Maura van Styrum (26) woont in Amsterdam, is brandmanager bij het duurzame Fish Tales en is de trotse oprichtster van de stichting Wake Up Knal. In haar vrije tijd zet ze zich tegenwoordig in om het traditionele vuurwerk in Nederland in een ander jasje te gieten. 

Zelf viert zij Oud en Nieuw vooral met veel familie en vrienden, lekker eten, leuke spelletjes. En natuurlijk het cliché-rondje met goede voornemens dat  toch altijd verrassend leuk uitpakt! Daarnaast houdt ze ook trouw vast aan een jarenlange traditie om het ‘’twaalf-uur-moment’ in te luiden.

“Dan gaan we namelijk met z’n allen op de tafels en stoelen staan en springen we letterlijk samen het nieuwe jaar in!” 

Na het zien van de 70 MILJOEN EURO in de krantenkoppen van 1 januari 2019, dacht ze samen met vier anderen (Jasmijn, Sophie, Florianne en Marijn): Dit zou toch beter moeten kunnen… Kunnen wij niet op een bepaalde manier een groep hierin betrekken die dat gigantische bedrag veel en veel beter kan gebruiken en daarmee écht met een goed gevoel het nieuwe jaar inspringen? Dat was de geboorte van de Wake Up Knal! 

Wake Up Knal is een goede doelen initiatief rondom Oud&Nieuw in samenwerking met Vuurwerkplanet en Make-A-Wish Nederland. Op Wakeupknal kun je vanaf begin december vuurwerk kopen waarvan 50% van de opbrengst gedoneerd wordt aan Make-A-Wish Nederland. Zo springen we écht met een goed gevoel het nieuwe jaar in!

Wat raakte je het meest aan dit onderwerp waardoor je dacht: Hier moeten we iets aan veranderen…?

Wij waren eigenlijk stomverbaasd toen wij in januari 2019 in de krantenkoppen zagen staan dat wij in Nederland, als piepklein landje, 70 miljoen euro aan vuurwerk de lucht in hebben geknald. Wat een gigantisch bedrag en kan dat niet anders? Vandaar dat ik met vier vriendinnen dit project ben gestart om hierover Nederland wakker te schudden. Na onze mooie kerst-gedachten en vervolgens goede voornemens, voelt dat zo enorm tegenstrijdig. Met Wake Up Knal willen we bewustzijn creëren omtrent het gigantische bedrag wat wordt uitgegeven aan vuurwerk en laten zien wat voor impact je daar ook mee kan maken – namelijk het vervullen van duizenden wensen van ernstig zieke kinderen!

Tradities en de vrijheid zelf te bepalen…Kom daar aan en je komt aan de Nederlander. Zwarte Piet, vreugdevuren, vuurwerk met Oud en Nieuw…Denk je niet dat er weerstand komt?

Begrijpelijke vraag! Want Nederland is inderdaad ontzettend trouw aan tradities en daar willen wij dan ook zeker vanaf blijven. Stichting de Wake Up Knal is niet in het leven geroepen om tradities te verbieden. Wij streven er juist naar om samen met héél Nederland onze Oud en Nieuw traditie in 2020 nóg mooier en positiever te maken door bewust het vuurwerk bij ons te kopen. Hoe geweldig zou het namelijk zijn als we aan de start van 2020 met heel Nederland samen duizenden nieuwjaarswensen van ernstig zieke kinderen kunnen vervullen

Waarom verkopen jullie nog wel vuurwerk? Ik bedoel als er ieder jaar zoveel ongelukken gebeuren en kinderen met brandwonden in Beverwijk worden opgenomen?

De vuurwerkdiscussie is al jaaaaren gaande en één conclusie is daaruit duidelijk: Nederland is trouw aan tradities, zeker als het om Oud & Nieuw gaat. De stappen die de afgelopen jaren tegen vuurwerk zijn gemaakt, zijn klein. Wij geloven dus dat wij met dit concept op een positieve manier bewustwording kunnen creëren, in plaats van te focussen op afschaffing. Daarnaast verkopen we voor de ‘’echte goeddoener’’ wel nog een 100%-pakket op onze website, waarbij je virtueel vuurwerk ontvangt en er 100% aan Make-A-Wish wordt gedoneerd. Dus het volledig doneren van je vuurwerkuitgave is zeker ook een optie!

En win-win dus?

Wij wilden op een duidelijke manier aan Nederland laten zien dat wij zeker geen vuurwerkverbieders zijn, want op die manier zal er natuurlijk vanuit de vuurwerkkoper weinig aandacht zijn voor ons project. Wake Up Knal is een mooi concept waar in the end er voor elke partij iets positiefs in zit. Daardoor kwamen we terecht bij de WIN-WIN als focus van onze campagne om dat aspect duidelijk te maken.

Waarom werkt een bedrijf als Vuurwerkplanet mee?

Simpelweg het doen van iets goeds: namelijk zoveel mogelijk wensen van ernstig zieke kinderen vervullen. Vuurwerkplanet is geen standaard vuurwerkbedrijf. Ze bewegen mee met behoeftes en staan open voor innovatie. Een voorbeeld hiervan is dat zij het plastic in hun vuurwerkpijlen aanzienlijk aan het verminderen zijn. Ze zijn in onze ogen echt een voorloper in Nederland en daarom de meest geschikte partij vanuit onze kant. Daarnaast heeft Vuurwerkplanet in het verleden al met Make-A-Wish samengewerkt en een wenspijl verkocht. Dit geeft aan dat zij ‘’het doen van iets goeds’’ met hun business belangrijk vinden. En dat is de reden waarom Vuurwerkplanet met ons daarin graag samenwerkt.

Waarom Make-A-Wish en niet het brandwondencentrum in Beverwijk als goed doel?

Het is natuurlijk lastig om met een nieuw project direct alle facetten aan te pakken. Er wordt al vaker gecommuniceerd over ongelukken (bijv. planga bril van Donnie) en milieu, maar er is nog maar heel weinig bewustzijn over het geld wat we de lucht in knallen en, zoals eerder gezegd, de impact die je daar ook mee kan maken. Daarom hebben wij voor deze focus gekozen. Er zijn uiteraard heel veel mooie doelen waar je samen met heel Nederland veel voor kan betekenen. Dit jaar hebben we onze keuze laten vallen op Make-A-Wish Nederland omdat we de link tussen je eigen nieuwjaarswens/voornemen omtoveren in de nieuwjaarswens van een ander en vooral voor een ernstig ziek kind een prachtige gedachte vinden. Wie weet kunnen we bij groot succes ieder jaar een ander goed doel steunen! 

Wat zou jij wensen voor 2020?

Da’s een makkelijke! Zoveel mogelijk vervulde wensen voor ernstig zieke kinderen!

mm
Hi! Ik ben Ingeborg en woon sinds 2010 met mijn gezin in New York. Ik schreef tot nu toe voor online platforms en tijdschriften, publiceerde de bundel #Familie Jansen Goes New York en mijn debuutroman #Kroniek van een erfenis. Voor De Wereldwijven schrijf ik over vrouwen in de USA waar ongelijkheid, onrecht en seksisme maar ook vrouwelijke strijdkracht en energie dagelijkse kost zijn!