Een luide pieptoon galmt door het huis, het is 5 uur in de ochtend en ik schrik wakker. Ik weet direct dat dit betekent dat de stroom van het elektrisch hekwerk eraf is en dat deze nu op een batterij verder gaat.

Het is de laatste maanden weer load-shedding in Zuid-Afrika wat inhoudt dat we op gereguleerde tijden zonder energie voorziening zitten. We zijn natuurlijk niet het enige land wat hier last van heeft en we zeuren er steeds minder over, want we plannen onze dag eromheen. Mopperen heeft ook totaal geen zin, dat kost alleen maar energie..

Als je het weet, kun je het inplannen

Voor ons is het niet zo heel erg moeilijk om een plan te maken, alleen als we gasten hebben voor een Food & Wine Experience dan moeten we creatief zijn. Gelukkig heeft onze huisbaas net voor Kerstmis gezorgd voor een generator. En vraag niet hoe het kan, tijdens de feestdagen was er geen enkel stroom probleem.

Via een app op onze telefoon kunnen we precies zien wanneer de stroom uit gaat. Er zijn 8 stages die, oplopend van één tot 5 keer per dag, laten zien dat ze zo’n 2.5 uur de stroom eraf gooien. De app meldt je ook wanneer de stage verandert. Gecontroleerde kracht onderbrekingen moeten ervoor zorgen dat het land niet volledig zonder stroom komt te zitten. Het staatsbedrijf Eskom heeft in het verleden nogal wat steken laten vallen. Verklaringen voor deze gigantische problemen zijn: mismanagement, slecht of geen onderhoud, kolen die nat zijn geworden en de grote gebieden zoals Soweto die geen energie betalen en daarnaast natuurlijk de vertrouwde corruptie.

Zuid Afrika

Wel stroom naar de buren en hier tekort?

De energieleverancier en het staatsbedrijf Eskom dat sinds 1923 het monopolie heeft, konden na de apartheid de energievraag niet aan en zo startte in 2014 de gewoonte om met enige regelmaat de stroomvoorziening te onderbreken. Het begon met een tekort aan kolen in 2007/2008, vertelden de autoriteiten. Het werkelijke verhaal is dat er wel stroom geleverd werd aan de buurlanden van Zuid-Afrika terwijl er niet genoeg was voor het eigen land. De regering meldde dat het tekort aan kolen hen verrast had en dat de economie veel sneller gegroeid was dan verwacht.

In 2014 werden twee elektriciteitscentrales gesloten en werd er direct stage 3 ingeroepen dit omdat er een tekort aan diesel was. Door gepland en ongepland onderhoud vielen er turbines stil. In 2019 startte het hele circus van stroomonderbrekingen opnieuw met nu de meeste problemen bij Medupi power station. Per januari is er een nieuwe CEO aangesteld en ik hoop van ganser harte dat hij met de juiste intenties de energie weer gaat laten stromen.

Die kracht-centrales (het zijn er namelijk twee) staan in Lephalale, waar wij wonen. We hebben ons huiswerk niet helemaal goed gedaan, denkende dat we in de zuivere lucht van het bosveld zijn gaan wonen. Gelukkig zien en ruiken we niets van de vervuilende uitstoot die deze krachtcentrales en het delven van kolen met zich meebrengen. De wind is ons gunstig gezind!

Je weet pas wat je mist als het er niet meer is!

Dat het doortrekken van het toilet toch een probleem gaat worden omdat de waterpomp nu niet aanslaat. Dat bij immense hitte de ventilator of airconditioning geen koelte gaat brengen. Dat ook douchen, betekent dat je onder een pis straaltje staat en de geiser voor warm water ook niet aanslaat. Wassen, strijken, stofzuigen en een koud drankje, ja dat moet je helaas ook even uitstellen. En om de tijd te doden zou je dan het liefst achter je computer of de tv kruipen. Oh ja, die werken ook niet.

Het mooie is wel dat als er stroom is je het enorm waardeert en dat je je elke minuut in die 2,5 uur zonder stroom realiseert dat je in Afrika woont.

Het is zinderend heet en ik sla een pareo om, stap onder de buitendouche en zorg dat ik doorweekt ben. Ik zoek een plekje in de schaduw en ga op het ligbed liggen. Tegen de tijd dat ik droog ben, begint het hele ritueel opnieuw en ik vraag nog even lief aan mijn echtgenoot of de vriezer toch heel even open mag voor ijsblokjes in de Gin-Tonic.
Jammer als de stroom weer aangaat, want dan liggen er nog tal van klusjes op me te wachten. Flexibel zijn is belangrijk als je niet wilt dat al je eigen energie wegvloeit en mocht dat zo nu en dan toch gebeuren dan komt de yoga mat weer onder het bed vandaan om te mediteren en in de juiste flow te komen.

Laat nou net bij het afronden van dit stukje tekst een berichtje komen dat fase 2 vanavond om 21.00 uur weer ingaat.

Here we go again

mm
Hoi ik ben Astrid en besloot mijn droom en gevoel te volgen en samen met onze zoon, man en golden retriever te emigreren naar Zuid Afrika. Via de wijnlanden van de West-Kaap zijn we beland op een gamefarm in Limpopo. Zeelandhuys @ die Huys OpiKopi zal de plek zijn waar ik al mijn passies bij elkaar kan brengen en vanwaar ik mijn leven en emoties met anderen hoop te delen.