Ik hou van avontuur en tegelijkertijd ben ik graag thuis. Thuis is voor mij waar mijn gezin is en waar ik kan zorgen dat iedereen met een lach de dag doorkomt. Natuurlijk een utopie, maar wel mijn grootste drijfveer. In de afgelopen jaren verhuisde ik van één van de armste continenten naar één van de rijkste landen van de wereld.

Het was op 4 januari 1997, de dag van de laatste Elfstedentocht dat ik met mijn vriend (nu man) vertrok voor een avontuurlijk reis per Landrover vanuit Noord-Holland naar en door het Afrikaanse continent. In de voorbereiding stippelden we gelukzalig en romantiserend boven landkaarten de routes uit en bekeken we waar we onze visa voor de verschillende landen konden bemachtigen. Onze appartementen en onze banen maakten plaats voor een Landrover…

Andere tijden, andere regels.

We vertrokken zonder digitale communicatie middelen wat voor het thuisfront vaak wekenlang radiostilte betekende. Het werd een waanzinnige reis van een jaar met veel hoogte- maar ook dieptepunten. Afrika is intens, het blijft trekken en neemt plaats in je hart. Van prachtige landschappen, stammen, wild life, wassen in rivieren, bier drinken met ambassadeurs en reizigers tot stoffige zware wegen door woestijnen, armoede, ziekte, omkoperijen bij grenzen en een heftige overval met gunpoint aan toe. Een bijzondere levenservaring die als rode draad door mijn leven loopt.

Terug in het gewone leven

Bij terugkomst in Nederland stonden we met 1-0 achter in het ‘bouwen van huisje-boompje-beestje’ en merkten we dat je zo’n intense reisperiode met maar weinig mensen echt kunt delen. Een avond praten over je belevenissen en dan de standaard vraag: “En NU?” Het NU werd een baan in reizen en evenementen, trouwen, een leuk huis, mooie vakantiereizen en twee prachtige zoons. De onrust om weg te willen, is er bij ons op de achtergrond altijd wel gebleven. Het ging net over in berusting toen Noorwegen zich aandiende. Wie had kunnen denken dat avontuur ons van één van de armste continenten naar één van de rijkste landen zou brengen.

Een Noorse start met een Afrikaans randje

Het vertrek naar Noorwegen kwam voor mijn oudste zoon, destijds 13, als een donderslag bij heldere hemel; het begin van zijn puberfase en net brugpieper af…Wij moesten toch niet denken dat hij zijn soulmate en beste vriend, achter zou laten! En wat dachten we van zijn schaatsclub en zijn nieuw verworven schoolvrienden? De jongste van negen zag het als één groot avontuur en ging liever vandaag dan morgen.

Veel tijd om erover na te denken was er niet en na een aantal dagen praten keek ook de oudste er iets positiever tegenaan. Destijds was de vertrekkeuze naar Afrika relatief makkelijk. Deze Noorse familie-variant viel ons zwaarder, met name vanwege het reeds opgebouwde leven van de kinderen en onze ouder wordende ouders. De laatste nacht in ons Nederlandse huis is er één die voor mij nooit meer terug hoeft te komen. Mijn zoon’s intense verdriet en onzekerheid of hij zijn vriend nog wel zou behouden, vulde me met pijn en kwam recht mijn hart binnen. Als hij toen had geweten waar hij nu staat en hoe goed het contact is gebleven, zou hij het vertrek minder zwaar en emotioneel ervaren hebben!

De ochtend van vertrek uit Nederland verliep stil, net zoals de taxirit naar Schiphol. Allemaal waren we in onze eigen gedachten verzonken. De aanblik van onze check-in naar Windhoek, Namibië (Afrika), kwam als een cadeau. Nooit eerder ben ik zo blij geweest met mijn planmatige drang om ver van te voren vakanties vast te leggen. Vier weken tijd om ‘te landen’ en onze emoties te laten zakken op ‘ons’ mooie continent voordat het nieuwe leven in Oslo zou gaan beginnen. Een Noorse start met een Afrikaans randje!

LEES OOK HOE HET LEVEN IN NOORWEGEN GERDIEN BEVALT

mm
Hei! Ik ben Gerdien en woon sinds 2016 als expat-vrouw met mijn gezin in Oslo. Na een jaar avontuurlijk reizen door Afrika zijn we neergestreken in Haarlem, hebben we meer mooie reizen gemaakt en zijn onze jongens geboren. Na een Noorse periode als ‘moeder-en-vrouw-van’, ben ik onlangs gestart met mijn bedrijf NOW WE’RE TALKING, virtual travel & event support. Nu reist mijn werk met mij mee en kijk ik er naar uit om mijn ervaringen te delen met De Wereldwijven.