Een van de eerste dingen die je moet regelen zodra je naar Portugal verhuist is een NIF-nummer, het Número de Identificação Fiscal of Número de Contribuinte. Dit is een fiscaal identificatienummer dat je nodig hebt voor nagenoeg alle transacties die je hier doet. Zoals het afsluiten van een telefoonabonnement, het huren van een huis en het aanmelden voor gas, water en licht.

Het is niet bij wet verplicht om dit nummer te hebben, maar zonder kun je gewoon geen officiële transacties uitvoeren en ook niet werken. Een must dus om te hebben op het moment dat je hier gaat wonen!  

Golden Visa

Nu zijn er voor welvarende inwoners van non-EU-landen ook genoeg redenen om een NIF in Portugal aan te vragen. Naast het feit dat Portugal namelijk heaven is op belastinggebied (voor veel Europeanen geldt zelfs een belastingvrij pensioen vanwege het Non Habitual Resident regime), kunnen mensen van buiten Europa hier in Portugal sinds 2012 aanspraak maken op een zogenaamd Golden Visa

Nogmaals, dit is slechts een optie voor de rijk(er)en der aarde. Je moet namelijk kunnen aantonen dat je een significante investering doet in Portugal. Één van de opties is om met behulp van een NIF vastgoed te kopen met een waarde van minimaal €500.000. Hierdoor wisselen veel huizen hier in Lissabon voor €500.001 van eigenaar! Verdere voordelen zijn groot ten opzichte van andere Europese landen waar het Golden Visa van kracht is. Je hoeft bijvoorbeeld maar zeven dagen per jaar in Portugal te zijn en kunt met dit visum vrij reizen in het hele Schengen gebied. 

Nu weet ik, als vrouw van een Egyptische man, hoe ongelofelijk lastig het voor hem kan zijn om een visum te bemachtigen voor bepaalde landen. Hier staan wij met ons Nederlandse paspoort misschien niet altijd bij stil, maar een Europees visum is voor inwoners van ‘moeilijkere’ landen zeer waardevol. Met deze regeling is zo’n visum in Portugal dus relatief makkelijk te verkrijgen. 

Je kunt je voorstellen dat de gemiddelde Portugees hier niet heel blij mee is, aangezien dit de huizenprijzen (vooral hier in Lissabon) flink opdrijft.

Quer o número de Contribuinte?

Dan is er nog iets wat me opvalt aan het wijdverspreide gebruik van het NIF. Ik heb eerder al geschreven over het feit dat Portugal redelijk uit de economische crisis is gekomen, zeker in vergelijking met andere Europese landen. En dit heeft zeker te maken met dit NIF-nummer en de bijbehorende belastingopbrengsten voor de overheid! 

Je wordt hier namelijk bij élke transactie gevraagd of je je contribuinte wil opgeven, waarmee gerefereerd wordt naar je belastingnummer. Dit gebeurt bij de supermarkt, in kledingwinkels, restaurants: eigenlijk overal waar je iets koopt en belasting over betaalt. Dit houdt ook in dat zodra dit nummer geregistreerd wordt, de transactie (cash of met multibanco) officieel geregistreerd wordt en de verkoper dus ook automatisch belasting af moet dragen. 

Win Win voor overheid en consument

Tot een aantal jaar geleden name geen enkele consument de moeite om een 9-cijferig nummer door te geven. Hierdoor bleven een heleboel cash transacties buiten beeld van de belastingdienst. Maar daar heeft de overheid een slimme truc op bedacht. Je krijgt als consument namelijk een beloning voor elke transactie waarbij je je NIF doorgeeft.

Een percentage van de belasting die je betaalt, krijg je terug aan het einde van het jaar. Naast algemene uitgaven voor je huishouden (max. €250 teruggave), gezondheid (max. €1.000) en huur (max. €502) zijn hier ook een aantal categorieën waar in Portugal het meeste contant geld in omgaat en die dus het grootste risico vormen om buiten beeld van de belastingdienst te blijven. Namenlijk restaurants, hotels, kappers en auto reparaties (allen met een maximum van €250).

Dit kan aan het einde van het belastingjaar flink oplopen waarmee een win-win situatie wordt gecreëerd. Voor de overheid omdat die alle transacties in kaart heeft en daarmee veel meer belasting incasseert dan voorheen. En voor de consument die een flink bedrag terugkrijgt aan het einde van het belastingjaar. 

Niet zo gek dus dat elke inwoner van Portugal zijn persoonlijke 9-cijferige nummer binnen no time opdreunt bij de vraag: Quer o número de contribuinte?

Até logo!

mm
Bom dia! Mijn naam is Manon en begin 2019 ben ik samen met mijn man (een ‘vernederlandste’ Egyptenaar) en onze dochter Jade (destijds 3 maanden) verhuisd naar de stad van de Zeven Heuvels: Lissabon! Vanuit hier houd ik jullie op de hoogte van ons Portugese leven als jong gezin.