Iets bij ons vandaan aan de rivier ligt een van Brisbane’s erfgoed hotels, het Regatta is een imposant gebouw dat de vergane glorie van weleer weerspiegeld.  Het is vernoemd naar de roeiregatta’s die hier bijna 150 jaar geleden plaatsvonden.  Vandaag de dag is het moeilijk voor te stellen, maar dit is de plek waar in 1965 twee vrouwen zich hadden vastgeketend aan de bar, uit protest dat Queensland vrouwen niet toeliet in de kroeg.

Nu worden de bars de meeste dagen door een bont gezelschap van mannen en vooral ook vrouwen in beslag genomen. Ik ga hier graag een borrel drinken.

Vrouwelijke uitsmijter

Die dag strijken we met de hele familie neer in de bar die het boothuis met de rest van het hotel verbindt. Vlakbij ons een groep luidruchtige macho mannen en iets te opzichtige vrouwen en naast ons, een ouder echtpaar dansend op de tonen van de  muziek. Hangend op de banken kijken we rond, we praten met elkaar er heerst een ontspannen sfeer.

Tot zoonlief van 19 meent dat hij best even languit kan liggen. Voordat ik iets kan zeggen staat een vrouwelijke uitsmijter naast ons. Met militaire precisie wijst ze zoonlief erop dat afwijkend gedrag niet wordt getolereerd. Dat hij met ons is en niet dronken maakt weinig verschil. De afgelopen jaren heb ik afgeleerd om op zo’n moment te proberen dingen bespreekbaar te maken.  Het is zoals het is hier in Australië, regel is regel en op overtreding staat een, vaak zware, boete.

Maak je groot en wees hard en onaantastbaar

Ze laat me lichtelijk beduust achter. Het is haar aan te zien dat ze nog niet is ingesleten in haar rol. Ze is jong, een meisje nog bijna, maar met overdreven passie heeft ze zich vastgebeten in haar nieuwe status. Volg de regels, maak je groot, wees hard, onaantastbaar. Ze is getransformeerd, het geeft haar, in scherp contrast met haar uiterlijk, de uitstraling en bewegingen van Robocop.

Gebiologeerd blijf ik haar volgen, haar houding geeft haar iets komisch eerder dan autoriteit. Haar ogen scannen rond en mechanisch doorkruist ze de ruimte om haast bovenmenselijk de orde te bewaken. De nu dronken macho’s voor de bar valt het niet meer op. Gedwee laten ze zich terugsturen naar hun hoek.

Vrouwen die zichzelf mogen zijn, hebben volgens mij meer impact

Eerder die dag had ik nog een discussie over hoe vrouwen hier vaak geloven dat ze mannelijk en hard moeten zijn om vooruit te komen. ‘Toughen up’, zeggen ze hier. Zelf deel ik die mening niet, in mijn ervaring hebben vrouwen die zichzelf zijn veel meer impact.  Ik probeer me voor te stellen welke kant zij zal opgaan en zucht, er is hier nog een lange weg te gaan.

mm
G’day, mijn naam is Birgitta en ik woon sinds 2012 met mijn man en twee kinderen in Australië, de eerste jaren in Byron Bay en nu sinds twee jaar in Brisbane. Na mijn vertrek uit Nederland heb ik mijn corporate carrière aan de wilgen gehangen om van mijn passie mijn beroep te maken. Ik werk als mindset coach met vrouwen in leidinggevende posities en help hen sterker in hun ‘vrouwelijke’ schoenen te staan en op die manier een postitieve bijdrage te leveren aan de balance @ work.