Foto's: Cecile Korevaar
Avontuur

Weekendje weg met wereldwijf Cecile: “Het licht in Zeeland is prachtig en de zon lijkt er altijd te schijnen.”

Het is herfstvakantie deze maand en misschien ben je met dit grijze weer wel weer eens toe aan een tripje. Dat kan natuurlijk in Verweggistan maar met de klimaatveranderingen en duurzaam reizen in het vizier, waarom niet gewoon dichtbij huis? Wereldwijf Cecile legt uit waarom ze naast reizen over de wereld, het ook graag dichtbij huis zoekt.

Wat is je lievelingsplek in ons kikkerlandje?

Voor Cecile is dat absoluut Zeeland. “De verschillende eilanden zijn stuk voor stuk pareltjes, maar ook heel verschillend van elkaar. De provincie heeft een rijke historie, waar je ook komt. Ik hou van de authentieke Zeeuwse cultuur, de prachtige stranden en natuurgebieden, leuke strandtenten, een goed gevulde agenda met leuke evenementen en activiteiten voor bezoekers van het eiland, interessante musea, mooie fiets- en wandelroutes en een ontspannen sfeer. En het licht is er altijd prachtig en de zon lijkt er altijd te schijnen!”

Tips voor een weekendje Zeeland in de herfst 

Het eiland Walcheren is mijn favoriet. Daar kun je de drukte en de rust opzoeken. Domburg is een bruisend dorpje aan de kust dat bekend staat om zijn vele leuke winkels en restaurants. Ook is het van vroeger uit een kunstenaarsdorp. Om die reden trekt het artistiekelingen aan die het bekende Zeeuwse licht proberen te vangen op het doek. 

Oostkapelle is het kleine zusje van Domburg en rustiger. Het beschikt ook over een leuke dorpskern. Bijzonder is met name de eindeloze wandelingen die je er kunt maken door natuurgebied De Manteling dat zich kilometers uitstrekt langs de kust. 

In Veere lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Een absolute must-see! Je kunt er uren ronddwalen over vestigingsmuren, door middeleeuwse steegjes en een terrasje pakken in de oude haven. 

Om te winkelen en markten te bezoeken kun je het beste naar Middelburg gaan. De stad bruist en heeft zijn historische karakter nooit verloren. Duik vooral de afgelegen steegjes in en ontdek de leukste boetiekjes en koffietentjes. Ook beschikt Middelburg over een aantal prachtige musea, een historisch filmhuis en de grootste boekhandel van Zeeland: De Drukkerij. 

Ook Vlissingen is de moeite waard te bezoeken. Vanaf de vele terrasjes langs de boulevard of aan de haven zie je tankers, sleepboten en zeilboten voorbij varen. Mooi vermaak. De stad is een aantal jaren geleden volledig gerenoveerd op een stijlvolle manier. Ook hebben, aan de rand van het centrum, de oude havenloodsen een nieuwe bestemming gekregen. Panorama Walcheren bijvoorbeeld, een grote kunstgalerie, is echt de moeite waard om te bezoeken.

Op je Zeeuwse bucketlist

Met stip op nummer één staat fietsen door een van de vele natuurgebieden die Walcheren rijk is, blijft voor mij the-best-thing-to-do. Ik kom al mijn hele leven op Walcheren en ben nog steeds niet uit gefietst. Water aan alle kanten, misschien wel de mooiste stranden van Nederland, beboste buitenplaatsen, grillige kreken, polders met historische dijkjes, boerendorpen en oude steden als Veere en Middelburg. Walcheren heeft vele gezichten die allemaal het ontdekken waard zijn. En dat kan het beste per fiets.

En bezoek het Watersnoodmuseum. Echt een must-do. De ramp die zich in 1953 in Zeeland voltrokken heeft, is één van de grootste rampen die Nederland gekend heeft. De oorzaak, de impact en de gevolgen ervan zijn indrukwekkend en tastbaar weergegeven in dit museum. Het museum legt tevens de link met de kracht van de natuur en de kwetsbaarheid van de mens. Een thema dat vandaag de dag actueler is dan ooit.

Maar wat ik ook echt heel graag doe is het ontdekken van historische dorpjes en steden. Dat blijft voor mij één van de meest ontspannen dingen om te doen in Zeeland. De eilanden stikken ervan en allemaal hebben ze iets bijzonders te bieden. De mooiste zijn: Middelburg, Goes, Veere, Zierikzee, Domburg, Oostkapelle, Zoutelande, Burg-Haamstede, Brouwershaven, Yerseke en Dreischor. 

Duurzaamheid in Zeeland

In Zeeland draait alles om de natuur. Dus ook om duurzaamheid. Met name Walcheren loopt hierin voorop en er zijn dan ook talloze mogelijkheden om met duurzaamheid bezig te zijn. Neem alleen al de hoeveelheid biologische landwinkels en boerderijwinkels die er te vinden zijn. De keuze is reuze. Vaak zit er een leuk cafeetje bij of een bloementuin waar je gebruik van kan maken. Maar het gaat verder dan dat. Dit jaar wordt er het eerste duurzaamheidsfestival georganiseerd. Ook organiseert Staatsbosbeheer diverse duurzame activiteiten voor jong en oud. Het Zeeuws Deltagebied is onlangs zelfs verkozen tot meest duurzame natuurbestemming ter wereld en Veere en Schouwen-Duivenland tot meest duurzame kustbestemming ter wereld. Kortom, met een vakantie op Walcheren draag je zeker bij aan een beter milieu.

Top drie mooiste natuurgebieden

De Manteling in Oostkapelle: Hier bruist links de branding van de Noordzee en wiegen rechts de blaadjes van de bomen in de zeewind. VOC-lieden bouwden hier hun buitenhuizen. Wandelend tussen de oude eiken is dat goed te begrijpen. Een divers, goed onderhouden natuurgebied met fijne wandel- en fietspaden en een prachtig museum voor landschap en natuur: Terra Maris.

Oranjezon in Vrouwenpolder: Dit is zeker het meest afwisselende kustgebied van Zeeland. Strand, hoge duinen, duinvalleien en bos, je vindt het er allemaal. Het is lang in gebruik geweest als waterwingebied. Tegenwoordig is Oranjezon een prachtig natuurgebied, waar je reeën, damherten en echte wilde paarden kunt tegenkomen. Er zijn vijf verschillende wandelroutes die stuk voor stuk meer dan de moeite waard zijn.

Nationaal Park Oosterschelde: De Oosterschelde is het grootste en natste nationaal park van Nederland. Het is een wereld van getij, wind en vooral water. Door het getij is het landschap altijd anders. De onderwaterwereld is kleurrijk en geliefd bij duikers. Er leven zelfs bruinvissen en zeehonden. De Oosterschelde biedt veel mogelijkheden. Je kunt er de Deltawerken bezoeken, Neeltje Jans of het Watersnoodmuseum, per boot het natuurgebied ontdekken of genieten in een de vele visrestaurants van de zeevruchten- en groenten die de Oosterschelde rijk is.

Top drie beste restaurantjes

De Houtzaagwerf in Kortgene: Een huiselijk paradijs in het groen. Om er te komen rijd je kris kras over dijkweggetjes, een belevenis op zich. Totdat je uitkomt bij een houtzagerij die is omgetoverd in een authentiek restaurant. Zowel binnen als buiten zit je heerlijk en kun je genieten van een borrelplankje met een speciaal biertje of een diner. 

De Oesterij in Yerseke: Wat mij betreft mag je Walcheren niet verlaten voordat je hier bent geweest. Dit is de beste plek om oesters en schaal- en schelpdieren te eten. Yerseke staat bekend om zijn oesterputten en De Oesterij is gevestigd boven deze putten. Je kijkt er zelfs op uit. De sfeer is laagdrempelig en alles draait om de kwaliteit van het eten en de bijbehorende wijn.

Het Zeecafé in Oostkapelle: Een verstopt pareltje ver weg van de massa. Met je voetjes in het zand drink je hier de lekkerste gin tonic of Sangria en eet je de heerlijkste tapas. Met op de achtergrond een relaxte tune. Het lijkt wel Spanje, maar dan misschien zelfs mooier, met het witte duinlandschap op de achtergrond!

Wil jij ook naar Zeeland deze herfst? Bij Interhome boek hier zo jouw eigen huisje op een van de eilanden!

mm
Hallo, ik ben Cecile Korevaar en woon met mijn man en onze drie kinderen vlakbij Utrecht. In 2006 richtte ik Stichting Samburu Child op, een stichting die onderwijs mogelijk maakt voor jongeren in het Samburu-district in Kenia. Deze ervaringen heb ik verwerkt in de jeugdroman ‘Wat jij niet weet’, waarmee ik onlangs debuteerde. Voor De Wereldwijven neem ik jullie mee in mijn werk voor Stichting Samburu Child, maar ook in ‘the making of’ van mijn tweede boek.