daar gaan we hoor jongens, het is aftellen en daarna het vuurwerk…joehoe’! Familie Langschmidt is er klaar voor! Er wordt van 10 naar 1 afgeteld, 3, 2, 1 , ‘YEAHH … HAPPY NEW YEAR’! roepen wij naar elkaar en geven elkaar een dikke knuffel. Vol verwachting kijken wij naar de lucht. Daar komen de eerste knallen; ‘Ooohhh’ horen wij de mensen om ons heen zeggen. Na een paar knallen stopt het vuurwerk abrupt…

Was dit het nou?

De mensenmassa waar wij eerst middenin stonden is in een oogwenk verdwenen en de menigte struint richting trein. ‘He, is dit het nu’ vraag ik mijn man. ‘Niemand heeft ons een goed Nieuwjaar gewenst en maar een paar knallen vuurwerk….jeetje’ zucht ik.

Zelfs voor mij is dit Oud en Nieuw feestje iets te kort en ik moet eerlijk zeggen dat ik het proosten met overheerlijke champagne wel een beetje mis. ‘Nou zeg, volgend jaar vieren wij weer Oud en Nieuw in Nederland hoor’! zeggen de jongens. ‘Ja goed idee knullen’ zeg ik. ‘Ik heb dan wel alvast een voorstel voor volgend jaar’; ‘Is het een leuk idee Oud en Nieuw om 12 in de middag vieren’?

Dat lijkt mij nou zo fijn voor ons ‘middag mensen’ …

mm
Sawadee ka, Hanneke Langschmidt is mijn naam en ik woon sinds drie jaar samen met mijn gezin in Thailand. Ons levensmotto is: ‘Living our dream in Bangkok’ ... ik schrijf over onze belevenissen en woonervaring in deze chaotische maar enerverende stad. Naast het bloggen houd ik mij bezig met een project om Engelstalig onderwijs te bieden op twee Thaise scholen. Lieve groet, Hanneke