Een aantal weken geleden was mijn profiel op sociale media gehackt en werden er met mijn profielfoto op Instagram opmerkingen geplaatst die uit de gelederen kwamen van anti-vaccinatie ‘gekken’ in Nederland.

Ik kwam erachter doordat de dochter van mijn bestie mij al surfend was tegen gekomen, en mijn opmerkingen op het internet toch niet helemaal bij de vriendin van haar moeder vond passen. Ik heb het gelukkig kunnen oplossen maar wat ik had gelezen was een en al terreur, nepnieuws en bangmakerij van de anti-vaccinatie club in Nederland!

De noodtoestand vanwege de mazelen

Je mag van mij van alles denken maar hoe onvoorstelbaar laf is het als je andermans gezicht gebruikt om jouw (naar mijn idee) idiote overtuigingen het internet op te slingeren! Inmiddels hoop ik dat deze persoon de berichten uit New York heeft meegekregen waar de noodtoestand is afgekondigd in de Joodse wijk Williamsburg in Brooklyn. Vanwege de mazelen…

“Alles lijkt hier in het Hebreeuws vertaald te zijn. Zelfs op de gele schoolbussen staan Joodse letters.” 

Als je de New York marathon ooit hebt gelopen weet je waarschijnlijk direct weer waar dat is. Ik rij er vaak doorheen omdat mijn oudste zoon in Williamsburg woont. Op straat zie je er Joods orthodoxe mannen met grote zwarte hoeden van bont, Joods orthodoxe vrouwen met pruiken, mutsen en zwarte rokken, jongetjes met keppeltjes en pijpenkrullen en meisjes met rokjes tot over de knie en kousen.

De vrouwen mogen geen vreemde mannen aankijken laat staan met ze praten. De mannen lopen een aantal keer per dag over straat om naar de synagoge te gaan en de vrouwen lopen achter hun kinderwagens. Alles lijkt hier in het Hebreeuws vertaald te zijn. Zelfs op de gele schoolbussen staan Joodse letters.

Mocht je er meer over willen weten en zien, de documentaire One of Us en de film Disobedience geven een goed beeld van deze enorm gesloten gemeenschap.

Een boete of gevangenisstraf

Vanaf afgelopen woensdag is dit een noodgebied dus! Er wonen hier veel gezinnen met veel kinderen en een heleboel daarvan zijn vanwege religieuze overtuigingen niet ingeënt. Jahweh bepaalt immers wie ziek wordt en wie niet…

Burgemeester De Blasio van New York heeft nu bepaald dat iedereen die hier woont of werkt en niet is ingeënt tegen de mazelen, rode hond of bof en dat niet vandaag nog gaat doen, het risico loopt opgepakt te worden of een boete te krijgen van rond de 1000 dollar. Er is nog niemand overleden maar inmiddels liggen de ziekenhuizen in Brooklyn en Manhattan wel vol met besmette kinderen en zijn de eerste gevallen ook al gespot in Westchester, het gebied waar ik woon.

Het zal ons niet treffen

Het zal ons niet treffen. Onze kinderen zijn geen baby’s meer en wij zijn immers in Nederland alle vijf ingeënt door het fantastische vaccinatieprogramma in Nederland. Dat werd toen we de Verenigde Staten binnen kwamen nog eens dunnetjes over gedaan. En ieder jaar wordt de vaccinaties van mijn kinderen op de Highschool en zelfs op college gecontroleerd. Zonder geldige papieren kom je de school na de zomer niet in totdat je het hele prikschema op orde hebt. Van kinkhoest, open TBC tot mazelen en pokken. Kinderen die niet gevaccineerd zijn, krijgen vaak thuis les (homeschooling) of zoals in Williamsburg op speciale religieuze scholen.

De wereld op zijn kop

En terecht! Je moet er toch niet aan denken dat jouw kind besmet wordt op hele jonge leeftijd omdat ouders weigeren hun kinderen om religieuze of non-wetenschappelijke berichtgeving en fakeblogs op het internet, te vaccineren? Het verbaasde me zo dat ik laatst op de Nederlandse TV bij Eva Jinek aan tafel een mevrouw hoorde praten over wat haar kleine mannetje was overkomen op de crèche. Het mannetje was door de mazelen veranderd van een blozende baby naar een ziek klein hoopje ellende. Gelukkig werd hij weer beter. En wat een consternatie was er toen de kinderopvang in Brabant niet-gevaccineerde kinderen weigerde…Dat is toch de wereld op z’n kop?

Waarom zou ik mijn kinderen moeten blootstellen aan gevaar dat door anderen wordt veroorzaakt? Ja gevaar! Want betse anti-vaxers in Nederland, dit kan er dus gebeuren. Een epidemie die moeilijk te beteugelen is waardoor kwetsbare mensen, en vooral kinderen ernstig ziek worden en zelfs dood kunnen gaan. En dat terwijl dat zo makkelijk te voorkomen is! Eén prikje!

Meer verhalen uit de VS lezen? Klik hier!

mm
Hi! Ik ben Ingeborg en woon sinds 2010 met mijn gezin in New York. Ik schreef tot nu toe voor online platforms en tijdschriften, publiceerde de bundel #Familie Jansen Goes New York en mijn debuutroman #Kroniek van een erfenis. Voor De Wereldwijven schrijf ik over vrouwen in de USA waar ongelijkheid, onrecht en seksisme maar ook vrouwelijke strijdkracht en energie dagelijkse kost zijn!