In Nederland is het weer een dagelijks onderwerp van gesprek met vier jaargetijden. Die verschillende seizoenen mis ik soms wel eens. Het kan hier erg warm zijn, al hou ik meer van warmte dan de kou zoek ik regelmatig verkoeling en hebben we in huis ook airconditioning.

In Surabaya is het gemiddeld zo’n 30 graden het hele jaar door. We kennen hier alleen twee weertypen, een droog en nat seizoen. De moesson, het regenseizoen is na lange tijd van droogte weer begonnen. Later dan dat men voorheen gewend was. De regen is in het begin een cadeau uit de hemel. Even wat verkoeling is dan namelijk wel lekker. Een buitje voor het stof zeg maar. De zon en het water zorgt ervoor dat alles prachtig groeit en bloeit.

Foto: Ana van Valen

Een slechte start van het jaar 2020 voor Indonesië.

Wanneer de regen met bakken uit de hemel valt en er wateroverlast ontstaat, piep je wel weer anders. Dan wordt er alles aan geprobeerd om de wateroverlast tegen te gaan. Het nieuwe jaar 2020 begon zeer triest voor Indonesië. De hevige regenval tijdens de jaarwisseling en overstromingen hebben Jakarta onder water doen lopen.

Zelfs hoog in de bergen, in Bogor waar mijn familie woont, stroomt het vele water in de rivier vanuit de bergen naar beneden richting Jakarta. Inmiddels zijn er 67 dodelijke slachtoffers als gevolg van de overstromingen en aardverschuivingen in Jakarta, Banten en West-Java. Tienduizenden mensen zijn geëvacueerd, waarvan een aantal in opvangkampen verblijven.

Ook wordt gewaarschuwd voor Cyclone Claudia die zich rond Australië beweegt en hevige regen teweeg kan brengen in delen van Indonesië waaronder Oost Java. En de moesson is nog maar net begonnen! Nederland heeft Amsterdam en Indonesië heeft Terendam, appte iemand mij, wat ‘ondergedompeld’ betekent.

Foto: Bud Wichers

Extreem weer verwacht ook in Surabaya.

Terwijl ik dit schrijf rommelt het buiten in de verte. Nog geen druppels te zien, maar ik denk dat het hier zo los gaat. In het oosten van de stad regent het al. Surabaya is na Jakarta de grootste stad van Indonesië. Soms regent het ergens flink in Surabaya, maar merken wij daar niets van. De voorspelling zijn dat het de komende dagen ook hier in het westen flink zal regenen. In Surabaya stonden vorig jaar ook delen van Surabaya 1,5 meter onder water.

Drie dagen geleden is er een waarschuwing uitgegaan voor Surabaya. Er is kans op extreem weer, zware regenval die gepaard kan gaan met korte sterke winden en bliksem in Oost-Java. De luchttemperatuur is 25-35 graden Celsius. De windsnelheid vanuit het noordwesten is 5-30 km per uur en de luchtvochtigheid 65-95%. Ze waarschuwen voor hoge golven aan de kust, overstromingen en aardverschuivingen…

Foto: Ana van Valen

Nieuwe technieken tegen de regen

De Indonesische autoriteiten sturen laboratorium-vliegtuigen de lucht in om wolken te besproeien met koolzuur-sneeuw en zilver jodide om zo de regen kunstmatig te kunnen beïnvloeden.

Het zogenoemde Cloudseeding is een succesvolle methode die ook vaak wordt toegepast in Rusland en Singapore. Het chemische goedje zorgt er namelijk voor dat de regen eerder valt. Hiermee kun je voorkomen dat wijken waarin veel mensen wonen getroffen worden en kunnen grote aantallen slachtoffers worden beperkt. Ook wordt in Indonesië druk gewerkt aan een nieuw waarschuwingssysteem voor natuurrampen omdat het land graag de Olympische spelen wil organiseren. Het oude systeem dat na de Tsunami in 2004 werd opgezet voldoet namelijk niet meer.

Foto: Ana van Valen

Een schuilplaats en noodkoffers

Wij houden de buienradar maar goed in de gaten. Ook moeten we uitkijken voor bomen die kunnen omvallen. Er is een kans dat we zonder elektriciteit komen te zitten. Uit voorzorg worden nu al bomen gesnoeid. De burgemeester heeft wel enige voorzorgsmaatregelen getroffen, om een overstroming te voorkomen. Hopelijk valt de banjir dit jaar mee. Mocht het licht uitvallen dan hebben we kaarsen en zaklampen bij de hand.

We volgen het advies op van lokale autoriteiten. Er wordt aangeraden een tas gereed te maken voor als je je huis zou moeten verlaten: ‘Zorg voor genoeg eten in huis en een schuilplaats.’ De school heeft de kinderen ook gewaarschuwd voor het weer. Regenjassen hebben we bij de hand en paraplu’s. Alleen die werken dan niet bij weer met hevige wind en regen. Een voordeel hier is dat je snel opdroogt en het niet koud is…

Lees hier ook mijn eerdere artikel over de moesson

mm
Hallo, ik heet Ana van Valen en woon in Surabaya. Ik geef Nederlandse Taal en Cultuur lessen en help Special Needs kinderen. Voor Stichting Mijn Roots zoek ik biologische families van mede-geadopteerden uit Indonesië. Super leuk om als wereldwijf ervaringen te delen over het Verre Oosten.