Na ons eerste boek, dat in mei 2017 gepubliceerd werd, hebben we altijd de ambitie gehad een tweede boek te maken. Het was dus eigenlijk gewoon meer een kwestie van wanneer komt dit boek en waarover gaat het?

Het idee werd een jaar geleden ongeveer geboren en januari dit jaar kreeg ik het vertrouwen van mede-wereldwijf Ingeborg en begon ik er opgewekt aan. Van meet af aan zag ik een praktisch boek voor me waarin ‘Vraag & Antwoord’ centraal stonden. Dus stelde ik mijn redelijk zwart/wit vragen op en stuurde deze naar de vrouwelijke ondernemers – Wereldwijven – die graag mee wilden werken. In de weken die volgden, druppelden hun kleurrijke antwoorden in mijn mailbox. Wat een hoeveelheid aan inspiratie op mijn beeldscherm!

Van dromen naar doen

Twee maanden later pitchte ik de eerste drie interviews bij de uitgever, gecomplementeerd met mooie foto’s van de vrouwen en hun (werk)omgeving. Ik kreeg groen licht. Wel had hij nog vraagtekens. Of ik van alle interviews niet toch beter verhalen kon maken? Nee, besloot ik. Ik zat zelf vol vragen aan al die vrouwelijke entrepreneurs en wilde lezers die nieuwsgierig zijn naar en/of mogelijk zelf twijfelen om het ondernemerschap in te duiken, een toegankelijk boek aanreiken. Een boek dat op ieder moment opgepakt kan worden en waar de lezer rustig doorheen bladert en die dingen eruit haalt, die haar of hem boeien. Een boek dat niet van bladzijde één tot einde gelezen hoeft te worden. Je kunt achterin beginnen, in het midden of toch gewoon lekker vooraan.

Kill your darlings

Met dit duidelijk concept voor ogen heb ik alle interviews geredigeerd. Interview-vragen vormen een mooie tool om structuur te geven, maar vormen ook een gevaar. De persoon die antwoord kan of heel kort zijn of enorm uitweiden. En ja, ik moest schrappen, herformuleren en soms juist meer vragen stellen maar ook ervoor waken dat het wel de ‘stem’ bleef van de geïnterviewde. Gaandeweg dit proces leerde ik de vrouwen stuk voor stuk beter kennen. Werden woorden op papier echte gesprekken alsof we face-to-face aan de keukentafel zaten. Ontzettend trots ben ik op zoveel openheid van iedereen. Zoveel wijsheid. Energie ook. En zoveel doorzettingsvermogen. Ondanks tegenslagen gingen ze gewoon door en dat maakte dat ik niet opgaf. Want ja, er waren dagen dat ik de computer de deur uit wilde smijten!

35 prachtige unieke gezichten

Naarmate de maanden verstreken, kreeg het boek handen. En voeten. En 35 prachtige unieke gezichten. Toch voelde het nog niet af. Ik wilde de nieuwsgierige lezer niet alleen prikkelen met de verhalen van ervaringsdeskundigen. Ik wilde iemand die al dit ondernemerschap begreep en de lezer net wat extra inzicht kon geven over “maar hoe dan”? En “waarom dan”? Een woord van geruststelling opdat de lezer zelf stappen durft te zetten. Dat het absoluut mogelijk is, en dat van Dromen naar Doen! niet eng maar een heel natuurlijk, organisch proces is. Dat falen mág. Ik was dan ook dankbaar toen Désirée Murk-Scholten op mijn pad kwam. Haar visie op het ondernemerschap is een prachtige aanvulling op alle praktijk-verhalen waar dit boek vol van staat.

To fail is to succeed

Doodeng was het moment dat ik al het materiaal, interviews en foto’s, naar de uitgever stuurde. Nu moest ik het loslaten en hem vertrouwen dat hij het juiste jasje voor dit boek zou kiezen. Dat ik geen fouten had gemaakt en verkeerde namen bij de foto’s zouden komen te staan. Of dat de bedrijfsnaam ergens niet correct gespeld stond. Of er misschien ineens toch abuis de eerste versie stond in plaats van de eindversie. Of. Of… Ongelofelijk zoveel waar je je in de laatste dagen enorme zorgen over kan maken! Serieus ik heb een aantal keer gehad dat ik wakker schrok en overtuigd was dat er een vette fout was gemaakt. Loslaten heet dat. Plankenkoorts. Helemaal niet nodig en ja, ik durf nu te zeggen: dit boek is meer dan geslaagd!

Dank mooie Wereldwijven voor alle inspiratie!

Dank Désirée voor je rijke inzichten!

Dank Eric Jan voor je engelengeduld en vertrouwen!Op 25 oktober jl. lanceerden we ons boek Bedrijf van een Wereldwijf. Wil je het kopen? Click dan hier!

mm
Hi! Ik ben Saskia en woon sinds kort in San Diego, Californië na jaren in Chicago en Engeland te hebben gewoond. Ik ben fulltime moeder, schrijfster, dichteres en fotografe. Een kinderboekenserie vordert gestaag. Voor De Wereldwijven blog ik over ‘emancipatie’ dat in een ontwikkeld land als de VS nog een lange weg heeft te gaan: seksualiteit, ras, sociaal-, en culturele achtergrond, armoede en geloof.