JordanFoto Carmen Scholten
Ambitie

Bedrijf van een Wereldwijf: Carmen beleeft haar ondernemende avontuur met haar Egyptische liefde in Jordanië

Sociaal ondernemer. Avonturier. Oprichter/reisagent reisbureau In2Jordan.

Wie is Carmen?

Ik ben geboren in Utrecht en opgegroeid in Klazienaveen, Drenthe. Ik was de oudste thuis met een broer en een zus. Nu ben ik moeder van kleine Yasin, getrouwd met mijn Egyptische liefde Amro en eigenaar van reisbureau In2Jordan, dat gespecialiseerd is in reizen naar en rondom Jordanië.

Hoe kom je in Aqaba, Jordanië terecht?

In 2009 heb ik met een barrel run meegedaan als stage opdracht voor mijn studie commerciële economie. Een half jaar zijn we oude auto’s aan het opknappen geweest om er een rondreis mee te maken voor een goed doel. Aanvankelijk zouden we van Amsterdam naar Dakar kachelen maar door omstandigheden eindigden we uiteindelijk in Aqaba. Gedurende die reis is er veel gebeurd en ontmoette ik een Bedoeïenenjongen in Petra, Jordanië, waarvan ik dacht dat het de ware was.

Na mijn studie afgerond te hebben, besloot ik te vertrekken naar die grote liefde. Geen hypotheek, geen baan en in het worst case scenario alleen wat extra buitenland ervaring. Achteraf heel naïef. De liefde bleek toch niet zo diep en ik kon niet aarden in deze Bedoeïenengemeenschap, die toch wel erg conservatief bleek te zijn. Ik werd geacht me, als onderdeel van de lokale familie, nu ook te gedragen als een lokale vrouw. Uiteindelijk heb ik een punt achter die relatie gezet. De verschillen waren te groot en ik te ongelukkig. Ik had wel al mijn reisbureau opgezet en dit was ook de reden waarom ik in het Midden-Oosten ben gebleven.

Tijdens een vakantie in Egypte werd ik verliefd op een duikinstructeur, Amro, en met hem ben ik getrouwd en samen hebben we een zoon. Eerst woonden we samen in Sharm el Sheikh, Egypte, omdat hij daar zijn werk als duikinstructeur had. Door een samenloop van omstandigheden besloten we het te proberen in Aqaba, in zuid Jordanië. Een logische stap want Aqaba heeft prachtige plekken om te duiken en dus werk voor manlief, maar tegelijkertijd kon ik intensiever verder met mijn reisbureau. Ondertussen wonen we in een heerlijke buurt en zit ik hier helemaal op mijn plek.

Jordan

Waarom een reisbureau?

Tijdens mijn studie in Nederland heb ik me gespecialiseerd in duurzaam ondernemen en cross cultural management. Nooit met de gedachte dat ik uiteindelijk in het buitenland zou gaan wonen. Dat ik nu een reisbureau run, is eigenlijk heel toevallig gegaan. Door die barrel run kwam ik in het Midden-Oosten terecht en in aanraking met de Arabische cultuur. En vervolgens natuurlijk die liefde. Op het moment dat de Arabische Lente begon, kon ik me goedkoop inkopen in een bestaande licentie en op deze manier reizen officieel aanbieden. In die turbulente onzekere tijd, niet het handigste moment om te beginnen, maar aan de andere kant kon het vanaf dat moment ook alleen maar beter gaan. Daarnaast had ik heel fijn de tijd om een strategie uit te zetten voor de reisorganisatie. Ik begon vanaf nul en zonder enige ervaring in het organiseren van rondreizen.

Mijn passie lag en ligt nog steeds bij de lokale bevolking van Jordanië. Door de ene cultuur bij de andere te introduceren zorg ik niet alleen voor een inkomen voor heel veel mensen, maar laat ik ook een heleboel toeristen zien hoe prachtig en verrassend het land is. De lokale cultuur is zeer verwelkomend en lief. Vijf jaar geleden begon ik met een zelf gemaakte website en wat rondreizen die ik zelf erg leuk zou vinden. Door heel hard werken en doorzetten ben ik nu op het punt beland waar ik nu ben. In 2019 verwacht ik dat we met mijn team zo’n 2000 klanten helpen aan een rondreis op maat.

Hoe breng je balans tussen je (gezins)leven in Jordanië en familie en vrienden in Nederland?

Waar Nederlandse moeders meer zelf alle touwtjes in handen houden, dus werk en gezin zelf reilen en zeilen, ben ik best wel geïntegreerd in de lokale cultuur van Jordanië. Dat betekent dat ik een nanny heb die ook schoonmaakt, zo’n 20 uur in de week. De uren die ze er niet is, ben ik alsnog aan de telefoon om alles in goede banen te leiden en mijn team te managen. Part time werken – in de vorm van een paar dagen per week – gaat niet in de reisbranche. Als wij niet binnen een bepaald aantal uren reageren of mails beantwoorden dan is de klant weg. De balans in ons gezinsleven haal ik uit heel veel hulp van de mensen om me heen. Uiteindelijk ben ik zeker zo’n 60 – 70 uur per week bezig met werk. ’s Ochtends een paar uur achter de computer, de rest van de dag loop ik te bellen en te appen om alles in goede banen te leiden.

Gelukkig heb ik een heel moderne man die er geen probleem van maakt om ook voor zijn zoontje te zorgen zodat ik me kan uitleven op mijn werk. Omdat ik (nu nog) vanuit huis werk, kan ik wanneer ik wil even quality time hebben met de kleine. En door alle hulp die ik krijg, zowel thuis en van collega’s, kan ik daar ook echt 100% van genieten. Juist omdat ik overdag al zoveel met computers en telefoon in de weer ben, is het ’s avonds heerlijk om die dingen uit te kunnen zetten of weg te leggen. Gewoon samen tijd doorbrengen en praten. Schermen uit en dingen doen.

Facetime en WhatsApp zijn een uitkomst om contact te hebben met alle familie in Nederland. Even tussendoor met elkaar bijpraten. Ik ben blij dat dat mogelijk is! Omdat we in principe alles online doen en we daarnaast een operationeel team in Amman hebben, kan ik ook af en toe een tijdje in Nederland vertoeven bij familie. Het is ook fijn dat mijn familie redelijk vaak deze kant opkomt om een weekje van de zon in Aqaba te genieten.

Wil je dit interview verder lezen? En meer lezen over al die initiatieven en ondernemingen van de wereldwijven die de wereld een beetje mooier maken? Bestel dan HIER het boek Bedrijf van een wereldwijf – 35 portretten van ondernemende Nederlandse vrouwen wereldwijd

mm
De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.