Vandaag op 4 juni eindigt het Islamitisch vasten. Ruth van de IJssel (47) doet elk jaar ook aan ‘vasten’, maar dit eindigt met Pasen. Voor anderhalve maand geen social media, geen chocola, snoep of vlees. Ze raadt het iedereen aan, ook al is het soms ‘best lastig’ volhouden.

Ruth: “Het klassieke ‘vasten’ komt voort uit een christelijke achtergrond. Het start direct na de carnaval of zoals men vroeger zei, na de ‘vastenavond’. Dit was dé dinsdagavond voordat het vasten begon. Zo konden mensen op dinsdag nog éven uit hun dak voordat ze soberder gingen leven en geen vlees mochten eten. Daar komt het woord ‘carnaval’ vandaan: van ‘carne’ dat betekent ‘vlees’ in het Latijn. Vroeger feestte men alleen die dinsdagavond, voor Aswoensdag, maar inmiddels is carnaval veel langer feesten, wel vijf dagen bier en vertier.”

Zingeving

Als Brabants meisje ben ik er wel een beetje mee opgevoed, met een vastentrommeltje voor snoepjes. Wanneer ik een snoepje kreeg, dat at ik dat in die tijd niet op, maar stopte ik in dat trommeltje. We deden het vasten niet super overdreven streng hoor. Een paar jaar geleden waren we met onze kinderen in mijn geboortestad, Bergen op Zoom, om Vastenavond te vieren. Toen dacht ik, als we die uitbundigheid vieren, dan is het ook wel goed om daarna even wat soberder te leven. We begonnen daarmee als gezin, niet zozeer religieus, maar meer op het gebied van zingeving. 

Een beetje moeite doen

Elk jaar is het op een andere datum omdat Pasen en Aswoensdag en carnaval steeds verschuiven. Het vasten start de Aswoensdag na de Vastenavond en het stopt met Pasen. Het zijn ruim veertig dagen. Het heeft te maken met de veertig dagen dat Jezus door de woestijn liep en ook geen eten en drinken bij zich had. Nu duurt het eigenlijk langer, het duurt wel zes, bijna zeven weken, maar de zondagen mogen eruit. Je vast dan steeds van de maandag tot en met zaterdag. Iedereen in mijn omgeving die dat doet, bepaalt zelf in hoe hij of zij dat invult. Het gaat er natuurlijk om dat je er zelf echt iets van merkt. En dat je moeite moet doen. 

Het brengt mij een gevoel van zelfbeheersing. Het voelt fijn dat dat lukt. Ik voel me rustig omdat ik niet hoef te bedenken of ik wel of niet iets zal nemen. Het voelt ‘licht’. Ik hoop altijd dat ik het volhoud, maar dat is niet altijd het geval, helaas. 

Geen extraatjes of seks

Wat ikzelf doe, is dat ik niet snoep, dus geen chocola, geen koek, geen extraatjes, geen hagelslag op brood, alle lekkere dingen beperk ik zoveel mogelijk. Ik eet ook zo weinig mogelijk vlees, dus ook op mijn brood geen vleesbeleg. Andere jaren hebben de kinderen wel meegedaan, dit keer deed alleen Menthe, onze oudste dochter mee. Ik drink zelf bijna nooit alcohol, dus dat is voor mij niet zo’n grote verandering. Maar een vriendin van mij vindt dat wel een opgave. Andere vrienden stoppen ook met alcohol, maar ook met het kopen van dingetjes die ze niet echt nodig hebben. Echt een periode van soberheid, geen nieuwe cd’s of schoenen. Deze vrienden hebben ook geen seks in die periode. Het staat nergens wat je wel en niet mag, maar het is meer wat je jezelf oplegt daarin. Verder doet niemand in mijn familie dit, mijn man doet ook niet mee, en dit jaar ook de kinderen niet, behalve één dochter. De kinderen eigenlijk soms hoe het ze uit komt.

Het geeft rust

Ik vind het best lastig. Na een week ben ik het al zat, ’s avonds bij een kopje thee mis ik mijn stukje chocola. Wat ik ook niet doe is sociale media. Dat vind ik best wel een verademing om dat een periode niet te doen. Het geeft toch rust. Ik hou me in die tijd bezig met andere dingen, en vind het voor mijzelf prettig dat daar waar ik normaal gedachteloos dingen in mijn mond stop en altijd maar alle behoeftes die ik heb direct bevredig, dat je die 46 dagen in het jaar niet doet.

Ramadan is toch anders

Het is anders dan de Ramadan die helemaal niets eten en drinken overdag. Daar heb ik wel leuke gesprekken over met moslima’s die ik taallessen geef, die dan vertellen dat de maaltijden ’s avonds betekenen dat mensen zich helemaal ‘vol vreten’, dat zij dan ook weer denken ‘wat is hier de zin van’? Dat vind ik op zich wel het mooie aan wat ik doe en een aantal mensen om mij heen, dat het de hele periode sober is. Geen excessen, algemene soberte.

Ik vind het op zich een aanrader, het geeft mij lichtheid, zingeving en rust.

mm
Hoi! Ik ben Eva van Dorst-Smit, wonend tot 2019 in Frankrijk maar sinds kort weer terug op Nederlandse bodem. Hoe dat is? Dat is nog wat te vroeg om te zeggen but it feels ‘ok’. We runnen reclamebureau BEEVEEDEE en een groothandel in brocante, antiek en industriële Franse meubelen, Decorage. Als mede-oprichtster van De Wereldwijven voel ik mij ontzettend verrijkt door alle wereldse contacten en krachtige ideeën en ervaringen die we delen. Ik schrijf mee!