Familie en vrienden. Het is maar een benaming. Maar krijgt deze benaming een andere dimensie nu ik in het buitenland woon? Nou en of! Vanaf het moment dat bekend werd dat we echt gingen vertrekken, veranderde er al het een en ander…

Ik heb duidelijk verschillen gezien in hoe mensen zich gaan gedragen nadat het besluit om te vertrekken definitief werd. Je hebt mensen die oprecht blij zijn dat onze droom eindelijk werkelijkheid gaat worden. En gelukkig is dit de grootste groep. Ze zijn bijna net zo enthousiast als wij.

Ze weten immers hoe graag wij dit wilden en er worden vakanties gepland richting het Noorden. Inmiddels hebben we ook al vele mensen mogen ontvangen en staan er nog wat vrienden-bezoekjes gepland om ons en ons droomland te zien. Ik voel me bevoorrecht dat ik zulke mensen in mijn midden heb. Want zo vanzelfsprekend is het niet dat ze hun vakantiedagen “opofferen” om te zien hoe wij onze droom leven.

“Anything is possible when you have the right people to support you.”

Er zijn ook mensen die oprecht blij zijn maar de afstand moeilijk vinden. Je kunt niet zomaar even spontaan iets gaan doen en alles moet voortaan gepland worden. Maar gelukkig is de wereld met al haar moderne technieken tegenwoordig niet meer zo groot, en kunnen we Skypen of Whatsappen we mooie foto’s heen en weer. En binnen twee uur vliegen staan ze hier op de stoep of andersom.

Lovers and Haters

Maar daar waar lovers zijn, zijn ook haters. Toen wij overliepen van enthousiasme waren er ook mensen die in ons gezicht blij waren voor ons maar vervolgens achter onze rug om er alles aan deden om ons vertrek tegen te houden. In ons geval gingen ze heel erg ver om hun doel te bereiken. 

Het enige wat ze hiermee echter bereikt hebben, is dat de relatie nooit meer te lijmen is en er geen mogelijkheid bestaat om samen met ons het mooie Zweden te verkennen.

Vrijgezellen-verrassing

Een tijdje geleden kreeg ik en uitnodiging voor een vrijgezellenfeest in Nederland. Ik heb er geen seconde over nagedacht of ik er bij kon zijn of niet. De vlucht werd direct geboekt en de aanstaande man van mijn vriendin werd ingelicht voor een slaapplek. De secret mission was geregeld. 

Toen de dag was aangebroken en alle meiden haar verrasten, kwam ik vijf minuten later. Haar reactie was onbetaalbaar en ik heb wel honderd keer gehoord hoe geweldig ze het vond dat ik deze trip speciaal voor haar had gemaakt. Mission completed! 

Zweedse vrienden

Vaak hoor ik dat Zweden gesloten zijn en je er niet snel tussen komt. Maar ik kan oprecht zeggen dat ik ware vriendschappen gevonden heb met een aantal Zweedse meiden. Ik ontmoette ze al vrij snel na mijn emigratie en de vriendschappen worden alleen maar hechter. Soms voelt het als verraad naar mijn Nederlandse vriendinnen, alsof ik ze heb ingeruild, maar zo is het zeker niet. I have the best of both worlds! En gelukkig zijn zowel mijn Nederlandse vriendinnen als mijn Zweedse niet jaloers of afgunstig. Enkelen van hen hebben elkaar zelfs ontmoet en dat resulteerde in een super gezellig samenzijn.

True friends are never apart, maybe in distance but never in heart.”

Vakantie in eigen land?

‘Op vakantie in Nederland’ is voor ons één en al drukte. Alles behalve bijkomen! Het is een komen en gaan van bezoekjes. Echt super gezellig allemaal maar de paracetamol zit standaard in mijn bagage. Tegen de hoofdpijn van al dat geklets en het racen van hot naar her.

Iedere keer tijdens de terugreis denk ik weer volgende keer ga ik het helemaal anders doen, maar dat is tot nu toe nog geen enkele keer gelukt. Ik moet altijd helemaal bijtanken als ik terug in Zweden ben. Maar ook deze zomer rijdt de auto met caravan weer richting Nederland voor onder andere de bruiloft van onze vrienden. In mijn hoofd heb ik al plannen gemaakt om het wat relaxter te laten zijn maar of het dit keer wel lukt? We gaan het zien!

“Leef je leven zoals jij dat wilt, om jezelf te zijn heb je niet veel nodig.”

Maar ik ben gezegend met hele fijne mensen om me heen, zowel in Nederland als in Zweden. Mensen die aandacht verdienen, hoe lastig dat soms op afstand ook is. De juiste mensen blijven altijd onderdeel van je leven. Daar ben ik van overtuigd. En dat handjevol haters in Nederland? Daar sta ik boven. En ondanks het feit dat ze nog steeds proberen grip op ons leven te krijgen, besteden wij onze energie liever aan de toekomst!

mm
Hej allihopa, mijn naam is Susan en begin 2018 werd de droom om in Zweden te wonen samen met vriendlief, de honden en paard werkelijkheid. We hebben ons drukke leven in Noord-Brabant verruild voor het leven op het platteland van Zuid-Zweden. Via De Wereldwijven wil ik jullie een kijkje geven in het Scandinavische leven, cultuur en natuur want het land heeft zoveel meer te bieden dan alleen Ikea en knäckebröd.