Zilla is stewardess en feministe. Dat is een combinatie die je niet zo veel tegenkomt. Althans dat denk ik. Alleen dat al is een aanname van mij. Er bestaan zoveel vooroordelen over zowel stewardessen als over feministen. Zilla ziet het anders. Zij heeft een Podcast waarin ze vrouwen die de wereld een beetje mooier maken, interviewt. En die ontmoet ze eigenlijk alleen maar doordat ze zo veel kan reizen als stewardess!

Zilla is een echt Amsterdamse. Ze is er geboren en getogen en studeerde er politicologie, filosofie en gender. Ze werkte daarna onder andere mee aan de campagne van Stem op een Vrouw, opgezet door Devika Partiman om meer vrouwen in de politiek te krijgen. Inmiddels woont Zila in Wenen en volgt ze daar de de studie Research Master Communication Science. Daarnaast vliegt ze als parttime stewardess de hele wereld over en interviewt ze in de landen waar ze komt vrouwen die iets doen voor gendergelijkheid voor haar podcast The Flying Feminist

“Ik heb de kans om al die mooie verhalen te verzamelen.”

Voordat ze ergens naartoe vliegt, probeert ze zoveel mogelijk uit te zoeken over het land, de lokale vrouwenzaken en interessante vrouwen die iets doen voor gendergelijkheid. Dan stuurt ze een berichtje om te vragen om een interview. Bijna iedereen die ze benadert, is bereid om te vertellen over wie ze zijn en wat ze doen!

Je bent stewardess en feministe. Ik vind dat geen alledaagse combinatie. Vind je dat zelf ook?

Voor mij is het geen contradictie. Je beroep hoeft niets te zeggen over je feminisme, vind ik. Voor mij betekent feminisme dat je de vrijheid hebt om je eigen keuzes te maken: in je studie, over de baan die je hebt, wie je vrienden zijn en wat je doet. En ik heb altijd al van reizen gehouden. Ik vind het fantastisch om nieuwe plekken te ontdekken en over andere culturen te leren. Het is echt geweldig dat ik dat door mijn werk nu zo makkelijk en vaak kan doen.

Je hebt een Podcast The Flying Feminist waarin je vrouwen interviewt die je op je reizen ontmoet. Wat wil je met jouw Podcast bereiken?

Ik kom door mijn werk in heel veel verschillende landen. Overal ter wereld worden vrouwen onderdrukt, op allerlei verschillende manieren. Gelukkig zijn er ook overal vrouwen te vinden die strijden voor verandering en gendergelijkheid. Doordat ik veel reis, heb ik de kans om al die verhalen te verzamelen. Ik hoop dat ik met deze verhalen ook andere vrouwen kan inspireren, of ze nu iets vergelijkbaars hebben meegemaakt of niet.

Waarom vind je gelijkheid en de positie van vrouwen in de wereld zo belangrijk? 

Ik geloof echt dat de wereld er beter uit zou zien als vrouwen meer te zeggen hebben over hun eigen lichaam en leven.

Ik vraag veel vrouwen in de interviews hoe hun verhaal of idee in andere landen zou kunnen werken. Nada Chaiyajit is bijvoorbeeld een transgender-activist uit Bangkok die haar universiteit aanklaagde. Omdat haar foto niet overeenkwam met het geslacht dat op haar paspoort stond, wilde de universiteit haar geen diploma geven. Ze studeerde rechten, en heeft alles wat ze tijdens haar studie heeft geleerd gebruikt om haar school aan te klagen. Uiteindelijk heeft ze gewonnen en alsnog haar diploma gekregen. Ik denk en hoop dat haar uitzonderlijke verhaal andere mensen zou kunnen inspireren om op te komen voor hun rechten. 

Wat is volgens jou een vliegende feministe? 

Iemand die vliegt en feminist is! Ik heb die term bedacht omdat het ook wel als een superheldin klinkt: The Flying Feminist. Volgens het woordenboek is een feminist iemand die gelooft in de sociale, politieke en economische gelijkheid van de seksen. Dat is volgens mij niet heel moeilijk of radicaal en ik ben net als de geweldige Chimamanda Ngozi Adichie van mening dat we allemaal feministen zouden moeten zijn.

Veel feminisme was wel altijd heel erg gericht op witte vrouwen. Mijn favoriete feministen zijn zich dan ook bewust van het feit dat alle onderdrukking verbonden is en praktiseren daarom intersectioneel feminisme. Dus: je bekijkt niet alleen verschillen tussen man/vrouw, maar ook tussen verschillende etnische groeperingen en tussen verschillende economische klassen om ongelijkheid te analyseren en te bevechten. Dat is wat feministen nu in deze vierde golf echt moeten doen als je het mij vraagt!

Er bestaan veel stereotypen over stewardessen, het zou bijvoorbeeld een heel sexy beroep zijn. Wat vind jij als feministe van dat imago en vrouwbeeld?

Vaak worden beroepsgroepen waarin veel vrouwen werken minder goed betaald en hebben ze te maken met dat soort stereotyperingen. Denk aan verpleegster, docente, secretaresse. Dat is jammer. Ik denk dat het heel lastig is dit soort hardnekkige stereotypen te veranderen. Meer diversiteit in de politiek en de media en de mensen die het nieuws maken, zou al een hele vooruitgang zijn. Op die manier worden de stemmen van allerlei mensen beter vertegenwoordigd en dat helpt al een hoop in het doorbreken van stereotyperingen. 

Maar er verandert wel steeds meer op dat gebied – de luchtvaartmaatschappij Virgin Atlantic heeft bijvoorbeeld afgeschaft dat hun stewardessen verplicht make-up moeten dragen. Dat vind ik positief. Bij de luchtvaartmaatschappij waar ik werk, werken allerlei verschillende soorten en maten mensen. Over het algemeen vind ik: hoe minder regels en ideeën over hoe vrouwen eruit moeten zien, hoe beter.

Hoe zie je jouw toekomst?

Mijn toekomstplannen zijn mijn master afronden en ik hoop uiteindelijk beleid te kunnen maken of beïnvloeden dat zorgt voor meer gendergelijkheid.

Wie zou je dolgraag nog willen interviewen voor jouw podcast? 

Ik kijk altijd erg op naar vrouwen die de eerste zijn in iets wat ze doen, iets veranderen of zich weten staande te houden in een mannenwereld. Ik zou in dat licht heel graag Beyoncé willen interviewen en haar vragen wat ze andere vrouwen het liefste zou adviseren en wat feminisme voor haar betekent.

Waar brengt de eerstvolgende reis je naar toe en met wie ga je daar in gesprek?

Shanghai in China! Daar interview ik Joanna Palmowska. Zij zette daar Ladyfest Shanghai op, een festival dat vrouwelijke artiesten stimuleert en viert!

Wil jij The Flying Feminist volgen? Klik dan hier en luister naar Zilla’s inspirerende gesprekken!

mm
Hi! Ik ben Ingeborg en woon sinds 2010 met mijn gezin in New York. Ik schreef tot nu toe voor online platforms en tijdschriften, publiceerde de bundel #Familie Jansen Goes New York en mijn debuutroman #Kroniek van een erfenis. Voor De Wereldwijven schrijf ik over vrouwen in de USA waar ongelijkheid, onrecht en seksisme maar ook vrouwelijke strijdkracht en energie dagelijkse kost zijn!