Jessica Kuiken (34) en ik kennen elkaar en toch ook weer een soort van niet. Ze maakte onderdeel uit van de Oranje Trophy in 2014, waar mijn vriendin Geraldine ook aan meedeed. Ze reden met de auto van New York naar Rio de Janeiro en kwamen dus ook langs Colombia, waar ik woon.

De auto van Jessica en haar ´toen-vriend-nu-man´ was al ongeveer vanaf Mexico stuk toen ik haar in Cartagena leerde kennen. Toen ze in maart met Geraldine naar de ´Self-made Summit´ ging toen ik toevallig in Nederland was, raakten we weer aan de praat. Zoals het tegenwoordig gaat, voegde ik haar toe op Instagram. Daar zag ik dat ze als enige vrouw genomineerd is voor de Jonge Ondernemingsprijs van het Noorden. Enige vrouw, schandalig, daar wil ik meer van weten, dacht de feminist in mij. Al snel blijkt het niet zo schandalig, maar wat volgt is wel een inspirerend gesprek over bescheidenheid, ondernemer- en werkgeverschap en trots zijn op wat je doet.

Wat doet Jessica eigenlijk?

Eerst moet ik nog vragen naar de achternaam van Jessica. Die ¨Kuiken zoals een babykip¨ blijkt te zijn. En eigenlijk weet ik ook niet precies wat ze doet. Ze vertelt dat ze tot twee en een half jaar geleden als ZZP´er werkte in marketing en communicatie. Daarna begon ze een bedrijf met haar toenmalige compagnon wat ze Marketing Crew noemden. Inmiddels staat ze alleen aan het roer, werkt ze met zeven man personeel en groeien ze snel. Wat Marketing Crew anders maakt dan andere bedrijven? Ze werken echt bij de klant en weten daarom altijd precies wat er speelt binnen de bedrijven waarvoor ze werken. Een unieke aanpak in het noorden van het land. En nu dus genomineerd voor de Jonge Ondernemingsprijs.

Wat houdt de Jonge Ondernemingsprijs in en hoe kwam je erbij?

De bescheidenheid die Jessica siert, komt het hele gesprek terug. ¨Ik had het vorig jaar gezien en me via een nieuwsbrief ingeschreven voor updates. Dit jaar had ik de aanmeldingsperiode wel voorbij zien komen, maar ik dacht, moet dat nou? Ik ben net twee jaar bezig. Totdat ik ongeveer een week voor de uiterste datum werd gebeld of ik mee wilde doen. Toen heb ik me op het allerlaatste moment ingeschreven. En nu sta ik dus in de finale.¨ vertelt ze.

Als enige vrouw? 

¨Yes, bizar he? Ik heb er bij de jury wel naar gevraagd, maar zij hadden het eigenlijk niet eens gezien. Voorgaande jaren waren er wel meer vrouwelijke finalisten en er waren ook ongeveer evenveel inschrijvingen van vrouwelijke ondernemers. Dus het is gewoon toeval. Het is wellicht ook zo dat vrouwelijke ondernemers net zoals ik wat bescheidener zijn. Een vrouw meldt zich, zeker in het noorden van Nederland, misschien wat minder snel zelf aan. Ik denk dat dat in de Randstad anders is en ook hier zie je dat langzamerhand gelukkig wel veranderen.”

Wat betekent de nominatie voor jou?

Jessica vertelt dat ze eigenlijk te nuchter of te bescheiden is en ze probeert haar bedrijf niet te vergelijken met andere bedrijven. Maar toch voelt de finale-plek als een bevestiging. Zakelijk, maar ook persoonlijk. Buren zeggen ineens ¨Heb jij een bedrijf met personeel? Dat wist ik helemaal niet¨. Of in de supermarkt wordt ze gefeliciteerd. ¨Wat heb je een mooi bedrijf¨, zeggen mensen dan. Jessica haar eerste reactie is kenmerkend. ¨Ja dat vind ik ook, maar doe maar gewoon.”  Ze is verbaasd dat ze door is naar de volgende ronde, en ook een beetje overweldigd, alhoewel ze dat een te zwaar woord vindt.

Als ik vraag waarom ze denkt dat Marketing Crew door is naar de finale is het gokken geblazen, want van de jury krijg je dat niet precies te horen. Jessica denkt dat het komt doordat haar concept uniek is voor het deel van het land en bovendien is haar bedrijf snel gegroeid. ¨In twee jaar tijd is het team verdubbeld en vorig jaar zijn we verhuisd naar een eigen kantoor. Tot die tijd werkte het personeel volledig bij de opdrachtgevers, wat ook het concept is.¨ vertelt ze. Maar toen haar man in de zomer van 2018 een garage voor de restauratie en het onderhoud van oldtimers opende deed zich een mooie kans voor. Boven de werkplaats zat een groot kantoorpand waar hij een huurder voor zocht. Hoewel Marketing Crew Members vaak bij klanten zijn, is een eigen kantoor soms toch wel handig. Jessica en haar toenmalige compagnon besloten ervoor te gaan en dat ging vanaf het begin af aan goed. Sinds een paar maanden is de compagnon zelfs uit beeld en is ze als enige kapitein van Marketing Crew. Na ons gesprek krijg ik nog een voicemail-bericht. Ze heeft nog iets bedacht wat haar bedrijf zo anders maakt dan andere ondernemingen. Het werkgeverschap.

Ze vindt het namelijk ontzettend belangrijk dat haar werknemers gelukkig zijn bij haar bedrijf. Sterker nog, het werkgeluk staat centraal. Ze vraagt daarom actief om feedback en kijkt samen met haar crew members naar hun eigen ontwikkeling, voor welke opdrachtgevers ze werken en hoe ze dat doen. Het resulteert in dat ze veel open sollicitaties ontvangt en haar openstaande vacatures goed kan opvullen, ook in een tijd waarin goed personeel vinden erg lastig is. Daarnaast zorgen haar crew members vaak zelf voor de verlenging van opdrachten. Het mes snijdt dus aan alle kanten.

Ga je winnen en kunnen we op je stemmen?

“Ja dat is ook zoiets. Ik heb best een groot netwerk en veel mensen vragen waar ze kunnen stemmen. Maar dat kan helemaal niet. Het is echt een jury van zeer ervaren ondernemers die de winnaar kiest. Op 3 oktober weet ik het. Ik ga er natuurlijk wel voor. Maar de nominatie is al een hele ervaring en ik heb er nu al veel aan.”  Zo krijgt ze in augustus een bedrijfsscan van consultants en in september nog een bedrijfsbezoek waar sowieso een adviesrapport met verbeterpunten uit komt.

Hoe kijk je aan tegen vrouwelijk ondernemerschap? Heb je tips?

En wederom komt de bescheidenheid de hoek om kijken als ik die vraag stel. “Dan denk ik, moet ik nu tips gaan geven?” Maar daarna komt ze toch los. “Voor vrouwen is het vaak lastiger om te zeggen: ‘daar ben ik goed in.’ Zeker in de regio waar ik werkzaam ben, is dat not done. Voor mannen en vrouwen, maar voor vrouwen misschien nog net iets meer. Terwijl het wel belangrijk is om te laten zien wat je in huis hebt.” Ze gaat verder met

¨Heb vertrouwen in jezelf en weet waar je goed in bent. Werk hard. Omdat je vrouw bent moet je je misschien meer bewijzen, een stapje harder zetten. Maar doe dat maar gewoon, laat gewoon zien dat je het kunt. ¨

“ En leer complimenten ontvangen. Ik wuifde die altijd een beetje weg, totdat een vrouw tegen mij zei ´als ik je nu een bos bloemen geef, gooi je die dan ook weg?´, en toen dacht ik een compliment is ook een cadeautje. Gewoon bedanken. Hetzelfde geldt voor feedback.”

Daarnaast is het voor Jessica erg belangrijk om keuzes te maken die dichtbij haar hart liggen. Opdrachten die financieel aantrekkelijk zijn maar niet helemaal bij haar passen… daar zegt ze steeds vaker ´nee´ tegen. Iets wat van nature voor haar niet makkelijk is, maar steeds beter lukt. En ten slotte zegt ze iets wat ik heel mooi vind en waarvan ik denk wat juist onze vrouwelijke kracht is. ¨Je moet je doelen achternagaan, maar anderen ook iets gunnen. Het is alleen een geslaagde opdracht als iedereen een goed gevoel heeft. ¨

En, laatste vraag, wie is voor jou een wereldwijf?

¨Een tijdje terug was ik in Schotland bij een concert van de Spice Girls. Het is misschien niet een erg voor de hand liggend antwoord maar ik denk dat zij in mijn tiener echt het zaadje voor girlpower geplant hebben. Daar was ik me toen niet bewust van, maar als je nu de filmpjes bekijkt, die zijn zo krachtig. Ik ben opgeleid als mbo-secretaresse. Daar is helemaal niks mis mee, maar ik wist dat ik meer kon. Mensen houden zich misschien onbewust klein, want dat heeft minder risico. Maar luister naar je hart. Waar ben je goed in? En durf het groter te maken. Daar waren de Spice Girls ook goed in.

Maar ook vrouwen zoals Michelle Obama, of dichterbij huis Emilie Sobels van de Self-made summit vind ik bijzondere vrouwen. Ik probeer sowieso te luisteren naar de verhalen van andere mensen. Niet alleen vrouwen en niet uitsluitend ondernemers. Dat is vaak zo inspirerend en ik ben zo vaak onder de indruk.¨

En terwijl Jessica zo afsluit denk ik alleen maar dat ik zo onder de indruk ben van haar verhaal en haar kijk op ondernemen.


De foto´s voor dit artikel werden gemaakt door Maaike Andrews / Jonge Ondernemingsprijs

LEES HIER OVER MEER BEDRIJVEN VAN WERELDWIJVEN

mm
Hola! Ik ben Floor Veer en woon sinds 2011 in Colombia. Samen met mijn man heb ik een exportbedrijf van biologisch fruit. Daarnaast ben ik lokale vertegenwoordiger voor PUM en heb ik een eigen tekstbureau . Colombia is een heel mooi, maar vaak ook spannend land, met behoorlijk wat corruptie en inkomensongelijkheid. Welke impact dat heeft op vrouwen en meisjes, zet ik graag voor de Wereldwijven op papier!