Foto: Project Cece (Melissa (links), Noor (midden) en Eva van het Duitse team (rechts).)
Ambitie

Project Cece: succesvolle jonge en duurzame onderneemsters

Een van de leukste dingen die ik voor De Wereldwijven doe is het interviewen van toffe onderneemsters. Ongeveer een half jaar geleden interviewde ik Noor van Project Cece voor de Wereldwijven. Toen al was ik onder de indruk van de ondernemerszin van Noor en haar mede-oprichtsters Melissa en Marcella en hun gedrevenheid en enthousiasme.

Uiteraard volg ik Project Cece op Instagram, waar elke dag de leukste feitjes en mooiste duurzame kledingmerken voorbijkomen. Maar ook allerlei bedrijfsontwikkelingen. Daar wil ik mee over weten! ´Even bijpraten? ´ mail ik Noor. ´Ja is goed, ik zit dan op de Berlin Fashion Week, maar hier maak ik even tijd voor´. 

project Cece duurzame kleding

Hoe gaat het met je?

Mijn vraag´hoe gaat het met je?´ is een logische eerste stap. “Ja goed!” Ze is op de Berlin Fashion Week, waar veel mooie duurzame merken staan. Inspirerend, maar ook druk! Het is heel waardevol voor hun netwerk. En ze hebben de kans om weer eens met hun Duitse team samen te komen. Want naast Nederland is Project Cece ook in Duitsland actief en sinds een paar maanden ook in de UK. Het bedrijf groeit dus snel, maar er is ook nog werk aan de winkel

¨In Nederland kennen veel mensen ons wel, terwijl we in Duitsland nog vaak moeten uitleggen wie we zijn.¨

Hoe zorg je voor groei van project Cece?

Maar de lancering in de UK is niet het enige nieuws over Project Cece het afgelopen half jaar. Ze ontvingen een financiering van ASIF – een investeringsfonds voor en door studenten. Ze geven funding aan start-ups voor studenten en net afgestudeerden. Dat was een behoorlijk impuls waarmee Project Cece kon uitbreiden naar de UK en hun ´image recognition tool´ kon uitrollen. Met deze functie kun je een foto uploaden van kleding, bijvoorbeeld uit een magazine of van gewoon op straat. En dan wordt er een duurzaam alternatief gezocht. Zeg nou zelf, zo wordt duurzaam winkelen wel heel makkelijk toch?

Leuk detail: Deze tool is ontwikkeld door een tech start-up Pixyle, opgericht door vrouwen.

Met deze funding konden Mellissa en Noor tevens een klein salaris aan zichzelf uitkeren, en ze hebben mensen aangenomen om te helpen met social media en marketing. Dat helpt Project Cece meer naar buiten te treden, door bijvoorbeeld artikelen te leven voor fashionmagazines en blogs te schrijven.

Ik ben niet de enige die zo enthousiast is over het ondernemerschap van deze dames. En wie ben ik? Gelukkig zijn er ook professionele mensen die het werk van de oprichtsters van Project Cece waarderen. Zo werden ze erkend in de lijst ´25 onder de 25´ en werd Noor opgenomen in de top 100 duurzame jonge ondernemers. Zo leuk voor ze!

Wat een succes en erkenning in korte tijd. Zijn jullie doelen al bereikt?

Noor moet lachen. In ons eerste gesprek vertelde Noor dat het doel eigenlijk niet zo commercieel is. “In een ideale wereld bestaan wij helemaal niet meer. Dan koopt iedereen gewoon duurzaam en is er geen apart platform meer nodig”, zei ze destijds. Dat doel is nog onveranderd, maar ze zijn er nog lang niet, er is nog genoeg ruimte in de markt en ook ziet Noor veel ruimte voor meer informatievoorziening.

“Kleding is iets wat zo veel facetten van duurzaamheid aantikt¨ Het is duidelijk dat ze echt een passie heeft voor wat ze doet. ¨CO2-uitstoot, arbeidsomstandigheden (vaak van vrouwen), waterverbruik, een sociale impact en dierenleed om er maar een paar te noemen.”

Groener leven dus?

Ze vertelt dat ze zelf ook nog regelmatig veel leert over duurzaamheid en groen leven. Ze kijkt daarbij vooral hoe ze met zo min mogelijk moeite een zo groot mogelijke impact kan hebben. Het niet gebruiken van een plastic rietje is bijvoorbeeld belangrijk, maar rietjes dragen uiteindelijk maar heel weinig bij aan het plastic probleem. Hoe dan wel? Op de social media van Project Cece worden regelmatig tips gegeven of in een handige infographic uitgelegd hoe het zit. Niet alleen over kleding! Daarin is Noor ook realistisch “Niemand doet het perfect, maar het kan wel beter.”

mm
Hola! Ik ben Floor Veer en woon sinds 2011 in Colombia. Samen met mijn man heb ik een exportbedrijf van biologisch fruit. Daarnaast ben ik lokale vertegenwoordiger voor PUM en heb ik een eigen tekstbureau . Colombia is een heel mooi, maar vaak ook spannend land, met behoorlijk wat corruptie en inkomensongelijkheid. Welke impact dat heeft op vrouwen en meisjes, zet ik graag voor de Wereldwijven op papier!