Waar in Nederland een miljoen mensen jaarlijks genieten van het kleurrijke bloemencorso, zo kijkt Washington DC in maart reikhalzend uit naar het Cherry Blossom Festival. Het Tidal Basin-meer in het centrum van de stad is omringd met kersenbomen, ooit cadeau geven door Japan.

Wanneer de bloesem explodeert, ontstaat er een magische wit-roze krans rond het water. Het fenomeen trekt iedere lente vele nationale en internationale bezoekers, die niet genoeg krijgen van het fotograferen van de bloemetjes en elkaar. De piek is de dag waarop 70% van de bloesem van de Yoshino-kers open is. Dat is rond deze tijd.

The Cherryblossom

Social distance?

Het bloemencorso in Nederland is dit jaar afgelast vanwege de coronacrisis, maar de cherry blossoms in DC blijven gewoon toegankelijk. Hoewel mensen in Washington intussen wordt aangeraden om binnen te blijven en afstand te houden van elkaar, blijkt de aantrekkingskracht van de cherry blossoms voor velen te groot. Ook ik had na een paar dagen binnen zitten behoefte aan wat frisse lucht. Een ritje in mijn auto leek me veilig genoeg om een snelle blik op de fleurige kersenbloesembomen te werpen.

Ontspannen op de fiets in Washington DC in het Cherry-Blossom-Corona-seizoen

Hoewel het niet zo druk was als vorig jaar, was het park rond het meer vol met wandelaars, joggers, fietsers en skaters. Ik zag hoe mensen elkaar rakelings passeerden op de smalle wandelpaden. Ik zag hoe de lente zich niets aantrekt van een pandemie met mogelijk desastreuze gevolgen. En ik zag hoe de bewoners van onze mooie planeet denken onkwetsbaar te zijn voor het onzichtbare virus.

Thuiszitten in tijden van Corona
mm
Hallo, ik ben Sandy Verhoeve. Van 2013 tot 2017 woonde ik in Wenen. Na een korte periode in Nederland, woon ik sinds september 2018 in Washington. Ik schrijf, film en fotografeer als freelance multimedia-journalist voor verschillende opdrachtgevers, kijk maar eens op mijn site. Samen met Marijke Hoebee en Sabine van Ditzhuijzen coach ik ook de filmende Wereldwijven.