De ramadan maand is in de moslimwijk van de oude stad in Jeruzalem de meest drukke en bijzondere periode. Een bezoek aan dit gedeelte van de stad is voor mij een hoogtepunt, heerlijk om dit als toeschouwer mee te mogen maken!

De drukte speelt zich af van de Damascuspoort door de nauwe straat naar het Haram esh-Sharif waar de Al-Aqsa Moskee staat. De hele dag door komen de pelgrims overal vandaan, ze reizen ook van ver over de grenzen.

Duizenden mensen lopen door de smalle straatje en doen hun inkopen onderweg naar de moskee.  

Er zijn veel bedelaars op straat, meer dan anders. Het is dan ook tijdens de ramadan je plicht om te geven aan de armen.

Deze moskee is de grootste in Jeruzalem en heeft ruimte voor vijfduizend man. Daarnaast is er op de pleinen er omheen ook nog plaats voor duizenden mensen.

Het grote plein is echter voor niet-moslims tijdens de Ramadan maar heel beperkt te bezichtigen. Men is druk bezig met het opruimen en schoonmaken voor het komende gebed.

Sommige pelgrims blijven er gewoon slapen. Ik sprak een groepje vrouwen aan. Ze kwamen uit Hebron. Het leek wel of ze er kampeerden. Tegen de avond als het vasten op zijn einde loopt, is het er op zijn drukst. Mensen staan in de rij voor de etenskraampjes en bij de broodwinkeltjes is het echt dringen!

En dan… ineens is het stil. Men mag weer eten en drinken… 

Ramadan Kareem!

mm
Shalom, ik ben Tamar en woon alweer 38 jaar in Israël. Op het moment met mijn partner en 4 poezen in Haifa. Nu de kinderen het huis uit zijn heb ik wat meer tijd voor mezelf en ga graag met mijn camera opstap om te fotograferen. Het ligt dan ook in mijn bedoeling om jullie mee te laten genieten van mijn uitstapjes.