Of we gek zijn? Nou ja, dat zeggen ze niet, maar zo kijken ze wel. Ken je dat? Je gaat super enthousiast vertellen waar je naartoe gaat op vakantie en ze kijken je aan alsof ze water zien branden. Herkenbaar? Laat me raden, dan zijn jullie vakanties vast ook ‘off the beaten track’.

Strand is saai

Vakanties die anders zijn dan anders. Wij houden er van. Niets mis met een vakantie aan de Spaanse kust hoor, maar gewoon niets voor ons. Ik zou niet weten hoe ik me daar moet vermaken. En dan nog onze kinderen; wij wonen in Qatar dus zand en zee zijn echt zooooo super saai.

Wij gingen al ‘off the beaten track’ door een vakantiehuis te kopen in Zuid Afrika, midden in de bush; ook weer net anders dan Spanje. Afrika blijkt echter helemaal ons ding te zijn, wat voelen we ons daar thuis. En, vanuit Zuid Afrika, kunnen we weer hele andere landen gaan ontdekken; afgelopen zomer kozen we voor Botswana.

Reislustige ouders, reizen met kinderen

Botswana is nou niet echt een land waar je meteen aan denkt als je vakantieplannen aan het maken bent. Tenminste, niet voor iedereen. De reacties logen er duidelijk niet om.

Onverantwoordelijk, gevaarlijk, je krijgt onmiddellijk Malaria of Dengue en wordt gebeten door schorpioenen en slangen. En met kinderen?!?

We kwamen absoluut niet meer in aanmerking voor de ‘parent-of-the-year-award’. #Fail. Ik ging zelfs bijna aan mezelf twijfelen, tot ik terecht kwam op de Facebookpagina ‘Reislustige Ouders, reizen met kinderen’. En wat bleek? Er is een hele grote groep van ouders die graag met hun kroost reizen, die geen enkel bezwaar zien in het meenemen van hun kinderen naar welke bestemming dan ook. Hulde!

Botswana

Ik ging onmiddellijk weer vol enthousiasme verder met onze Botswana plannen. Ik regelde alles zelf, van overnachten in chalets tot kamperen in de bush, van een boottocht in de Okavango Delta tot een helicoptervlucht boven de Victoria watervallen. We maakten een -off- roadtrip van vier weken waarbij we op 13 verschillende locaties overnachtten. We hadden de vakantie van ons leven; nog nooit hadden we zo veel quality time, konden we zo veel nieuwe indrukken samen delen en was het -op sommige momenten- zo spannend. Wat een verrijking, wat een feestje.

Na onze keuze om in Zuid Afrika een huis te kopen en onze roadtrip door Botswana, wilde ik heel graag andere ouders enthousiasmeren om naar Afrika te gaan reizen. Het ‘enge’ valt namelijk heel erg mee en je krijgt er zo ongelofelijk veel voor terug. Ik schreef hierover een stukje op de Reislustige ouders facebook pagina. Naast hele toffe reacties werd ik gevraagd mee te schrijven aan een boek. Wat een eer! Een boek, en ook nog helemaal in mijn straatje; reizen met kinderen, weg van de gebaande paden. Omdat het kan. Een boek dat laat zien dat -kleine- kinderen helemaal geen belemmering hoeven te zijn om te reizen. Sterker nog, het geeft vaak zo veel extra’s om dingen te bekijken door de ogen van je kinderen.

Van Terschelling tot Timboektoe, 25 x met je kind op avontuur

Weg van de gebaande paden wil niet meteen zeggen dat je een roadtrip door Botswana moet gaan organiseren trouwens. Je kunt ook gewoon in Terschelling weg van de gebaande paden. Dit boek, Van Terschelling tot Timboektoe, is een initiatief van de oprichtster van de facebookpagina ‘Reislustige ouders’, Claartje Schouten, samen met Illona Annema. Het laat reislustige ouders zien hoe tof het reizen met kinderen is en het biedt volop inspiratie, praktische tips, handige reisroutes en tot de verbeelding sprekende anekdotes. Van rijden met de bakfiets door Kopenhagen tot ons eigen wildkampeer avontuur in Botswana, maar ook relaxte strandvakanties en spectaculaire jungletochten. Geen top 10-lijstjes en must sees, maar authentieke ervaringen vanuit de beleving van ouder en kind. Het gaat om genieten, met het gezin, waar ter wereld dan ook.

En wat blijkt, je kunt zelfs toch ook gewoon in Spanje van de gebaande paden! Zo zie je maar, als je eens wat verder kijkt dan je neus lang is, valt er nog zoveel te ontdekken. Laat je inspireren door dit prachtige boek en vergeet niet; life begins at the end of your comfortzone.

Sneak preview uit: Niet voor Watjes; kamperen tussen de Big 5 in Botswana

“ Opeens rennen tientallen, misschien wel honderden, impala’s op volle snelheid langs onze kampeerplek; links, rechts, achter, voor. We komen ogen en oren tekort, wat een paniek. En dan stuiven ze in een flits voorbij, twee luipaarden. Als we op het verkeerde moment met onze ogen geknipperd hadden, hadden we ze gemist. Onze kampeerplek is omgeven door bomen en struiken, dus we kunnen de luipaarden niet meer zien. Maar we kunnen ze wel horen. We horen een in doodsangst verkerende impala alles bij elkaar schreeuwen tot het leven uit haar vloeit. Zij is nu het ontbijt voor deze machtige, prachtige luipaarden. We horen ze eten, en het voor een luipaard zo typische zaag-geluid maken…”

Boek winnen?

We mogen een exemplaar van dit geweldige boek vol reisinspiratie met kinderen weggeven. Deel deze blog op Facebook (vergeet niet de Wereldwijven te taggen) om mee te doen. Aan het einde van de maand verloten wij het boek. Wil je het meteen hebben? Bij Bol.com kan je het bestellen en heb je het morgen in huis!

As Salamu Alaykum! Ik ben Lilian en sinds 2011 woon ik met mijn gezin in Doha, Qatar, maar heb mijn hart verloren aan Zuid Afrika waar wij een heerlijke lodge hebben. In de super lange vakanties genieten we daar van de natuur, de prachtige dieren en het buitenleven. We ontdekken elke keer weer nieuwe landen, dieren, mensen en culturen. Wil je bij ons overnachten, dat kan! Kijk even op hasekampfamilylodge en waan je heel even in een andere wereld. Vergeet niet onze facebookpagina te liken voor updates en aanbiedingen.

mm
De Wereldwijven nodigen ook gastschrijvers en gastfilmers uit om zo nu en dan hun inspirerende verhalen te delen. Deze verhalen of videos gaan over onderwerpen die nauw aansluiten bij onze zoektocht naar authenticiteit, echtheid, diepgang en verbinding. Lees mee en laat je inspireren.