Dat het weer Valentijnsdag is, kan je hier in de VS sinds begin januari echt niet zijn ontgaan. In iedere winkel word je met beertjes met hartjes, bloesjes met hartjes, chocolade met hartjes en kaartjes met hartjes om je oren geslagen. Kortom hartjes overal!

Alle restaurants en hotels hebben speciale arrangementen voor Valentijnsdag waarbij je als stel eens goed in de watten wordt gelegd en Amerika zou Amerika niet zijn als de commerciële aandacht al op jonge leeftijd begint. Op Elementary school is het traditie je vriendjes of vriendinnetjes te overladen met kleine kadootjes, liefdeskaartjes of liefdes-tattoos te verrassen. Mijn smoorverliefde middelste zoon (16) heeft met behulp van zijn moeder (ik dus) diep in de buidel getast voor een mooi kadootje en zet nu zonder klagen twee keer per week voor de rest van het jaar de vuilnisbakken buiten. En op deze dag van de liefde en de commercie gaan ik en mijn highschool sweetheart uit eten en kijken we elkaar nog eens diep in de ogen. 

Valentine, Victory, Vagina!

Maar op 14 februari is het ook al 21 jaar lang V-day! Deze dag is in 1998 opgericht door toneelschrijfster en activiste Eve Ensler. Zij brak 1994 in New York door met haar ‘Vagina Monologues’. Het stuk bestaat uit tien monologen die gebaseerd zijn op tweehonderd interviews die de Amerikaanse schrijfster hield met vrouwen over hun vagina. Het stuk is een aanklacht tegen seksueel geweld en mishandeling van vrouwen en meisjes. En het roept vrouwen op trotser te zijn op hun vagina en daarmee op zichzelf.

De vagina monologen

De Vagina monologen trok een aantal jaar geleden ook in Nederland volle zalen. En in 2004 werd bovendien De Gesluierde Monologen door Adelheid Roosen op de planken gebracht. Ze interviewde voor dit stuk vrouwen afkomstig uit Marokko, Koeweit, Iran en Somalië die al enige tijd in Nederland verbleven. Het stuk werd wereldwijd opgevoerd maar in sommige landen, zoals Maleisië en China, werd het verboden. Het theaterstuk leverde wereldwijd zoveel gespreksstof op dat Eve Ensler besloot V-Day op te richten. 

1 miljard vrouwen slachtoffer van geweld

Op deze dag wordt wereldwijd stil gestaan bij de 1 op de 3 vrouwen en meisjes die in hun leven slachtoffer zijn van fysiek of seksueel geweld. Dat zijn 1 miljard vrouwen en meisjes per jaar wereldwijd! Maar ook in Nederland heeft, volgens onderzoek van de Fundamental Rights Agency van de EU jaarlijks 45 procent van de vrouwen te maken met seksueel, fysiek of psychisch geweld. En dan hebben we het hier over ons veilige Nederland en niet over de miljoenen vrouwen in de wereld die worden verkracht, besneden, als kind uitgehuwelijkt, vermoord of doodgeslagen worden.

Kunst inspireert, zet aan het denken en brengt in beweging

Door onder andere theater, kunst en dans laten vrouwen in de hele wereld zien dat solidair met elkaar te zijn en een nieuw bewustzijn teweeg te brengen: Eentje waar geweld niet wordt getolereerd. 

Net zolang totdat het ondenkbaar is geworden dat vrouwen en meisjes nog geslagen, verkracht, besneden, misbruikt of mishandeld worden… Dus wat doen we met Valentijnsdag? Let’s rise to the occasion and be bolder, speak louder, give everything om voor eens en voor altijd geweld tegen meisjes en vrouwen te stoppen. 

mm
Hi! Ik ben Ingeborg en woon sinds 2010 met mijn gezin in New York. Ik schreef tot nu toe voor online platforms en tijdschriften, publiceerde de bundel #Familie Jansen Goes New York en mijn debuutroman #Kroniek van een erfenis. Voor De Wereldwijven schrijf ik over vrouwen in de USA waar ongelijkheid, onrecht en seksisme maar ook vrouwelijke strijdkracht en energie dagelijkse kost zijn!