Steeds meer vrouwen starten een onderneming. Onze wereldwijven zijn er vaak zelfs voor geëmigreerd. Initiatieven die uiteraard wereldkundig moeten worden gemaakt voor de verkoop van hun product of dienst. Hoe werken zij aan hun zichtbaarheid? Doen zij aan promotiewerkzaamheden?

Een aantal wereldwijven onderneemt. Het starten van een tropisch resort, een internationale handel, journalist in het verre Oosten, het beschermen van wildlife. Naast een goed gedegen businessplan is het belangrijk dat zij aan hun marketing werken. Hoe luiden zij de klok dat men vooral bij hen moet zijn voor hun product of dienst? Of dat men hun goede doel moet steunen?

De kracht van een community

Wat we binnen onze Wereldwijven community merken is dat het samenkomen tijdens ons jaarlijkse event of lunch mooie uitwisselingen biedt. Voor onderlinge inspiratie, maar ook voor het promoten van ieders product of dienst. In oktober hing elke bezoeker op een netwerkbord haar polaroid op, met daaronder haar expertise, product of dienst. Op een persoonlijke organische manier werden zo mensen geattendeerd op hun bestaan. Speeddaten bracht vrouwen samen en de visitekaartjes en nummers gingen over en weer. Promotiewerk door oog in oog met elkaar te staan, dat is kenmerkend binnen onze club. Tientallen vrouwen én NGO’s deden een promotieartikel in onze DoGoedieTas! Allen met een persoonlijke touch eraan, het verhaal erachter. Een bomvolle tas als gevolg.

De wereldwijven-groep

We groeien er steeds meer naartoe dat onze besloten community zich leent voor het vragen van advies en te verwijzen naar mooie ondernemingen. Eigenlijk zijn wij als community ook een beetje elkaars promotieteam. Hoe ervaren onze wereldwijven dat zelf?

Ingeborg (VS): ‘Wat opvalt is dat de meeste bedrijven van wereldwijven een soort organische manier van groeien hebben. Er wordt een idee geboren vanuit de basic values van de ondernemer en stapje voor stapje groeit daar een bedrijf uit dat er soms ook heel anders uit kan zien dan het oorspronkelijke idee.

Dat betekent niet dat er geen plan is maar er is wel ruimte om buiten de lijntjes te kleuren en het idee aan te passen aan de behoeften van de doelgroep(en). De bedrijven van wereldwijven groeien vaak vooral door te netwerken, relatie te leggen, samenwerkingen op te zoeken en gebruik te maken van de kennis van de community. ’

Wendy (Dominicaanse Republiek): ‘Waarde bieden en je expertise laten zien, waar je kan! Ik heb ook veel gehad (en nog steeds) aan ondernemersgroepen.’

Esther (VS): ‘Hier in Californië moet je het echt hebben van een netwerk dat interessant genoeg moet zijn voor zakelijke klanten. Europese ervaring is niet interessant. Ze komen af op jouw netwerk, niet op je kwaliteit.’

Eva (Frankrijk/Nederland): ‘Ondanks dat wij een reclame/marketingbureau hebben, is ons eigen ‘uithangbord’ op het internet zwaar verouderd en niet up to date. Dat geldt ook voor ons bedrijf in vintage meubels. We hebben in dat opzicht geen best digitaal uithangbord om te promoten wat wij in huis hebben: mooie spullen en diensten. Gelukkig zijn we zó druk met werkzaamheden dat het ons niet in de weg staat in het ondernemen. Toch staat inmiddels als prioriteit op de to-do lijst: website vernieuwing. Én acquisitie plegen door te netwerken en interessante contacten te bezoeken.’

Wendy (Domicaanse Republiek): ‘Het beste voor mijn bedrijf is en blijft mond-tot-mondreclame! Ook online. Je werk voor je laten spreken, jezelf zijn en blijven en staan waar je voor staat. Verder gebruik ik voornamelijk Facebook als advertentie-kanaal en LinkedIn als netwerkkanaal. Persoonlijke berichten doen het altijd beter dan automatische verstuurde verzoeken.’

Esther (VS): ‘Social media is “the thing” om kleine klanten te krijgen. Daarvoor moet je vooral heel op Instagram, Facebook en LinkedIn en dagelijks publiceren.’

Ingeborg (VS): ‘De Wereldwijven promoten hun merk door het uitgeven van boeken, organiseren van events, adverteren op social media, persberichten maar vooral door ons eigen netwerk. De kracht van ons merk zit ‘m in de wijsheid en kennis van onze wereldwijven community en de verspreiding van onze verhalen via ons groeiende netwerk.

Wat betreft onze promotie van ons netwerk? Dat wordt langzaam maar zeker uitgebreider en professioneler, al is het een steep learning curve en is het soms lastig door de bomen het bos te zien en up-to-date te blijven. Ontwikkelingen gaan enorm snel wat betreft het internet. Tijd is onze grootste vijand! Wat dat betreft kunnen we best wat hulp gebruiken!’

mm
De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.