Wereldwijven en onze lezers laten zich graag inspireren. Wij staan open voor ieders wereldbeeld en gedachtegoed. De komende zes weken laten we ons graag prikkelen door de (on)zin van Ben ten Dam. Onze allereerste ‘Wereldgast’. ‘Een goede reis’ door zijn zesluik van hersenspinsels!

Alleen is alleen en samen staan we veel sterker. Samen kunnen we bergen verzetten. Kun je goed samenwerken dan ben je waardevol voor een team. En kom je zelf ook verder. Er zijn weinig mensen die een gelukkig of succesvol leven kunnen leiden ‘in splendid isolation‘. Ook een geniale voetballer als Lionel Messi heeft een team nodig. Een wereldberoemde violiste als Janine Jansen een orkest. Ergo: Je hebt elkaar nodig om tot grote hoogte te komen.

Om goed te kunnen samenwerken heb je allereerst je eigen vaardigheden nodig. De eerder genoemde gewoonten voor samenwerken van Covey (‘win-win’-denken, eerst begrijpen dan begrepen worden en synergie) zijn onmisbare bouwstenen.

Daarnaast moet ook de samenwerking in je team een beetje aardig verlopen. Je hebt vast wel eens in een falend team gezeten. Het lukte niet, het werkte niet, maar het team leek op papier zo goed! En toch verloren we… Wat was daar aan de hand?

Google deed veel onderzoek naar teamsucces en ontdekte dat de eigenschappen van de individuele teamleden weinig impact hebben op de teamprestatie. Vooral de dynamiek binnen het team als geheel is doorslaggevend bij succes. Het onderzoek toont aan dat de nadruk in een team niet moet liggen op de bemensing maar op de manier van samenwerken.

Dit komt ook overeen met mijn eigen ervaring. Je hoeft niet de allerbeste individuen te hebben voor een team. Het team moet voldoende competenties hebben voor de taak. Het gaat erom een vliegwiel te creëren waarin iedereen ervoor gaat en men er voor elkaar is. Als het goed gaat, maar juist ook als het eens verkeerd gaat.

Effectieve teams bij Google kennen vijf dynamieken – in afnemende volgorde van belang:
• Psychologische veiligheid: Hier gaat het om een open, lerende en vergevende cultuur waarin teamleden zich kwetsbaar kunnen opstellen en een mening altijd wordt gerespecteerd. Vraag altijd wat je wilt, twijfel openlijk, faal hard. Het bleek dat dit de belangrijkste factor was voor teamsucces.
• Betrouwbaarheid: teamleden weten dat hun collega’s doen wat ze moeten doen. Je bepaalt zelf wat je doet en laat je voortgang zien.
• Structuur en helderheid: teamleden snappen hun eigen rol, die van anderen, de wijze van besluitvorming en de algehele teamdoelen.
• Zin: teamleden vinden dat waar het team aan werkt voor hen persoonlijk belangrijk is.
• Impact: teamleden denken dat wat zij doen een positief effect heeft op de organisatie en op de wereld.

Meer van dit soort inspirerende, aan het denken zettende (on)zin van het leven lezen? Ben ten Dam heeft zijn ‘humbugs’ gebundeld samen met twee goede vrienden, Piet Raphael (productie) en Sanne Schuts (vormgeving). Bestellen kan hier: The Big Small Omnibus of Mindhumbugs.

mm
De Wereldwijven nodigen ook gastschrijvers en gastfilmers uit om zo nu en dan hun inspirerende verhalen te delen. Deze verhalen of videos gaan over onderwerpen die nauw aansluiten bij onze zoektocht naar authenticiteit, echtheid, diepgang en verbinding. Lees mee en laat je inspireren.