Ayu en haar man Matteo begonnen Wise Steps Travel in November 2017 omdat ze geloven dat kleine en middelgrote ondernemingen daadwerkelijk het verschil kunnen maken.

“De wereld zou een veel betere plek zijn als er meer bedrijven zouden zijn in allerlei takken van sport die zich verantwoordelijk zouden voelen voor hun impact op hun omgeving. Zowel sociaal als wat het milieu betreft.”

Daarnaast gelooft Ayu er sterk in dat onderwijs essentieel is voor de ontwikkeling van een land, voor Indonesië heel belangrijk. Niet alleen de harde maatregelen zijn nodig. Vooral de focus op het delen van kennis is nodig om culturele en sociale verandering te bewerkstelligen.

Ayu’s achtergrond

Ayu groeide op in Jakarta, de hoofdstad van Indonesië. Ze studeerde af in marketing en communicatie en werkte een groot deel van haar loopbaan voor non-profit organisaties en NGO’s. Hiervoor reisde ze veel door de binnenlanden en onontgonnen gebieden van Indonesië. Tijdens haar masters in ‘Governance and Development Studies’ in Groot Brittanië, raakte ze geïnteresseerd in de uitdagingen van het toerisme op het gebied van duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid . Toen zij haar eindscriptie uiteindelijk schreef over dit onderwerp, mocht ze de resultaten delen tijdens een internationaal forum in Malta. Haar carrière pad in ‘tourism development’ was geboren. 

“Personally, I am always looking for opportunities to support and share with people that were less fortunate than myself.”

Na twee jaar werkervaring in Engeland, besloot Ayu terug te gaan naar haar vaderland. Ze startte bij een NGO in tourism development in Indonesië. Na vijf jaar viel het haar echter op dat de non-profit sector het onvoldoende voor elkaar kreeg duurzame lange termijn doelstellingen te realiseren. Inmiddels startte zij samen met haar man Matteo hun sociale onderneming: Wise Steps Travel.

“Tourism for us is a way of delivering knowledge, education and experiences.” 

“Onze sociale reis organisatie stelt ons in staat onze impact te managen en een deel van onze ‘resources’ aan onderwijs te besteden. En het mooie ervan is, hoe groter we groeien hoe meer positieve impact we hebben. We gebruiken toerisme eigenlijk als aanjager van sustainable growth. Zo willen we de toeristische industrie veranderen in een meer sociaal en natuurvriendelijker concept: reizen op maat die toeristen een authentieke en unieke ervaring brengt terwijl ze lokaal bijdragen…”

Inmiddels zijn Ayu en Matteo vijftien maanden onderweg. Ze hebben ze met hun bedrijf inmiddels een aantal agrarische bedrijven, lokale toerisme projecten en forestry-projecten door heel Indonesië gesteund.

“We zijn nog klein maar we groeien snel. En daarmee groeit ook onze positieve impact op lokale gemeenschappen en het milieu.”

“Een deel van onze missie is meer en meer mensen te inspireren ‘goed’ te doen en te delen met anderen. De wereld heeft meer mensen nodig die zich realiseren dat wij als individuen heel klein zijn in dit gigantische universum. Bescheiden mensen nodig die zich meer bewust van zijn van de zorg voor elkaar en onze planeet. Als we samenwerken kunnen we echt een verschil maken!”

“Ik ben bovendien nogal gepassioneerd als het om onderwijs gaat. Ik geloof er heilig in dat het enorm nodig is in Indonesië. Dat vind ik zo mooi aan Wise Steps Travel. Op deze manier kunnen we inspiratie en kennis delen met toeristen en met lokale gemeenschappen.”

Wat hoop je te bereiken met Wise Steps Travel?

I really hope we can impact our visitors and the visited communities positively and at a fair share. I hope our efforts can protect the incredible nature and raise awareness to its sensitivity. And I really hope we can empower or inspire people to do the same while sharing and learning from each other…

Toekomstplannen?

De slogan van ons bedrijf is  ‘Travel for Knowledge‘  en onze drie produktlijnen ondersteunen dat concept. 

  1. Wise Journeys (Learning experiences)
  2. Responsible Voluntourism (Sharing and Learning) 
  3. Research & Study Trips (generating knowledge). 

“We onze reizen natuurlijk laten groeien en zo onze positieve impact vergroten. Maar we willen ook investeren in onderwijs. Daarom besteden we op dit moment 10% van onze verdiensten aan onderwijs en training in verschillende delen van Indonesië. En we hebben plannen om in de toekomst een ‘educational learning center for social entrepreneurship’ te bouwen om onze positieve impact in rurale gebieden nog meer te kunnen vergroten.

Wie is voor jou een wereldwijf?

Zij is niet beroemd of zo maar ze is iemand die ik persoonlijk ken. Ze is mijn mentor sinds ik deze sociale onderneming ben gestart. Ze runt veel ‘pro bono’ projecten in dorpen en gemeenschappen in Indonesië en heeft enorm veel kennis van zaken. Daarnaast is ze toegewijd aan haar werk en altijd bereid te delen. Ze moedigt anderen aan hun dromen waar te maken en hun passie te volgen. Mooi vind ik dat!

En nu heb je een speciaal reis aanbod voor vrouwen door vrouwen: A Woman’s Journey. Waarom?

“Tijdens een van mijn trips naar Bali en Sumba, ontmoette ik een aantal sterke vrouwen die mij echt enorm geïnspireerd hebben. Door hun commitment en passie hebben ze het voor elkaar gekregen een aantal bedrijven en projecten in rurale gebieden uit de grond te stampen waarmee ze verandering brengen, hun waardevolle kennis delen en tegelijkertijd het milieu verbeteren.”

“We staken de koppen bij elkaar om te bedenken hoe we deze belangrijke projecten kunnen ondersteunen en tegelijkertijd een ongelooflijke waardevolle ervaring voor onze reizigers kunnen creëren. Zo kwamen we op het idee voor een reis speciaal samengesteld voor vrouwen: A Woman’s journey. De naam representeert bovendien de levensloop van de vrouwen die ik ontmoette in Bali en Sabu.

“Het is zo mooi mijn landgenotes te kunnen ondersteunen met mijn bedrijf. Deze reis biedt de kans voor zowel de Indonesische vrouwen als reizigsters om van elkaar te leren en geïnspireerd te raken. Vandaar ook de slogan van de reis: ‘From Women for Women‘.”

Wat ga ik ervaren als ik deze reis boek? 

De reis is bedoeld voor vrouwen die houden van prachtige adembenemende natuur, verschillende culturele ervaringen en ontmoetingen met onbekenden die hun ideeën en waarden heel graag delen. De meeste plaatsen die we bezoeken zijn niet toeristisch en zeer authentiek wat betreft natuur en cultuur. De idee is om je drukke stressvolle bestaan achter je te laten en je open te stellen voor nieuwe input en inspiratie. Het is zowel een meeslepende reis als een ervaring in mindfullness.  

Waarom juist deze twee eilanden?

We hebben gekozen voor Bali en Sumba omdat deze twee eilanden zo verschillend zijn wat betreft landschap, cultuur, mentaliteit en religie. Bali is voornamelijk Hindu en meet ontwikkeld terwijl men in Sumba geloof in Animisme en het eiland nogal onontgonnen is. De eilanden geven je een ‘taste’ van de ongelooflijke diversiteit van Indonesië.  Je krijgt de kans lokale initiatieven van vrouwen te ondersteunen en kennis uit te wisselen met de lokale bevolking en andere deelneemsters. Bovendien maak je nieuwe vriendschappen te maken en raak je enorm geïnspireerd! 

To all the fellow ladies who happen to read this, come and join your journey of a lifetime – “A Woman’s Journey”! Let’s be adventurous together by exploring the hidden gems of Indonesia and witness the cultural diversity of my beloved country. Together we can also make a difference, as your participation and experiences will contribute to support various local projects led by impressive women in rural areas. Hope to see you soon in Wonderful Indonesia! See you there! X Ayu

Lijkt ‘A Woman’s Journey’ je wel wat? Hier vind je alle informatie die je nodig hebt en kun je deze fantastische inspirerende reis boeken! Vergeet niet bij boeking de code #Wereldwijf2019 te vermelden. Je ontvangt dan een leuk cadeautje!

NOG MEER BEDRIJVEN VAN WERELDWIJVEN LEREN KENNEN? DAT KAN HIER.

mm
Hi! Ik ben Ingeborg en woon sinds 2010 met mijn gezin in New York. Ik schreef tot nu toe voor online platforms en tijdschriften, publiceerde de bundel #Familie Jansen Goes New York en mijn debuutroman #Kroniek van een erfenis. Voor De Wereldwijven schrijf ik over vrouwen in de USA waar ongelijkheid, onrecht en seksisme maar ook vrouwelijke strijdkracht en energie dagelijkse kost zijn!