Bijna dagelijks word ik getrakteerd op de mooiste zonsondergangen. Soms met een vleugje regen, een donderwolk of zelfs met een prachtige maansikkel. Elke avond moet ik dan ook even kijken en raakt het me keer op keer.

Maar schijn bedriegt, want hoe mooi de lucht ook lijkt en hoe adembenemend de zonsondergang ook is in deze stad, het is tegelijkertijd een sluipmoordenaar die je op een andere manier de adem beneemt. Houston staat in Amerika in de top 10 meest vervuilde steden.

Amerikanen lopen niet

Luchtvervuiling verhoogt het risico op onder andere ziektes als longkanker, astma en hart- en vaatziekten met vroegtijdige dood als mogelijk gevolg. In deze stad zijn ruim 6.000 kinderen met astmatische klachten en dit aantal neemt voorlopig niet af. De belangrijkste oorzaak van de slechte luchtkwaliteit is de aanwezigheid van vele auto’s in het verkeer.

Iedereen heeft hier een auto (of twee), zonder kom je namelijk nergens. Ik probeer het vaak aangezien ik geen auto heb. Ik loop echter dagelijks tegen problemen aan zoals een stoep die plots ophoudt, modderpoelen bij slecht weer en het ontbreken van oversteekplekken. Hier kan ik prima mee omgaan, maar de automobilisten vinden het lastig. Ze zijn absoluut niet gewend aan voetgangers en houden dan ook geen rekening met je.

De stad probeert het vele autogebruik terug te dringen door onder andere het gebruik van openbaar vervoer aan te moedigen. Maar als dit het middel is om de vervuilingsproblemen in Houston op te lossen hebben de inwoners een lange adem nodig…

En alleen zwervers nemen de bus…

Het openbaar vervoer heeft hier een slecht imago, het beeld heerst dat alleen zwervers voor dit vervoersmiddel kiezen en dat het onveilig is. Zo heb ik zelfs mensen gesproken die winkels en openbare gebouwen mijden die in de buurt zijn van bushaltes uit angst voor schietpartijen.

Een aantal luchtzuiverende planten hebben inmiddels een plekje in mijn huis gekregen, maar ik kan niet ontkennen dat ik soms enorme behoefte heb aan een flinke teug frisse Noordwijkse zeewind!

mm
Hi, ik ben Anne. In augustus 2019 zijn we het expat avontuur aangegaan en vanuit Den Haag naar Houston verhuist. De komende periode staat in het teken van reizen, fotografie, schilderen, schrijven, werk zoeken en uiteraard wennen aan een nieuwe cultuur. Wat de USA me gaat brengen ontdek ik elke dag een beetje meer en dit avontuur zal ik met jullie gaan delen!