Woensdagochtend, half elf. Ik zit in een koffietentje niet ver bij ons huis vandaan. Het is druk. Het is eigenlijk altijd druk in koffietentjes in Vancouver. Wat ik als eerste leerde over Canadezen, dan is het dat ze gek zijn op koffie, het liefst to-go. Tim Hortons, zeg maar de Canadese versie van Douwe Egberts, is hun nationale trots.

Koffie in een hipstertentje

Vandaag zit ik in zo’n hipstertentje. Hoge plafonds, vintage meubels, Macbooks op tafel, earphones in, leuke magazines om te lezen, fijne vibe. Ik zou hier uren kunnen zitten (als onze pre-scholer wat langer in haar schamele twee uur durende klasje kon blijven). Al is het alleen maar om al die verschillende mensen te observeren die hier komen. Sommigen komen binnen voor een coffee-to-go die ze van tevoren al via de app besteld hebben, om uitgebreid bij te kletsen, of om te werken.

Ik gluur over mijn laptop met Arabisch toetsenbord naar mijn mede-koffie-addicts en begin te tellen. Twee meisjes en een jongen achter de counter, alledrie Aziatisch. Naast mij een European Canadian met zijn Aziatische vrouw. Vier Chinese studentes. Een man, die hier waarschijnlijk al jaren woont, en Portugees spreekt. Twee prachtige jonge meiden met allebei een Fendi tas, ook van Aziatische afkomst. En ik.

Aziatische populatie

Als ik iets níet wist voor ik naar Vancouver verhuisde, was het dat hier zo’n grote Aziatische populatie woont. Vancouver bestaat uit de Stad Vancouver met daaromheen een aantal andere steden die samen Greater Vancouver heten. Bij elkaar wonen hier zo’n tweeënhalf miljoen mensen. Hiervan is 48,6% wat ze noemen European Canadian, 2,5% is ‘native’, de originele bewoners van Canada. 1,5% is Latino en 1,2% is black. De grootste bevolkingsgroep van 48,7% is Aziatisch, waarvan bijna 20% van Chinese afkomst. Dat geeft het stadsbeeld uiteraard een bijzondere uitstraling.

Waarschijnlijk vraag je je af hoe het kwam dat ik dat niet wist. Heel simpel: Ik was gewoon heel naïef en dacht dat in Vancouver alleen maar European Canadians wonen. Ik heb totaal niet over de samenstelling en de diversiteit van de bevolking nagedacht. In Dubai zaten mijn kinderen met 58 verschillende nationaliteiten op de internationale school en ik dacht dat mijn kinderen in Canada in hun lokale klasje met kinderen zouden zitten, die er zo ongeveer als zij uit zouden zien. Had ik dát even mooi mis!

Waar iedereen ook vandaan komt, de meesten zijn natuurlijk gewoon Canadees. Ja, Chinezen spreken onderling Chinees en Koreanen Koreaans. En ik spreek Nederlands met mijn Hollandse landgenoten hier. Op school is mijn dochter direct door vier Aziatische meisjes onder hun vleugels genomen. Het is een mooi gezicht, dat blonde koppie op school tussen al die donkere haren, want al komt niet iedereen uit Azië, de meeste European Canadians hebben eveneens donker haar.

Terug naar mijn plek aan de lange tafel tussen de flinterdunne laptops. Met een kleine portie jaloezie kijk ik naar de Chineese poppetjes naast me die allemaal een enorm stuk cheesecake eten. Ze drinken een voor mijn begrip bijzondere combinatie thee met koffie en met veel slagroom. Ik kom niet veel verder dan een standaard cappuccino, hooguit een latte als ik ‘los’ ga… Geen grammetje vet onder hun uberhippe kleding.

Ook dat is iets dat mij vanaf het begin opviel: De invloed op mode, design en technologie van het Aziatische deel van de inwoners van Vancouver. Eén en al stijl. In mijn volgende blog vertel ik over hoe Vancouver qua bevolkingssamenstelling door de geschiedenis heen zo verandert is. Het was natuurlijk niet altijd al deze meltingpot.

mm
Hello there! Ik ben Francoise van Buytenen. Na Ierland, Schotland en Dubai ben ik in Vancouver beland. Met drie kinderen, mijn grote liefde en een flinke dosis ADHD. Na de komst van onze surprise baby, die inmiddels drie is, heb ik mijn baan als Systems Engineer bij een groot bouwbedrijf ingeruild voor tijd met mijn kinderen. Mijn ambitie om te schrijven heb ik lang genegeerd en verborgen gehouden. Tijd om hier iets aan te veranderen: Vanaf nu ga ik voor jullie mijn nieuwe plek met een enorme diversiteit aan bewoonsters onderzoeken en beschrijven. Ga mee ontdekkingsreis en verbaas je, net als ik, over deze wereldplek!