Onlangs zag ik een artikel van de NOS voorbij komen over het platform Female Tech Heroes dat op 21 mei in Eindhoven wordt gelanceerd. Het is een initiatief van Ingelou Stol en Hilde de Vocht van de High Tech Campus in Eindhoven. Het platform richt zich op het aantrekken van meer vrouwen voor banen in de Techwereld. En Neelie Smit Kroes wordt het gezicht van dit platform.

Uit ervaring weet ik dat de Techwereld nog steeds een mannenwereld is. Dat is in Nederland niet anders dan in Silicon Valley, waar ik al jaren in deze sector werk. Maar hopelijk maakt een initiatief zoals dit vrouwen in Nederland enthousiast voor een baan in Tech.

Tech is zoveel meer dan bits en bites

Vaak is het vooroordeel als mensen, en met name vrouwen, aan Tech denken. Meestal wordt het geassocieerd met programmeren en tech chips, zoals ASM of NXP. Maar Tech is uitgegroeid tot zoveel meer. Rondom de High Tech Campus in Eindhoven vind je meer dan 180 tech bedrijven met initiatieven rond mode, zelfrijdende autos en gezondheid.

Er is al een aantal informele vrouwengroepen waarin men elkaar ondersteunt en probeert meer vrouwen aan te trekken, maar met het Female Tech Heroes platform proberen Stol en Vocht een meer formeel platform te creeren. Een jaar geleden deden ze een pilot om het concept te testen. Die dag trok spontaan 300 belangstellenden en voor het eerste officiële evenement op 21 mei 2019, hebben zich inmiddels al 800 vrouwen ingeschreven!

Geek girls rising 

Ik zie in Amerika, en met name hier in Silicon Valley, gelijksoortige initiatieven rond vrouwen en meisjes in Tech. Een tijdje geleden schreef ik al over het boek Geek Girls Rising, een boek dat een beeld schetst van de opkomst van vrouwengroepen in de Amerikaanse techwereld. Zo zijn er steeds meer groepen die zijn opgericht om gewoon om elkaar te steunen en advies te geven. Maar ook heel professionele clubs, zoals Venture Capitalist bedrijven, opgericht door vrouwen met als doel het financieren van start-ups met vrouwelijke CEO’s. Het is namelijk voor vrouwen nog steeds een stuk moeilijker is om investering te krijgen van, met name mannelijk gedomineerde (tech) financiers. 

Organisaties als Girls who Code en The Tech Museum of Innovation moedigen meisjes aan om een opleiding in Tech te overwegen. Zo organiseert The Tech Museum of Innovation elk jaar een tech challenge met name gericht op meisjes waarbij duidelijk wordt dat tech studies niet alleen voor jongens zijn maar meisjes net zoveel kans en recht hebben op een carrière in de techwereld.

Mijn eigen tech-carrière

Na een aantal jaren in tech start-ups te hebben gewerkt, waar ik gewend was om met bijna alleen maar mannen te werken, is mijn ervaring bij Amazon nu verrassend anders. Hier is veel aandacht voor gelijkheid en diversiteit. Groepen zoals Women@Amazon en Women of Alexa, zorgen ervoor dat er naar vrouwen wordt geluisterd en dat vrouwen gelijke kansen krijgen. 

Hoe goed en interessant om te zien dat ook in Nederland nu meer aandacht is voor vrouwen in Tech! Vorig jaar nog werd ik geïnterviewd door een vrouwengroep van de Rabobank die in hun nieuwsbrief aandacht wilde besteden aan vrouwen in tech. En nu is er dan het Female Tech Heroes initiatief! Voor mij is het zelfs een beetje persoonlijk…

Van mannen lab naar vrouwen campus

Mijn eerste “tech” project bij Philips begon namelijk op wat nu de High tech campus is. Toen heette het het Philips Natlab. Wij waren een tech start-up binnen Philips en als vrouw was ik zeker een uitzondering in de totaal door mannen gedomineerde research-wereld. Het project waar ik aan werkte was een elektronische agenda voor meisjes van 9-12 jaar.

Ons team had relatief gezien een sterke vertegenwoordiging van vrouwen. En tussen de pakken en stropdassen en soms sandalen op het Natlab, viel onze afdeling enorm op. Onze muren en ramen hingen namelijk vol met Disney posters, onze bureaus overladen met met Tina’s, Seventeen en Popfoto tijdschriften.

Het is goed te zien dat zoveel jaren later op de Tech Campus nu veel meer vrouwen werken en dat het eerste officiële evenement rond Female Tech Heroes op dezelfde locatie plaats vindt. Ik kijk uit naar verslagen van het evenement en wie weet is het een kans om deze heldinnen in de techniek te verbinden met Silicon Valley! 

mm
Hello, ik ben Mariel en ik woon sinds 1996 aan de west kust van de Verenigde Staten. Ik heb een leuke baan in Silicon Valley, waar ik voor Amazon aan Alexa werk. Ik reis veel, zowel voor mijn werk als prive en voor De Wereldwijven schrijf ik over mijn leven in California, de tech wereld en mijn international vriendenkring.