Evelien is de oprichter van Free a Girl, de organisatie die strijdt tegen de kinderprostitutie in de wereld. Ze is geboren en getogen in Haarlem, ging naar de Haarlem Business School en werkte vervolgens voornamelijk in commerciële functies. Op haar 29e gooide ze het roer compleet om.

“Ik wilde graag een verschil gaan maken in de wereld en voor een maatschappelijke organisatie gaan werken. Dat is gelukt. Ik heb met heel veel plezier vijf jaar lang gewerkt bij Plan Nederland. Eerst al fondsenwerver en later als programmamedewerker. Daar heb ik de kneepjes van het vak geleerd en heb ik vele mooie en inspirerende reizen mogen maken en projecten helpen opzetten.”

Inmiddels is Evelien moeder van twee fantastische kinderen: Liv (13) en Jean-Michel (10) en al 20 jaar samen met haar vriend Joost. Ze droomt ervan dat ooit haar stichting Free a Girl overbodig zal zijn .

Haar levensmotto? “Always tapped in, tuned in and turned on” Abraham Hicks

Wat drijft jou?

Wat mij drijft is positiviteit en geloof in de mens. Ik ga er altijd vanuit dat verbetering mogelijk is. Af en toe kan ik die positiviteit wat minder goed vinden, omdat ik heftige verhalen hoor en situaties meemaak.  Maar ik weet me altijd te herpakken. 

En vrijheid is voor mij vooral altijd een belangrijk thema geweest. Als jong meisje schreef ik al brieven voor Amnesty International en liep ik mee in optochten. 

Hoe ben je Free a Girl gestart?

In 2008 is stichting Free a Girl opgericht onder de naam Stop Kindermisbruik. Oprichters Arjan Erkel, Yolanthe Cabau, Roelof van Laar en ik wilden zoveel mogelijk meisjes, waar ook ter wereld, helpen ontsnappen aan seksuele uitbuiting. Nu, elf jaar later, is Free a Girl actief in India, Bangladesh, Nepal, Thailand, Laos, Brazilië en Nederland en hebben we 4.500 meisjes bevrijd!

Er is zo veel ellende in de wereld. Waarom richt jij je specifiek op meisjes? 

In veel landen zijn de rechten en de situaties waarin meisjes leven op zijn zachtst gezegd slecht. Dit geldt ook voor de meisjes waar Free a Girl zich voor inzet. Zo worden er jonge meisjes vanuit Nepal en Bangladesh ontvoerd door mensenhandelaren en verkocht aan bordelen in India. Hier worden zij in hokjes van 1 bij 2 meter opgesloten, dagelijks meerdere keren verkracht en emotioneel en lichamelijk mishandeld. Deze meisjes moeten er nu uit. 

De aanleiding om in 2008 Free a Girl te starten was een krantenartikel dat ik las over minderjarigen die in kleine hokjes in Indiase bordelen vastgehouden en misbruikt werden. Ik begreep niet dat ik daar nog nooit eerder over gehoord had in de media…

Inmiddels hebben we duizenden meisjes bevrijd, opgevangen en educatie geboden. Door een beroepsopleiding en stages leren ze een vak. Zoveel meisjes hebben nu een eigen bedrijfje of een gezin; ik ben zo trots op hen allemaal! 

Van wie is het ‘Lock me up’ idee? En waarom is dit zo’n goed idee?

Lock me Up – Free a Girl is ooit door ambassadeur en vriendin Wimmy Hu bedacht. Zij is voor mij een wereldwijf! Inmiddels is het een jaarlijks event waar honderden mensen aan meedoen, ook BN-ers. Mensen laten zich 12 uur lang opsluiten in een hokje om zo aandacht te vragen en fondsen te werven voor meisjes die in zo’n hokje in een bordeel vastgehouden worden. Het laat goed zien wat er feitelijk aan de hand is.  

Free a girl voert een aantal kernwaarden in haar bedrijfsvoering. Kun je daar wat meer over vertellen?

Meisjes staan voorop

In eerste instantie richten wij ons erop meisjes te bevrijden. Maar als wij jongens tegenkomen in een bordeel, dan bevrijden we die natuurlijk ook. 

Actiegericht

Activisme zit in ons DNA. Free a Girl is geen ingeslapen club die afwacht. Wij zijn de organisatie die letterlijk deuren intrapt om ons doel te bereiken. Omdat je klein bent kun je je dat ook permitteren. Er zijn tal van grote organisaties die dat niet aandurven. Wij hebben geen last van allerlei lagen, wij zeggen: er moet gewoon iets gebeuren, klaar.

Eerlijk

Wij zijn best een brutale organisatie, we zeggen waar het op staat. Dat botst weleens. Ik kom bijvoorbeeld al jaren India niet in. Je kan altijd wel diplomatiek willen zijn, maar als het om kinderprostitutie gaat, heb ik niet zoveel geduld om diplomatiek te zijn. 

Innovatief

We kijken altijd naar wat er gebeurt op dit moment: mensenhandelaren en pooiers zijn slim: ze veranderen constant van tactiek. Wij proberen ze altijd voor te zijn. 

Jullie ondersteunen organisaties in diverse landen die acties uitvoeren om meisjes uit de prostitutie te bevrijden. Daarna volgt rehabilitatie en reïntegratie.  Wat houdt dat in? 

We ondersteunen 14 organisaties die goed bekend zijn met de lokale problematiek. Deze organisaties bevrijden meisjes uit de prostitutie en vangen ze op in opvanghuizen of dragen bij aan hun rehabilitatie of re-integratie. De zorg die de meisjes ontvangen, gaat van medische en psychische hulp tot het aanbieden van scholing en het leren van een vak. Daarnaast bieden wij de meisjes juridische ondersteuning en bereiden hen voor op hun terugkeer naar huis, of – indien terugkeer niet mogelijk is – op een terugkeer in de maatschappij om zelfstandig een leven te kunnen opbouwen. Om een blijvend verschil te kunnen maken zetten wij ons ook in op het veroordeeld krijgen van mensenhandelaren. 

Vaak worden daders niet juridisch vervolgd en ontlopen ze hun straf. Free a Girl heeft daarom de School for Justice opgericht. Kun je daar wat meer over vertellen? 

De beruchte verkrachting in Delhi in december 2012 schokte het publiek en leidde tot meer openheid en debat over seksueel geweld tegen vrouwen. Hoewel seksueel geweld een onderwerp op de agenda is geworden, wordt er weinig aandacht besteed aan het probleem van kinderprostitutie en worden daders zelden berecht. 

Ons programma School for Justice is echt een innovatief programma, vind ik. Binnen het programma School for Justice bieden we meisjes de kans te studeren om advocaat, rechter, officier van justitie, politieagent, sociaal werker of journalist te worden – met de macht om de criminelen te vervolgen die hen ooit verhandelden, verkochten of misbruikten. 

Zie jij nieuwe ontwikkelingen als het gaat om kinderprostitutie? Bijvoorbeeld in Irak? 

Sinds augustus 2014 worden duizenden Yezidi-families geterroriseerd door IS. Zij worden gezien als ‘afvalligen’, omdat ze zich niet bekeren tot de Islam. Mannen en jongens die dit na martelingen nog steeds niet willen worden vermoord. Anderen zijn opgeleid tot IS-strijders. Alle jonge vrouwen en kinderen zijn meegenomen en als seksslaven verhandeld en ernstig misbruikt. Toen we deze berichten een aantal jaar geleden hoorden en de filmpjes zagen van de meisjes die op markten werden verhandeld, wisten we: hier moeten we wat aan doen.

Wij hebben een project gesteund van partnerorganisatie Yazda. Zij verzamelen slachtofferverklaringen. Yazda wordt bijgestaan door juriste Amal Clooney, vrouw van, die bewijs en slachtofferverklaringen verzamelt. Het doel hiervan is om daarmee de individuele daders te berechten. Belangrijk daarbij is dat seksueel misbruik als oorlogsmisdaad wordt erkend om strafvervolging mogelijk te maken. Ons streven is een internationaal tribunaal. Al is het alleen maar als signaal naar de buitenwereld dat dit nooit meer mag gebeuren.

Sinds 15 maart is de UN begonnen met een internationaal onderzoek en worden de massagraven eindelijk geborgen. Ontzettend belangrijk. Niet alleen voor een internationaal gerechtshof, maar ook om de onzekerheid bij de slachtoffers weg te kunnen nemen. Er worden nu nog duizenden mensen vermist. Als die zijn gevonden, kunnen er eindelijk begrafenissen komen en kunnen de slachtoffers hopelijk weer aan hun toekomst werken.”

Ik las dat jullie in augustus een kantoor hebben geopend in New York. Waarom daar? 

Wij willen in de USA zitten om daar fondsen te kunnen werven. Nederland is maar een klein landje. We hebben het hier wel over een probleem op wereldniveau! 

Hoe kunnen we helpen?

Praat over seksuele uitbuiting, organiseer voor ons een actie of doneer! Op onze site staan vele mogelijkheden om jouw steun te betuigen!

mm
Hi! Ik ben Ingeborg en woon sinds 2010 met mijn gezin in New York. Ik schreef tot nu toe voor online platforms en tijdschriften, publiceerde de bundel #Familie Jansen Goes New York en mijn debuutroman #Kroniek van een erfenis. Voor De Wereldwijven schrijf ik over vrouwen in de USA waar ongelijkheid, onrecht en seksisme maar ook vrouwelijke strijdkracht en energie dagelijkse kost zijn!