Op 31 oktober is het Halloween. Terwijl Nederland al geniet van pepernoten en speculaas, zijn hele gangpaden in de ‘Amerikaanse Hema’, de Target, gevuld met grootverpakkingen uitdeelzakjes snoep en griezelige kostuums. De commercie spint garen.

En zelfs al zou je geen enkele Amerikaanse winkel bezoeken, Halloween is een feest waar je in mijn New Yorkse wijk in stadsdeel Brooklyn niet omheen kan. Begin oktober klinkt onofficieel het startsein voor het ‘de Halloween versiersels kunnen weer uit de kast en in de tuin project’. En daar laten mijn buurtgenoten letterlijk geen gras over groeien.

Brooklyn

Ik woon in stadsdeel Brooklyn. Om precies te zijn, in de wijk Gowanus, tussen de wijken Carroll Gardens en Park Slope in. Hier vind je brede met bomen omzoomde lanen, brownstone houses met trappetjes, voornamelijk laagbouw, kinderspeelplaatsen en dog runs. Het heeft een gemoedelijk sfeertje.

Tussen kunst en kitch

De karakteristieke brownstown huizen hebben een royale voortuin. Elk seizoen en/of feest wordt aangegrepen om de tuinen zoveel mogelijk thematisch te decoreren. Hierdoor kun je vrijwel het hele jaar door van een soort openlucht museum genieten. Is het kunst? Of kitscherig? Of is het vooral gezellig?

Halloween geschiedenis

Dat Halloween hier zo uitbundig wordt gevierd, is niet toevallig. Oorspronkelijk waren het vooral de Kelten in Groot-Brittannië en Ierland die Halloween vierden. Volgens de Keltische kalender begon het nieuwe jaar op 1 november. 31 Oktober was dus een soort Oudejaarsavond. De Kelten geloofden dat met Halloween de geesten van overledenen terugkwamen om te proberen een levend lichaam in bezit te nemen. Het dragen van enge maskers moest deze boze geesten afschrikken. En eten neerleggen op de stoep was een andere afleidingsmanoeuvre.

Halverwege de 19e eeuw emigreerden veel Ieren het door hongersnood en armoede getergde Ierland, om in Amerika een beter leven op te bouwen. In 1850 was zelfs een kwart van de Brooklynites Iers van geboorte! De Ieren, samen met Schotse en Engelse immigranten, brachten Halloween naar Amerika. Ook niet verwonderlijk dus dat in NYC het Ierse ‘St. Patrick’s Day’ groots wordt gevierd.

Kinderfeest

In de hele stad zijn verkleedpartijtjes voor volwassenen, maar Halloween is in mijn kinderrijke buurt toch vooral een kinderfeest. Op 31 oktober gaan de kinderen verkleed en met lampionnen langs de deuren om te vragen voor een trick or treat. Soms wordt er eerst om een trick gevraagd, maar meestal krijgen de kinderen het snoepgoed direct.

De versieringen in de voortuinen zijn een indicatie of de bewoners meedoen aan het snoepfestijn. Heb je geen tijd voor het installeren van al die decoraties, dan is heel pragmatisch een lampje bij de deur ook ‘bewijs van deelname’. En ben je niet thuis op de avond van 31 oktober of heb je geen zin in creepy bezoek? Dan volstaat een mandje met snoep buiten bij de voordeur ook. De kinderen lopen in elk geval aan een lege tuin voorbij.

En dan opvoedkundig; het is niet ongebruikelijk dat de kinderen naderhand hun zoete buit bij hun ouders/verzorgers moeten inleveren in ruil voor een qua gezondheid meer verantwoord cadeau.

Pompoenen en kalkoenen met Thanksgiving

En je begrijpt, de dag na Halloween klinkt het onofficiële startschot voor het ‘de Thanksgiving decoratie uit de kast en in de tuin project’. Thanksgiving valt dit jaar op 28 november 2019.

Ja, met een tuin in Brooklyn… hoef je je nooit te vervelen!

mm
Hi! Ik woon sinds 2012 parttime in Amerika - eerst in San Francisco en nu in New York City - en in Amsterdam. Yup, dat zijn twee woonplaatsen. Best of both worlds! Ik werk als freelance filmmaker/regisseur en daarnaast ben ik 'dog walker'. Mijn business heet Redhead Media. Ik hou van yoga, reizen en (vegan) eten.