MAMA CASHFoto: MAMA CASH
Ambitie

Sami strijdt met Mama Cash voor gelijkheid: “Gender is vaak een ‘toegangskaartje’ tot de voordelen in de samenleving.”

8 maart is Internationale Vrouwendag, een uitgelezen dag om het eens te hebben over het nieuwe actieplatform van Mama Cash! Heb jij ook een hart voor gelijke rechten voor iedereen en ben je op zoek naar een laagdrempelige manier om je steentje daaraan bij te dragen? Doe dan net als Sami en start je eigen actie!

MamaCash is onlangs namelijk een nieuw actieplatform begonnen waarop jij heel gemakkelijk zelf actie kunt voeren. Of je nou iets doet voor je verjaardag, met je sportclub, in naam van een dierbare of je doet gewoon iets wat je leuk vindt. Het maakt eigenlijk niet uit, alles is goed!

Even kennis maken

Mama Cash is een organisatie die al decennia lang aan een vreedzame, rechtvaardige en duurzame wereld werkt waarin elke vrouw, meisje, transgender en intersekse persoon de kracht en de mogelijkheden heeft om voluit en gelijkwaardig te participeren. Mama Cash steunt moedige organisaties die overal ter wereld opkomen voor de rechten van vrouwen, meiden, transgenders en intersekse personen. Zij hebben geld en ondersteunende netwerken nodig om te kunnen groeien en positieve veranderingen te brengen in hun gemeenschappen. Daarmee kunnen ze bouwen aan samenwerkingsverbanden die nodig zijn om vrouwenrechten wereldwijd te verdedigen en te versterken. 

MAMA CASH
Foto: Sebiha Oztas

Sami organiseerde een benefietavond!

Sami Martins Ribeiro (21) ging je voor en organiseerde in januari samen met haar teamgenoten de supertoffe benefietavond Queen Confessions in Rotterdam! Sami is geboren en getogen in Rotterdam maar haar roots liggen in Kaapverdië. In haar dagelijkse leven houdt ze zich vooral bezig met zelfontwikkeling, school, sport, feminisme, harpspelen en werkt ze ook nog in het bejaardenhuis als activiteitenbegeleider met dementerende ouderen.

Waarom vind je het zo belangrijk je in te zetten voor de vrouwenzaak?

‘Omdat wij jammer genoeg in een maatschappij leven waar gender vaak als een soort van ‘’toegangskaartje’’ dient tot de voordelen in de maatschappij. Dit is oneerlijk en voor iemand die zich als vrouw identificeert kan dat als een onderdrukking voelen en dáárom vind ik het belangrijk om mij in te zetten. Ik vind gelijke rechten voor vrouwen en onderdrukte minderheidsgroepen dus belangrijk simpelweg omdat iedereen gelijk is in mijn ogen.’ 

MAMA CASH
Foto: Sebiha Oztas

Ben jij een feminist? 

‘Ik beschouw mezelf zeker als een feminist, maar meer als Sami. Iemand die gelijke rechten belangrijk vindt en die zich daar ook zeker hard voor maakt. Mijn feminisme is dan ook intersectioneel. Dat betekent dat ik voor emancipatie van iedere onderdrukte minderheidsgroep ben. En ik ben tegen racisme, seksisme, discriminatie, homofobie, trans-fobie, islam-fobie, antisemitisme…You name it!’

Wie zijn jouw huidige vrouwelijke rolmodellen? 

‘Phoe, dat zijn er wel een paar hoor…Mijn moeder uiteraard, Stephanie Afrifa, Aisha Bah, Oprah Winfrey, Frida Kahlo en eigenlijk álle vrouwen in mijn leven! Er zijn zoveel invloedrijke vrouwen voor mij geweest die een belangrijke rol gespeeld hebben voor de ontwikkeling van vrouwen. En nog steeds zetten vrouwen zich wereldwijd in voor gelijke rechten.’ 

MAMA CASH
Foto: Sebiha Oztas

Wat inspireert je zo in Mama Cash?

‘In eerste instantie kende ik Mama Cash eigenlijk niet. Via via ben ik op hun website terecht gekomen. Al vrij snel raakte ik verrast door het werk dat zij verrichten. Een organisatie die zich wereldwijd hard maakt voor de rechten van vrouw, trans en intersekse! ‘Hoe was het mogelijk dat ik Mama Cash nog niet kende?’ ging het door mijn hoofd. Ik raakte geïnspireerd door het werk van Mama Cash en besloot een motivatiebrief te sturen, omdat ik toevallig óók nog op zoek was naar een stageplek. En voilà… drie keer raden wie stage mocht lopen?’

Waarom jouw eigen actie? 

‘Mama Cash was net dit actieplatform begonnen. Zij wisten dat ik me bezig hield met het organiseren van evenementen in Rotterdam en ik dat ook echt leuk vond om te doen. Zo doende hadden zij gevraagd of ik misschien een actie wilde starten voor Mama Cash. Ik heb natuurlijk meteen ja gezegd en met mijn team Make A Change Events hebben wij een groot event neergezet!’

MAMA CASH
Foto: Sebiha Oztas

Queen Confessions?

De naam Queen Confessions is bedacht door een spoken word artist, Lamin Barrow. Queen staat voor de nieuwe vrouw. Ze is krachtig, brutaal, vrij van geest, onafhankelijk, intelligent, sexy en zet zichzelf op de eerste plek. Ze gaat verder dan de beperkte geslachts-benamingen.

The new woman has no ending, she is a feminist, a mother, a sister and celebrates younger girls to aspire to become like her. Call her your majesty, because she is one hell of a Queen.

She is fueled with her quest for self-justice, equality and considerably safeguarding decisions about her body. This woman is everything a man is and more, her power is infinite.

She dwells in her honesty and listens to the needs of her body immeasurably, she dares to be sexy not to provoke men, but to feed her own soul, to majestically wear lipstick and go out in pursuit of her own dreams.’

MAMA CASH
Foto: Sebiha Oztas

Confessions staat voor de verschillende verhalen die al deze verschillende vrouwen met zich meedragen.’

Queens are everywhere and should never be limited to put their confessions on the table. 

Wat hield het in? 

‘Samen met dit groepje meiden hebben wij Queen Confessions georganiseerd in Worm Rotterdam.  Met het event wilde wij een safe space creëren waar het delen van deze verhalen mogelijk was. Zo hadden wij een informatief filmpje over feminisme geproduceerd door Mouthful, een bekend theaterstuk genaamd Vagina monoloog, spoken word, zang en een kunstveiling. Alle opbrengsten van deze avond doneerden wij aan het goede doel Mama Cash.’

MAMA CASH
Foto: Sebiha Oztas

En, hoe liep het?

‘Ja geweldig, wij hebben in totaal 2.141,50 euro voor Mama Cash ingezameld!’

Wat zijn je volgende plannen en ideeën? Hoe wil je anderen inspireren?

‘Phoe, nou ik ben bijna afgestudeerd én ik weet nu al dat ik niet klaar ben voor “the adult life”. Voorlopig heb ik reizen in Azië op de planning staan…een mooi vooruitzicht dus.  En met Make A Change willen we meer feminisme naar Rotterdam toe brengen. Dit gaan wij voornamelijk doen met podcasts, interviews en events! Houd onze instagram pagina – @makeachangeevents-  in de gaten zou ik zeggen.’

MAMA CASH
Foto: Sebiha Oztas

Het is vandaag International Womens day. Wat ga jij doen? ‘Ik sta op het Mama Cash Mama Cash Feminist Festival @stedelijke museum… Zin in!’

Wil jij je net als Sami ook inzetten voor gelijke rechten voor iedereen? Voeg dan de daad bij het woord en kom in actie. Vraag je familie en vrienden om donaties voor Mama Cash. Dat kan heel eenvoudig met je eigen actiepagina. Hiermee haal je op je eigen manier fondsen voor Mama Cash op. Vraag geld voor je verjaardag of huwelijk, laat je sponsoren voor een sportieve uitdaging of doe gewoon iets wat je leuk vindt. Het maakt niet uit wat je doet, alles is goed. Doe je mee?

mm
Hi! Ik ben Ingeborg en woon sinds 2010 met mijn gezin in New York. Ik schreef tot nu toe voor online platforms en tijdschriften, publiceerde de bundel #Familie Jansen Goes New York en mijn debuutroman #Kroniek van een erfenis. Voor De Wereldwijven schrijf ik over vrouwen in de USA waar ongelijkheid, onrecht en seksisme maar ook vrouwelijke strijdkracht en energie dagelijkse kost zijn!